atlas našich ptáků
Fotogalerie
img_7764_modrinka-8e10462407d5348a13e2a543ec6fc740f34cca6e ptacek642 nasi_ptaci166.jpeg nasi_ptaci2409 kingfisher-881975_1920 magpie-600266_1280 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info bird-1983855_1280
Atlas ptáků

Hohol severní

hohol

Velikost

Délka: 40-48 cm.
Rozpětí: 62-77 cm.
Hmotnost: M 500-1400 g., F 450-900 g.
Vejce – populace z ČR.
Výška x šířka: 51-68×34-50 mm.
Hmotnost: 48-70 g.

Popis

Hohol severní je zavalitá morčákům příbuzná kachna s hranatou hlavou a krátkým zobákem. Samec ve svatebním šatě je leskle černobílý a na černé hlavě má velkou oválnou bílou skvrnu. V prostém šatě a samice má na krku úzký bílý proužek a hnědavě zabarvené tělo. Mláďatům chybí bílý krční proužek. Při letu vyluzují křídla melodický, tiše znějící šum. Mláďata v prachovém šatě jsou kontrastně černobílá.
Hlas – samec v toku volá „kniirrr“, samice volá „garrr, gra“.

Ekologie

Hnízdění – Hnízdí v dubnu až květnu jednou ročně. Hnízdo s mohutnou výstelkou prachového peří je umístěno v dutinách stromů mnohdy až 20 m vysoko.
Samice snáší 6 – 11 kulatě oválných modrozelených vajec na kterých sedí 28 – 30 dnů a nekrmivá mláďata poté doprovází asi 6 týdnů.
Potrava – larvy hmyzu a měkkýši. Při lovu potravy se potápí téměř kolmo až 8 metrů hluboko, pod vodou zůstává asi 30 sekund.
Hohol severní je tažná kachna a v zimě se často vyskytuje u nás.

Rozšíření

Severský druh, místy hnízdí na rybnících a jezerech střední Evropy. Je pravidelným zimním hostem na našich nezamrzajících vodách. Přezimuje většinou v západní části Baltu, na britských ostrovech a na západním evropském pobřeží. Východní populace táhne do Kaspického a Černého moře, do východního Středomoří a alpských jezer.

Význam

V Červeném seznamu ČR je v kategorii EN – ohrožený druh.

Rozšíření v ČR

Naším územím pravidelně protahuje a přezimuje. Poprvé u nás vyhnízdil v roce 1960 na Třeboňsku a postupně se začal šířit dál. Nehojnější je v současnosti v jižních Čechách, nejvýše hnízdí na Jindřichohradecku v 530 m. n. m. Šíření druhu probíhá i v současnosti, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 100-120 párů.
V celé Evropě hnízdí více než 490 tisíc párů, populace je považována za stabilní, místy se počty zvyšují.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek34 ptacek393 ptacek616 nasi_ptaci92.jpeg nasi_ptaci192.jpeg nasi_ptaci224.jpg nasi_ptaci2153 magpie-600266_1280 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info
Nové foto
211a 281a most19 most22 most36 6bids_2017 10bids_2017 14bids_2017 21bids_2017 P1000631 most65 most71 P1000687 P1000724