atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek80 ptacek635 ptacek652 nasi_ptaci155.jpeg nasi_ptaci642.jpg nasi_ptaci755.jpg nasi_ptaci248 52dsc_0018-5bc6b3eb4770170e8282eaf7a51072e9876ec47e small-birds-1046525_1920-d6daaf0676e76acd1cb851dc288b9602915d6404 nasiptaci.info
Atlas ptáků

Jeřáb popelavý

jerabpopel

Velikost

Délka: 100-120 cm.
Rozpětí: 180-220 cm.
Hmotnost: 4-7 kg.

Popis

Jeřáb popelavý je šedavě zbarvený pták o něco větší než čáp bílý. Od řádu brodivých se liší volně visícím peřím na ocase. Jeřábi létají v klínovitých formacích a ozývají se nezaměnitelnými troubivými zvuky.

Ekologie

Jeřábi vyhledávají rybníky s rozsáhlými rákosinami, případně bažinatými územími, ve kterých si z rostlinného materiálu staví kupovitá hnízda. Při toku předvádějí jeřábi charakteristický tanec, při kterém se uklánějí a vyskakují do výšky.
V dubnu až květnu snášejí obvykle dvě vejce, na kterých oba střídavě sedí asi jeden měsíc. Mláďata jsou nekrmivá a rodiče je vodí po dalších 8-10 týdnů. I poté se jeřábí rodina zdržuje pohromadě.
Živí se hmyzem, rostlinami, zrním a hlízami nebo kořínky. Při tahu se často zdržují na polích.
Jeřábi jsou tažní ptáci, zimují ve Středomoří a v Malé Asii, kam odlétají v průběhu července a srpna, na hnízdiště se vrací během března a dubna.

Rozšíření

V Česku se vyskytuje na několika málo místech (např. Rožďalovické rybníky) na jižním okraji svého hnízdního areálu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
nasi_ptaci330.jpg nasi_ptaci591.jpg nasi_ptaci2217 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info most85 most101
Nové foto
11birds_b most92 most97 most104 most8 most11 most13 81a 181a 8bids_2017 P1000631 most57 most73 P1000696