Hohol severní
Reklamy
Havran polní
Holub doupňák

hohol
Reklamy

Velikost

Délka: 40-48 cm.
Rozpětí: 62-77 cm.
Hmotnost: M 500-1400 g., F 450-900 g.
Vejce – populace z ČR.
Výška x šířka: 51-68×34-50 mm.
Hmotnost: 48-70 g.

Popis

Hohol severní je zavalitá morčákům příbuzná kachna s hranatou hlavou a krátkým zobákem. Samec ve svatebním šatě je leskle černobílý a na černé hlavě má velkou oválnou bílou skvrnu. V prostém šatě a samice má na krku úzký bílý proužek a hnědavě zabarvené tělo. Mláďatům chybí bílý krční proužek. Při letu vyluzují křídla melodický, tiše znějící šum. Mláďata v prachovém šatě jsou kontrastně černobílá.
Hlas – samec v toku volá „kniirrr“, samice volá „garrr, gra“.

Ekologie

Hnízdění – Hnízdí v dubnu až květnu jednou ročně. Hnízdo s mohutnou výstelkou prachového peří je umístěno v dutinách stromů mnohdy až 20 m vysoko.
Samice snáší 6 – 11 kulatě oválných modrozelených vajec na kterých sedí 28 – 30 dnů a nekrmivá mláďata poté doprovází asi 6 týdnů.
Potrava – larvy hmyzu a měkkýši. Při lovu potravy se potápí téměř kolmo až 8 metrů hluboko, pod vodou zůstává asi 30 sekund.
Hohol severní je tažná kachna a v zimě se často vyskytuje u nás.

Rozšíření

Severský druh, místy hnízdí na rybnících a jezerech střední Evropy. Je pravidelným zimním hostem na našich nezamrzajících vodách. Přezimuje většinou v západní části Baltu, na britských ostrovech a na západním evropském pobřeží. Východní populace táhne do Kaspického a Černého moře, do východního Středomoří a alpských jezer.

Význam

V Červeném seznamu ČR je v kategorii EN – ohrožený druh.

Rozšíření v ČR

Naším územím pravidelně protahuje a přezimuje. Poprvé u nás vyhnízdil v roce 1960 na Třeboňsku a postupně se začal šířit dál. Nehojnější je v současnosti v jižních Čechách, nejvýše hnízdí na Jindřichohradecku v 530 m. n. m. Šíření druhu probíhá i v současnosti, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 100-120 párů.
V celé Evropě hnízdí více než 490 tisíc párů, populace je považována za stabilní, místy se počty zvyšují.
Havran polní
Holub doupňák
Reklamy
Send this to a friend