atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek439 imgp5652-92fa76db308276b580dd93b845205ace41d67047 nasi_ptaci137.jpg nasi_ptaci293 nasi_ptaci295 nasi_ptaci2317 nasi_ptaci2378 nasiptaci.info nasiptaci.info 41birds_b
Atlas ptáků

Hrdlička divoká

hrdlickadiv

Velikost

Délka: 25-27 cm.
Rozpětí: 49-55 cm.
Hmotnost: 125-184 g.

Popis

Hrdlička divoká je pták o něco menší a útlejší než holub domácí. Má delší okrouhlý ocas, který je v letu vějířovitě roztažen, takže jsou viditelné bílé špičky rýdovacích per. Hřbet je rezavě hnědý, hrdlo a hruď jsou vínově načervenalé. Na krku má trojitou černou pásku. Samec a samice se navzájem neliší, mláďata jsou na hlavě, zádech a křídlech hnědší. Let charakterizují trhavé údery křídel.
Hlas – vrčivé „turrr turrr turrr“.

Ekologie

Hnízdění – hnízdí v otevřené krajině s křovinami, skupinami stromů a lesíky v květnu až červenci jednou ročně. Hnízdo je talířovitá stavba z klacíků a větviček umístěná v křoví.
Samice snáší 2 bílá vejce na kterých sedí oba rodiče po dobu 14 – 16 dnů a mláďata poté krmí též oba rodiče po dobu 3 týdnů.
Potrava – semena.
Hrdlička divoká je tažný pták, ze zimovišť v afrických savanách jižně od Sahary přilétá na přelomu dubna a května a odlétá v září.

Rozšíření

Západní část Palearktické oblasti (západní Eurasie včetně severní Afriky a Přední Asie), Východní část Palearktické oblasti (východní Eurasie včetně Japonska a severní Číny), Etiopská oblast (Afrika od Sahary k jihu), Orientální oblast (jižní Asie).

Význam

Je řazena mezi lovnou zvěř, ale celoročně je hájená.

Výskyt v ČR

Hnízdí na celém území republiky, i když hojnější je v nižších polohách. V horských oblastech se vyskytuje až do výšek kolem 1000 m.n.m. V letech 2001-03 u nás hnízdilo 60-120 tisíc párů (odhad evropské populace je 3,5 milionu párů), oproti minulým sčítáním se stavy mírně snižují.
Přísně tažný druh, naše populace zimují v Africe, hlavní zimoviště leží od Guineje a Senegalu po Etiopii a Súdán. Při návratu ze zimovišť se u nás první ptáci objevují v březnu, v polovině dubna přílet vrcholí. Odlet nastává koncem srpna a vrcholí v září, říjnová pozorování jsou již vzácná.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek215 ptacek382 _dsc0125-881b13a121a80fb1fa170c37b6af7ab12f22cb3c 20140525_110936-a8b114b4955db2ee3f614dbf2f383872979e3110 nasi_ptaci477.jpg nasi_ptaci531.jpg nasi_ptaci616.jpg nasi_ptaci725.jpg nasi_ptaci776.jpg nasi_ptaci215 nasi_ptaci2335 www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info
Nové foto
25birds_b 261a most85 341a most23 most25 most32 most33 P1000685 most41 most58 most65 most73 most76