atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek141 ptacek417 nasi_ptaci459.jpg nasi_ptaci540.jpg nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info most30
Atlas ptáků

Holub hřivnáč

holubhrivnac

Velikost

Délka: 38-43 cm.
Rozpětí: 68-77 cm.
Hmotnost: 350-680 g.

Popis

Holub hřivnáč je pták veliký jako holub domácí, hřbet má tmavě šedohnědý, kostřec modrošedý, krk je červenavě hnědý a na stranách krku má bílou skvrnu. Při letu je vidět bílá příčná křídelní páska. Samice a samec se navzájem neliší, mláďata pouze nemají bílou skvrnu na krku. Létá rychle, při vzletu plácá křídly a také za toku létá vlnivým plácavým letem.
Hlas – vrkavé „hú rkú-ku-ku“.

Ekologie

Hnízdění – Hojně hnízdí v lesích všech typů, v západní Evropě též ve městech. Hnízdí v dubnu až srpnu 2 – 3 x ročně. Hnízdo je talířovitá stavba ze suchých větviček v korunách stromů.
Samice snáší 2 bílá vejce na kterých oba rodiče sedí po dobu 16 – 17 dní a mláďata poté krmí též oba rodiče po dobu 4 týdnů.
Potrava – semena – zejména bukvice a žaludy, méně plži a bobule.
Holub hřivnáč je částečně tažný, v oblastech s mírným podnebím zůstává i přes zimu, přezimuje většinou v jižní a západní Evropě odkud se vrací na přelomu února a března a odlétá v srpnu až září.

Rozšíření

Západní část Palearktické oblasti (západní Eurasie včetně severní Afriky a Přední Asie), Východní část Palearktické oblasti (východní Eurasie včetně Japonska a severní Číny), Orientální oblast (jižní Asie).

Výskyt v ČR

Druh početně se vyskytující na celém území od nížin po horní hranici lesa. Stavy v celé Evropě silně vzrústají, od poloviny minulého století se i u nás u tohoto druhu projevuje synantropizace. Původně převážně lesní druh začal hnízdit v zahradách a na hřbitovech, později v městských parcích, nyní hnízdí i uprostřed zástavby velkých měst. V letech 2001-03 se počty u nás hnízdících párů odhadovaly na 150-300 tisíc párů (oproti letům 1985-89 nárůst cca o 25%), stavy v celé Evropě se odhadují na 9 milionů párů.
Ze zimovišť se k nám začínají vracet již od února, odlétají v listopadu, jednotliví ptáci se zdrží až do prosince, někteří u nás i zimují, zdá se že počty zimujících ptáků se stále zvyšují.

Význam

Lovný druh, v současnosti se ročně uloví kolem 20000 kusů, kolem roku 1970 počty ulovených kusů dosahovaly až 120000.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
6-1-2015-park-zahradka-55-8e5ec8ba77747b7141dadd49893cbbe3875dcb86 nasi_ptaci100.jpg nasi_ptaci468.jpg nasi_ptaci535.jpg nasi_ptaci575.jpg nasi_ptaci866.jpg nasi_ptaci2134 dano-do-eu-vyrez-pro-pe-fea8172859d4124a713ff88dfc95e5600a5955e0 common-pheasant-854865_1920 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info 18-11-2015-32-07ebd34f520c503460de0befe80bb7f7ea062dba P1000617
Nové foto
5birds_b 141a 40birds_b most88 51a most22 3bids_2017 10bids_2017 16bids_2017 20bids_2017 P1000680 most52 most76 P1000687