atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek108 ptacek320 ptacek363 ptacek570 drozd-zpevny-2-238d22163814d5e2d1f026ee1c7c761d51f546fe nasi_ptaci84.jpg nasi_ptaci95.jpg nasi_ptaci2263 nasiptaci.info most43
Atlas ptáků

Čečetka zimní

cecetkazimni

Velikost

11,5 – 14 cm, váha 14 g

Popis

Sameček má karmínově červené temeno a hruď, pod malým pěnkavím zobákem s tmavým slemenem má výraznou černou skvrnu. Načervenalý a jemně čárkovaný kostřec. Vršek těla a boky jsou hnědé, podélně proužkované, spodek těla je bělavý. Přes hnědá křídla se táhnou dvě světlé křídelní pásky. Na vykrojeném ocase jsou zespodu dobře patrné široké, tmavé středy nejdelších spodních ocasních krovek. Samička nemá červenou hruď. Mláďata nemají žádnou červenou barvu, chybí jim i černá skvrna na bradě, jsou celkově hnědavá, na spodině mnohem hustěji skvrnitá.

Ekologie

Hnízdním prostředím jsou subarktické a jehličnaté boreální lesy a okraje tundry, pásmo kosodřeviny v horách, v nižších polohách borové a březové porosty na rašeliništích, vrbiny a olšiny kolem vod, ale i parkové krajiny s rozptýlenou zelení, parky a zahrady vesnic a měst. Hnízdí od dubna do července 2x ročně, většinou více párů pohromadě (čečetky mají sklon vytvářet kolonie). Hnízdo staví samička a je umístěno na jehličnanech, listnáčích i keřích, zpravidla ne příliš vysoko. Je postaveno z jemných větviček, suché trávy, kořínků, mechu a lišejníku. Hluboká hnízdní kotlinka má výstelku z žíní, chlupů a peří. Samička snáší 4-5 slabě namodralých vajíček se světle hnědými obláčky a červenohnědým tečkováním, na kterých sedí sama a sameček ji krmí. Potrava je převážně rostlinná, semena olší, bříz, borovic a různých bylin, v době hnízdění i hmyz.

Rozšíření

Žije na severu Eurasie a Severní Ameriky. Je stálým a potulným druhem. V některých letech podnikají ptáci invazní tahy až po Středomoří.

Výskyt v ČR

Pravidelně, ale ve velmi kolísajícím počtu, v některých letech až invazně zimující druh.

1 komentář u Čečetka zimní

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek243 nasi_ptaci57.jpeg nasi_ptaci447.jpg nasi_ptaci646.jpg nasi_ptaci678.jpg nasi_ptaci679.jpg nasi_ptaci814.jpg nasi_ptaci2180 dscn3398-bbaa788f5ccecfbfae87c72fbf886265df7dd0ce the-amount-of-grass-black-head-843707_1280 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info 301a
Nové foto
most90 61a 71a 181a most16 3bids_2017 6bids_2017 11bids_2017 P1000677 most40 most42 most45 most72 P1000747