atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek37 dsc_0017_1-a5e145946dd50b0533c44e6279fcd5f500524682 image-a8cf27830065fb207a03a2ccebf669d4cd2be114 nasi_ptaci508.jpg nasi_ptaci620.jpg nasi_ptaci800.jpg nasi_ptaci2181 nasiptaci.info nasiptaci.info 37birds_b
Atlas ptáků

Jespak obecný

jepak

Velikost

Délka: 17-21 cm.
Rozpětí: 32-36 cm.
Hmotnost: 45-65 g.

Popis

Jespák obecný je pták veliký asi jako špaček obecný. Má mírně zahnutý zobák. Ve svatebním šatě má rezavě hnědá záda s červenohnědými skvrnami a černé břicho, v obyčejném šatě je celý šedohnědý s tmavšími zády. Nohy a zobák jsou černé. Samec a samice se navzájem neliší. Mladí jedinci mají bělavé proužky na rezavějším hřbetě.
Hlas – často se ozývá tichým „tryi“, v toku volá bzučivou řadu „trytrytry“.

Ekologie

Hnízdění – hnízdní areál se nachází v severské tundře a poblíž mořského pobřeží Skandinávie, Baltského moře a Britských ostrovů. Za tahu táhne převážně podél mořského pobřeží a řídce je zastižen i ve vnitrozemí. Hnízdí v dubnu až červnu jednou ročně. Hnízdo je malý důlek vystlaný travou na zemi skrytý ve vegetaci.
Samice snáší asi 4 nazelená vejce s drobnými hnědými skvrnami.
Potrava – drobní pobřežní a bahenní živočichové, též semena.
Jespák obecný je tažný pták, ze zimovišť se vrací počátkem května a odlétá v srpnu až září.

Výskyt v ČR

Pravidelně ve velkém počtu protahuje přes naše území. Daleko silněji se projevuje podzimní tah, průtah bývá nejsilnější v říjnu. Většinou jsou pozorováni jednotliví ptáci, nebo malé skupinky, vzácně až do 300 kusů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek196 ptacek138 nasi_ptaci361.jpg nasi_ptaci390.jpg nasi_ptaci628.jpg nasi_ptaci222 nasi_ptaci2455 sparrow-804879_1920 7birds7 www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info bullfinch-1575205_1920-f1d6acbaaa10fcd6acf253d2f4fd5f444568d293
Nové foto
311a 171a most88 most96 most99 most104 most1 most8 27birds_b most29 buzzard-554486_1920 10bids_2017 P1000628 P1000716