Hrdlička divoká
Reklamy
Holub hřivnáč
Hrdlička zahradní

hrdlickadiv
Reklamy

Velikost

Délka: 25-27 cm.
Rozpětí: 49-55 cm.
Hmotnost: 125-184 g.

Popis

Hrdlička divoká je pták o něco menší a útlejší než holub domácí. Má delší okrouhlý ocas, který je v letu vějířovitě roztažen, takže jsou viditelné bílé špičky rýdovacích per. Hřbet je rezavě hnědý, hrdlo a hruď jsou vínově načervenalé. Na krku má trojitou černou pásku. Samec a samice se navzájem neliší, mláďata jsou na hlavě, zádech a křídlech hnědší. Let charakterizují trhavé údery křídel.
Hlas – vrčivé „turrr turrr turrr“.

Ekologie

Hnízdění – hnízdí v otevřené krajině s křovinami, skupinami stromů a lesíky v květnu až červenci jednou ročně. Hnízdo je talířovitá stavba z klacíků a větviček umístěná v křoví.
Samice snáší 2 bílá vejce na kterých sedí oba rodiče po dobu 14 – 16 dnů a mláďata poté krmí též oba rodiče po dobu 3 týdnů.
Potrava – semena.
Hrdlička divoká je tažný pták, ze zimovišť v afrických savanách jižně od Sahary přilétá na přelomu dubna a května a odlétá v září.

Rozšíření

Západní část Palearktické oblasti (západní Eurasie včetně severní Afriky a Přední Asie), Východní část Palearktické oblasti (východní Eurasie včetně Japonska a severní Číny), Etiopská oblast (Afrika od Sahary k jihu), Orientální oblast (jižní Asie).

Význam

Je řazena mezi lovnou zvěř, ale celoročně je hájená.

Výskyt v ČR

Hnízdí na celém území republiky, i když hojnější je v nižších polohách. V horských oblastech se vyskytuje až do výšek kolem 1000 m.n.m. V letech 2001-03 u nás hnízdilo 60-120 tisíc párů (odhad evropské populace je 3,5 milionu párů), oproti minulým sčítáním se stavy mírně snižují.
Přísně tažný druh, naše populace zimují v Africe, hlavní zimoviště leží od Guineje a Senegalu po Etiopii a Súdán. Při návratu ze zimovišť se u nás první ptáci objevují v březnu, v polovině dubna přílet vrcholí. Odlet nastává koncem srpna a vrcholí v září, říjnová pozorování jsou již vzácná.
Holub hřivnáč
Hrdlička zahradní
Reklamy
Send this to a friend