atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek287 ptacek618 nasi_ptaci50.jpeg nasi_ptaci193.jpg nasi_ptaci428.jpg nasi_ptaci849.jpg nasi_ptaci2408 nasi_ptaci2421 nasiptaci.info 23birds_b
Atlas ptáků

Drozd cvrčala

drozdcvr

Velikost

Délka: 19-23 cm.
Hmotnost: 43-78 g.

Popis

Drozd cvrčala je pták menší než kos černý. Od podobného drozd zpěvný|drozda zpěvného je menší a má bílý proužek přes oko, hlavním rozlišovacím znamením jsou rezavě červené boky, rezavá spodní strana křídel. Samice a samec se navzájem neliší, mláďata nemají rezavé boky a mají skvrnitá záda.
Hlas – vábení je protažené „cjíí“, hejna na tahu se ozývají hlasitým štěbetáním podobně jako špaček obecný.

Ekologie

Hnízdění – drozd cvrčala je severský pták hnízdící ve světlých lesích, často v močálech, někdy se vyskytuje i v tamějších parcích a zahradách. U nás se vyskytuje na hlavně na tahu, vzácně i zahnízdí. Hnízdo je polokulovitá miska postavená nízko v křovinách. Hnízdí v květnu až červnu jednou až dvakrát ročně.
Samice snáší 4 – 6 modrozelených vajec na kterých sedí sama 13 – 14 dnů a mláďata poté krmí oba rodiče po dobu 13 – 15 dní.
Drozd cvrčala je tažný pták přezimující v oblasti středomoří, někdy i ve střední Evropě. Ze zimovišť se vrací na přelomu března a dubna a odlétá na přelomu října a listopadu.
Potrava – hmyz, plži, červi, žížaly, bobule.

Rozšíření

Typický druh severských lesů. Hnízdí od Islandu přes Skandinávii a sever Evropy po východní Sibiř. Do Evropy pronikla v poledové době spolu s rozšiřující se tajgou. K výraznému zvyšování stavů v Evropě došlo v 50. a 60. letech minulého století, tehdy začalo i výraznější šíření do střední Evropy, kde místy hnízdí i jižněji od hranice souvislého osídlení. Na většině území Evropy jsou počty stabilní, hnízdí zde více než 16 milionu párů. Tažný druh, zimuje od Britských ostrovů přes jižní Evropu, severozápad Afriky, Malou a Přední Asii po severozápad Indie.
Naše území leží za jižním okrajem souvislého hnízdního areálu, hnízdí vzácně nepravidelně na většině území, s vyjímkou jižní Moravy. Hnízdění není prokázáno každoročně, v letech 2001-03 u nás hnízdilo do 5 párů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek127 nasi_ptaci355.jpg nasi_ptaci597.jpg nasi_ptaci215 nasi_ptaci2267 ptacek-0bfe27b067d02832382985d7eed219fa9a64f1d3 6birds6 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info golden-eagle-1710670_1920 most27
Nové foto
17birds_b 38birds_b 4birds_b 331a most3 most11 21a 27birds_b most21 most27 most32 most54 P1000756 P1000819