atlas našich ptáků
Fotogalerie
3-2-2010-odpoledne-125-6060b7d988940a9b44f51b409c43b8f8f0b5dbbd ptacek240 ptacek398 nasi_ptaci107.jpeg nasi_ptaci117.jpg nasi_ptaci2221 dano-do-eu-vyrez-pro-pe-fea8172859d4124a713ff88dfc95e5600a5955e0 dsc00291-022d6080058aa9c78f4f883a138f914a0df66740 guaraquecaba-116460_1920 nasiptaci.info
Atlas ptáků

Drozd zpěvný

drozdzpev

Velikost

Délka: 20-22 cm.
Hmotnost: 40-97 g.

Popis

Drozd zpěvný je pták o něco menší než kos černý, svrchní strana těla je hnědá, hruď je smetanově žlutá a hustě skvrnitá, spodní strana křídel je žlutá. Samice a samac se navzájem neliší, mláďata jsou na svrchní straně těla skvrnitá. Zpívá na vrcholcích stromů od března do července.
Hlas – vábení je „cipp“, zpěv jsou hlasité motivy, z nichž se každý asi třikrát opakuje.

Ekologie

Hnízdění – hnízdí běžně v lesích, parcích a zahradách v dubnu až červnu dvakrát ročně. Hnízdo je jedno z nejpozoruhodnějších ptačích hnízd – je to hluboká miska ze suchých stébel, stonků a mechů uvnitř vymazaná jemnou dřevitou hmotou. Hnízdo je umístěno nízko v křoví nebo na jehličnatých stromech.
Samice snáší 4 – 6 zelenomodrých, řídce černě tečkovaných vajec na kterýc sedí sama po dobu asi 12 – 14 dnů a o mláďata se poté starají oba rodiče po dobu asi 14 dnů.
Potrava – hmyz, plži, červi, žížaly, a bobule.
Drozd zpěvný je částečně tažný pták přezimující v jižní Evropě, odkud se vrací v březnu a odlétá v říjnu.

Rozšíření

Evropa až střední Asie po jezero Bajkal, severní hranice rozšíření je zhruba na 70. st. s. š. Introdukován byl na Nový Zéland. Na počátku 20. století se rozšířil do Skandinávie, od poloviny 20. století silně proniká z lesů do blízkosti lidských sídel. V celé Evropě hnízdí přes 20 milionů párů, populace jsou považovány za stabilní. Převážně tažný druh zimující od severozápadní Afriky přes Středomoří po Írán. Část ptáků ze západní a střední Evropy na zimu neodlétá, popřípadě už v těchto oblastech zimují někteří jedinci ze severnějších populací.
U nás je rozšířen po celém území od nížin po max.1350 m. n. m. V posledních desetiletích početnost nevykazuje téměř žádné výkyvy, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 400-800 tisíc párů.

3 komentáře u Drozd zpěvný

  • Dobrý den, bydlím ve Strakonicích a letos prvně zde vidíme u domu na zatrvněných plochách ptáka, kterého jsme tu předtím nevídali. Je to drozd, je velký asi jako kos vždy přistane na ploše ve skupině, potom se všichni procházejí a sbírají hmyz. V popisu zde se píše, že konzumují i plže – to bychom potřebovali na zahrádce. Jak by se dal nalákat do naší zahrádky, aby tam třeba hnízdil? Několik let mám budku ve které se pravidelně rozmnožují Rehkové, kteří tam v této době zase jsou, a mám z toho vždy velkou radost. Budu rád když mi na moje otázky odpovíte. Jiří Egermaier.

  • Máme ho samotného na zahrádce u nás v Kralupech n/Vlt.Sbírá žížaly,má jich pokaždé plný zobák.Je 2.5.2016-určitě má někde mladé.Je to pěkný ptáček a umí rychle běhat.Budem rádi,když se bude pravidelně vracet.

  • Dobrý den,u nás v Chocni se objevil drozt zpěvný asi před pěti lety.Byla jsem uchvácená jeho zpěvem,který začínal po půlnoci a trval přes hodinu.Tenkrát jsem nevěděla,co to je za ptáka,neviděla jsem ho,jen slyšela.Pátrala jsem a vypátrala 🙂 Dnes už tu máme drozdů několik,zpívají už i ve dne a jsou i vidět.Jejich zpěv teď začíná před čtvrtou ranní,trvá hodinu, pak si to zopakují odpoledne,je to nádhera,to poslouchat.A jsem ráda,že se jim u nás daří a rozmnožují se.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
img00071b-f399d937f72b27b48a2c43bfbfe260d0cbc74dcb nasi_ptaci92.jpeg nasi_ptaci225.jpg nasi_ptaci518.jpg nasi_ptaci652.jpg nasi_ptaci2282 common-redstart-182136_1280-6fb148e08b6a7905aa9c57c9a6c2adb755709177 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info most72
Nové foto
most83 most86 most103 most13 most29 P1000626 P1000652 most51 most60 most71 most72 P1010164 P1010200 P1010230