Husa velká
Reklamy
Hrdlička zahradní
Hýl obecný

husavelk
Reklamy

Velikost

Délka: 74-84 cm.
Rozpětí: 150-168 cm.
Hmotnost: 2000-4370 g.

Popis

Husa velká je pták veliký téměř jako husa domácí. Je šedohnědá, od ostatních druhů hus se liší mohutným oranžově žlutým zobákem s bílým nehtem na konci a stříbrošedou přední částí křídel. Samec a samice se navzájem neliší, mláďata jsou olivově šedá a zespodu žlutá. Létá pomalými údery křídel. Hejno se řadí do tvaru písmene V a žije pospolitě.
Hlas – štěbetání „gagaga“ jako husa domácí a troubivý pokřik.

Ekologie

Hnízdění – řídce hnízdí na některých klidných rybnících a jezerech v březnu až dubnu jednou ročně. Hnízdo je ukryto v rákosí a je vystláno světle šedým prachovým peřím.
Samice snáší 4 – 8 velkých špinavě bílých vajec na kterých sedí sama 28 – 29 dní, nekrmivá mláďata poté vodí oba rodiče po dobu asi dvou měsíců.
Potrava – výlučně rostlinná, převážně trávy.
Husa velká je částečně tažný pták, ze zimovišť přilétá počátkem března a odlétá v říjnu. Středoevropské husy odtahují přes Francii do Španělska, severské husy přezimují na Britských ostrovech a v okolí Severního moře. Hejna se při tahu řadí ve tvaru písmene V.

Rozšíření

Celá Euroasie.

Význam

V Červeném seznamu ČR je zařazena v kategorii EN – ohrožený druh.

Rozšíření v ČR

Počty hnízdících párů i obsazování nových lokalit u nás probíhá zhruba od roku 1945. V současnosti jsou hlavními oblastmi výskytu jihočeské rybniční pánve a jižní Morava, dalšími významějšími hnízdišti se stává i Písecko, Pardubicko, Českomoravská vrchovina a severozápadní Čechy. V letech 2001-03 u nás hnízdilo 670-800 párů, počty i velikost obsazených území se i nadále zvyšují.
Hrdlička zahradní
Hýl obecný
Reklamy
Send this to a friend