atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek592 wp_20140928_14_46_11_pro-b34932eef4a62f931de9904921767b4c0b3e25db imgp5652-92fa76db308276b580dd93b845205ace41d67047 nasi_ptaci494.jpg nasi_ptaci632.jpg nasi_ptaci2219 nasi_ptaci2285 nasiptaci.info nasiptaci.info most100
Atlas ptáků

Čáp bílý

capbil

Velikost

Délka: 95-110 cm.
Rozpětí: 180-218 cm.
Hmotnost: 3,0-4,4 kg.

Popis

Celý čistě bílý, pouze letky a velké křídelní krovky černé. Zobák i nohy červené. Obě pohlaví jsou zbarvena stejně.

Ekologie

Hnízdí na vyvýšených místech (střechy, komíny, sloupy vedení, staré stromy), hlavně v jižnějších oblastech i v koloniích. Hnízdo každým rokem dostavují, takže může mít značné rozměry – až více než 2 m na výšku a váhu až 1 tuny. Ve starých hnízdech společně s čápy hnízdí i další druhy ptáků – vrabci, špačci, kavky, poštolky. Od dubna do května snáší zpravidla ve dvoudenních intervalech 1-5 čistě bílých vajec, sedí obě pohlaví 33-34 dní. Mláďata jsou po 25. dnu schopná se na hnízdě postavit, vzletná jsou po 55-68 dnech, dalších asi 14 dní se ještě na hnízdo vracejí pro potravu. Pohlavně dospívají ve 2 letech věku, nejstarší kroužkovaný pták se dožil 26 let.
Potrava je výhradně živočišná, uloví vše co může udolat – od hmyzu po mláďata ondater a kachen.

Rozšíření

Viz taxonomie. V Evropě se v minulosti početnost silně snižovala, v západní Evropě místy úplně vymizel. Od 90. let minulého století se stavy na většině území začaly zvyšovat, i tak současná populace více než 180 tisíc párů nedosahuje dřívějších počtů a je hodnocena jako zmenšená. V celém areálu tažný druh zimující v jižní polovině Afriky (asijské populace na jihu Asie). Hlavně v jižní Evropě se jednotlivé kusy pokouší přezimovat, zimní pozorování pocházejí i od nás.
V ČR hnízdí na většině území od nížin do 800 m.n.m. V 19. století u nás hnízdil vzácně prakticky pouze na Třeboňsku, Písecku a na jižní Moravě. Šířit po celém území se začal až počátkem 20. století. Při prvním sčítání v roce 1934 u nás hnízdilo 202 párů, v r. 1958 už 459 párů. Od r.1984 jsou hnízda sčítána každoročně – např v r. 2001 u nás bylo 1282 hnízd, obsazeno celým párem bylo 901 hnízd, alespoň jedno mládě bylo vyvedeno z 634 hnízd.

Význam

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
006-f5dd605b4b1d54f7185e51c3b1f57ec64dc2d1ee nasi_ptaci213.jpg nasi_ptaci316.jpg nasi_ptaci449.jpg nasi_ptaci478.jpg nasi_ptaci632.jpg nasi_ptaci730.jpg nasi_ptaci739.jpg nasi_ptaci805.jpg nasi_ptaci826.jpg nasi_ptaci2341 bird-512817_1920 nasiptaci.info nasiptaci.info
Nové foto
15birds_b 34birds_b 37birds_b most83 most92 most104 24birds_b most25 most31 most39 most45 most57 most68 P1000741