atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek247 nasi_ptaci307.jpg nasi_ptaci426.jpg nasi_ptaci698.jpg nasi_ptaci730.jpg nasi_ptaci734.jpg coal-tit-1125109_1280 nasiptaci.info nasiptaci.info _dsc9610-c70e7d1555c1d499d2bd880579ecbb7990d31e13
Atlas ptáků

Drozd brávník

drozdbrav

Velikost

Délka: 26-29 cm.
Hmotnost: 95-140 g.

Popis

Drozd brávník je pták o něco větší než kos černý, oproti podobnému drozdu zpěvnému se liší tím, že je na svrchní straně těla více šedý, na spodní straně těla má velké kapkovité skvrny a spodní strana křídel je bílá (u drozda zpěvného žlutá). Samice a samec se navzájem neliší, mláďata jsou na svrchní straně těla skvrnitá.
Hlas – flétnový hlas se podobá písni kosa černého, je však jednodušší. Zpívá z nejvyšších vrcholků stromů. Je slyšet pouze několik týdnů v dubnu a květnu.

Ekologie

Hnízdění – hnízdí ve větších, zejména jehličnatých lesích, místy i v parcích a ovocných zahradách. Hnízdí v dubnu až červnu dvakrát ročně. Objemné hnízdo ze stébel a hlíny si staví vysoko v korunách stromů.
Samice snáší 4 – 5 světle modrých, červenohnědě skvrnitých vajec na kterých sedí sama po dobu asi 13 – 14 dnů a mláďata poté krmí oba rodiče po dobu asi 14 – 16 dnů.
Potrava – hmyz, plži, červi, žížaly, a bobule.
Drozd brávník je částečně tažný pták přezimující v jižní Evropě, v mírných zimách u nás zůstává část populace, odkud se vrací na přelomu února a března a odlétá na přelomu října a listopadu.

Rozšíření

Rozšířen je mimo nejsevernějších oblastí v celé Evropě, v severozápadní Africe, od Malé Asie po severní Írán a Zakavkazí a v západní Sibiři. Částečně tažný druh, populace ze severu areálu zimují jižněji, většinou nepřekračují jižní hranici hnízdního rozšíření. Počty v Evropě jsou stabilní, čítají přes 3 miliony párů.
U nás hnízdí na většině území od nížin do max. 1500 m. n. m., jeho populační hustota ale není příliš vysoká. V posledních desetiletích jeho početnost mírně stoupá, v letech 2001-03 činila 40-80 tisíc párů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek425 ptacek464 18-11-2014-14-340d7be115a930c4000ee67e7e23e48f27e015fd nasi_ptaci41.jpeg nasi_ptaci498.jpg nasi_ptaci505.jpg nasi_ptaci221 nasi_ptaci2211 nasi_ptaci2282 strakapoud-93ecc731f74aa0ca4dd5a100b21bce2d6b810e17-a41caefc463f672e1c9ec3f7e114301f25292beb nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info bird-1703802_1920
Nové foto
17birds_b 5birds_b 171a most89 most101 12birds_b 111a 201a most15 most18 3bids_2017 P1000631 most69 P1000795