atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek587 img00071b-f399d937f72b27b48a2c43bfbfe260d0cbc74dcb nasi_ptaci291.jpg nasi_ptaci426.jpg nasi_ptaci601.jpg nasi_ptaci2158 nasi_ptaci2280 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info
Atlas ptáků

Chřástal vodní

chrast

Velikost

Délka-23 až 26 cm.
Hmotnost 100-170 g.

Popis

Menší než koroptev. Vrchní strana tmavohnědá s černýmy pruhy, spodek šedomodrý, po stranách těla výrazné černobílé pruhování. Červený zobák je delší než hlava.

Ekologie

K životu potřebuje hustě zarostlé, mělké vody – u nás nejčastěji pobřežní pásma rybníků, ale i malé mokřady. V ČR hnízdí na celém území do 600 m.n m., vyjímečně výše. Počet hnízdících párů 400-800.
Hnízdo je dobře ukryto v hustém porostu na zemi. Hnízdí od dubna do začátku července, běžné je náhradní hnízdění. Snáší 5-12 vajec, délka sezení 19-22 dní.
Potrava je převážně živočišná od hmyzu až po drobné obratlovce. Z rostlinné potravy zjištěna hlavně semena, ale i zelené části.
Druh je převážně tažný, zimuje v jižní Evropě, každoročně 20-50 ex. zimuje u nás.

Rozšíření

Palearktický druh.
R.a.aquaticus – Evropa zhruba po 60.stupeň s.š. Okrajově sever Afriky.

1 komentář u Chřástal vodní

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek409 nasi_ptaci332.jpg nasi_ptaci245 nasi_ptaci2125 nasi_ptaci2287 nasi_ptaci2489 ural-owl-842436_1920 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info 25birds_b 121a most58
Nové foto
bird-of-prey-2171316_1920 6birds_b 141a most4 121a 201a 241a 291a 2birds_b most28 most30 P1000680 most65 P1000812