atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek164 ptacek273 ptacek405 nasi_ptaci581.jpg nasi_ptaci803.jpg nasi_ptaci862.jpg nasi_ptaci2459 nasiptaci.info nasiptaci.info cimg2282-66dc5e930a354d89617213805f1fbed1c427186d
Atlas ptáků

Holub doupňák

holubdoupnak

Velikost

Délka: 28-32 cm.
Rozpětí: 60-66 cm.
Hmotnost: 250-310 g.

Popis

Holub doupňák je pták velký jako holub domácí, na rozdíl od podobného holuba hřivnáče nemá bílý kostřec ani bílý pásek okolo krku a bílou křídelní pásku. Na křídlech má 1 – 2 nejasné černé pásky, ocas je šedý s nejasnou černou koncovou páskou, strany krku jsou zářivě zelené, hrdlo je nahnědlé až vínově červené. Samice a samec se navzájem neliší, mláďata pouze nemají kovový lesk hrdla.
Hlas – spíše vytí než houkání „huu hu huhuhuhu“.

Ekologie

Hnízdění – hnízdí ve starších světlých listnatých porostech v dubnu až červenci 2 – 3x ročně. Hnízdo je umístěno ve vhodných dutinách, mnohdy po datlu černém, vystlané kupkou klacíků, stébel a listů.
Samice snáší 2 bílá vejce na nichž sedí oba rodiče po dobu 17 – 18 dní a mláďata poté krmí oba rodiče asi 25 dní.
Potrava – různá semena.
Holub doupňák je částečně tažný pták, přezimující většinou v jižní a západní Evropě. Část středoevropské populace táhne na zimu do západní a jižní Evropy, v oblastech s mírnějším klimatem zůstává po celý rok. Přílétá v březnu a odlétá na přelomu září a října.

Rozšíření

Západní část Palearktické oblasti (západní Eurasie včetně severní Afriky a Přední Asie), Východní část Palearktické oblasti (východní Eurasie včetně Japonska a severní Číny), Orientální oblast (jižní Asie).

Výskyt v ČR.

Hnízdí na celém území od nížin až do hor po cca 1200 m.n.m., kde zvláště bučiny jsou jeho oblíbeným stanovištěm. V letech 2001-03 u nás hnízdilo 4000-7000 párů, oproti letům 1985-89 se jedná o zvýšení stavů zhruba o 20-30%.
Každoročně u nás někteří ptáci zůstávají zimovat (cca do 60 kusů), počty přezimujících ptáků se pravděpodobně zvyšují.

Význam

V Červeném seznamu je zařazen do kategorie VU – zranitelný druh.
V minulosti loven, stále veden jako lovný druh, i když celoročně hájený.

Chov

V zoologických zahradách se chová celkem běžně. Umisťuje se po párech do venkovních voliér. Společně s těmito holuby je možné chovat jiné ptáky. Zde by měli mít k dispozici mělký bazének s vodou. Na zem se nasype vrstva jemného písku. Voliéra má být alespoň částečně zarostlá keři. Na hnízdění potřebují budku o rozměru 25 x 25 x 40 cm. V zajetí se rozmnožují bez obtíží. Doupňáky krmíme různými semeny (pšenice, ječmen, proso, kukuřice, hrách…). Dále dostávají ovoce a různé bobule, zelené části rostlin. V období rozmnožování jim přidáváme míchanici ze šrotů, vařené rýže, strouhané zeleniny, tvarohu a na tvrdo uvařených vajec.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek394 nasi_ptaci315.jpg nasi_ptaci489.jpg nasi_ptaci537.jpg nasi_ptaci660.jpg nasi_ptaci224 bird-of-prey-778476_1920 owl-591302_1920 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info most99 18birds_b most70
Nové foto
36birds_b most4 21a 28birds_b most37 24bids_2017 P1000628 most42 most49 most50 most59 most75 P1000716 P1000724