atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek202 11-6-09-20-1ab531b62611e859b620a709c099bc98ae3c95e4 ptacek378 nasi_ptaci143.jpg nasi_ptaci325.jpg nasi_ptaci366.jpg nasi_ptaci536.jpg nasi_ptaci2158 nasi_ptaci2311 nasi_ptaci2441 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info 27birds_b most134 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info
Atlas ptáků


Jestřáb lesní

jestrables

Velikost

Délka: M 50-56 cm, F 58-65 cm.
Rozpětí: M 95-105 cm, F 110-120 cm.
Hmotnost: M 570-950 g, F 970-1750 g.
Vejce(data z ČR a SR).
Výška x šířka:50-65×40-47 mm.
Hmotnost:35-62 g.

Popis

Jestřáb lesní je dravec veliký jako káně lesní. Rozpětí křídel je asi 100 – 120 cm. Samec je menší než samice. V letu je podobný jako krahujec obecný, je však větší. Nohy jsou žluté s mohutnými spáry. Mladí jedinci jsou celkově hnědaví, na hrudi s podélným vzorem, jejich oční duhovka je hnědočervená, staří ptáci jsou popelavě šedí na hrudi mají příčný vlnkovaný vzor, oční duhovka je oranžová.
Hlas – na hnízdišti se ozývá pronikavým „kekekekekekekekekekekekekekekekekekekekekek“.

Ekologie

Hnízdění – tok a stavba hnízda probíhá už od konce zimy, hnízdí v lesních porostech v březnu až červnu jednou ročně. Hnízdo z větví je umístěno vysoko v korunách stromů a je obloženo zelenými větvičkami. Samice snáší 2 – 4 oblá zelenobílá vejce na kterých sedí sama asi po dobu 36 dnů, mláďata poté krmí oba rodiče na hnízdě asi 38 dní, nějakou dobu ještě i po opuštění hnízda.
Potrava – převážně ptáci do velikosti kachny, méně i savci do velikosti králíka. Kořist loví obratně ve vzduchu nebo se na ni vrhá na zemi. Jestřáb lesní je typický lovec číhající v záloze na kořist, kterou překvapí náhlým útokem.
Jestřáb lesní je u nás stálý pták, severní populace přetahují na zimu do jižnějších částí Evropy.

Rozšíření

Stálý pták vyskytující se v Evropě, Severní Americe a v severní a střední Asii. Vzácně se objevuje na severu Afriky, poněkud hojnější je pouze v Maroku. V jednotlivých oblastech existují různé barevné rasy.

Rozšíření v ČR

Vyskytuje se na většině území, chybí jen v bezlesých oblastech. Hnízdí po horní hranici lesa, za potravou vystupuje i výše.
Při sčítání v letech 1985-89 byla početnost odhadnuta na 2000-2800 párů, v současnosti mírně poklesla na 1800-2500 párů.
V Evropě došlo k silnému poklesu stavů vinou pronásledování již v 19. století. Během 20. století početnost kolísala, hlavně v 50. a 60. letech silně klesla, patrně v souvislosti s užíváním vysoce toxických pesticidů v zemědělství. Od 70. let potom stavy stoupají, v současnosti hnízdí v Evropě více než 160 tisíc párů.

 

Vyhledávání

Vyhledat obrázky pomocí Google
Vyhledat na internetu pomocí Google
Vyhledat na internetu pomocí uBio
Vyhledat v ITIS – Integrated Taxonomic Information System

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek31 ptacek354 ptacek265 nasi_ptaci191.jpg nasi_ptaci466.jpg nasi_ptaci729.jpg nasi_ptaci226 nasi_ptaci2201 nasi_ptaci2219 nasi_ptaci2234 nasi_ptaci2309 5birds5 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info bird-1703811_1920 most36 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most140 www.nasiptaci.info



Nové foto
P1000626 most82 P1000697 P1000716 P1010242 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most42 most49 most74 most102 most120 most161 most214 most216 most223 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info