atlas našich ptáků
Fotogalerie
imgp8702-0db4096d43d0727abb555dd6e551364d23019335 15-11-2012-litovel-bila-lhota-57-a179b4b17925db74785a008214ebc97a6f448148 ptacek306 SONY DSC nasi_ptaci95.jpg nasi_ptaci248.jpg nasi_ptaci470.jpg nasi_ptaci692.jpg nasiptaci.info img_5098-80781076dbf67b41484a20829cf6b28c22b5d04a
Atlas ptáků

Bukáček malý

bukacek

Velikost

Délka: 33-38 cm.
Rozpětí: 49-58 cm.
Hmotnost: M 110-160 g., F 70-125 g.

Popis

Bukáček malý je naše nejmenší volavka velká asi jako sojka obecná. Samec je dvoubarevný, s černým hřbetem a světle okrovým zbytkem těla, samice je na zádech hnědá a zbytek těla má rovněž okrový.Mláďata jsou podobná samici, pouze jsou silněji proužkovaná.
Hlas – samec v toku opakuje nepřetržitě monotónní „vruk“.

Ekologie

Hnízdění – hnízdí skrytě v rákosí na březích vnitrozemských vod všech druhů. V nebezpečí strne ve vzpřímeném postoji. Hnízdí v květnu až červenci jednou ročně. Kuželovité hnízdo z rákosu si staví nízko nad vodou v rákosinách nebo houštinách.
Samice snáší 4 – 6 vápenatě bílých vajec.
Potrava – Loví především za soumraku, opatrně se pohybuje nad vodou na rákosu který obepíná svými dlouhými prsty a lapá do vody po kořisti (rybky do délky 10 cm, žabky, pulci, čolci, měkkýši a vodní hmyz).
Bukáček malý je tažný pták, ze zimovišť v tropické Africe přilétá v dubnu a odlétá v září až říjnu.

Rozšíření

Západní část Palearktické oblasti (západní Eurasie včetně severní Afriky a Přední Asie), Východní část Palearktické oblasti (východní Eurasie včetně Japonska a severní Číny), Etiopská oblast (Afrika od Sahary k jihu), Orientální oblast (jižní Asie), Australská oblast (Austrálie, Nový Zéland).

Význam

V Červeném seznamu ČR je v kategorii CR – kriticky ohrožený druh.

Rozšíření v ČR

Hnízdí převážně v níže položených rybničních oblastech, max. 536 m.n.m. u Žďáru n. Sázavou. Do 60. let minulého století to byl u nás nejpočetnější volavkovitý pták hnízdící na všech větších rybnících i mokřadech. Do r. 1990 téměř ze všech oblastí vymizel, v současnosti hnízdí početněji pouze ve středních a východních Čechách, na jižní Moravě a na Ostravsku, jinde jen vyjímečně. V letech 2001-03 byl počet hnízdících párů odhadnut na 60-80 párů.
I v celé Evropě stavy v letech 1970-90 silně poklesly, v současnosti tam hnízdí méně než 120 tisíc párů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek136 ptacek150 ptacek273 ptacek376 imgp5652-92fa76db308276b580dd93b845205ace41d67047 nasi_ptaci415.jpg nasi_ptaci538.jpg nasi_ptaci581.jpg nasi_ptaci658.jpg nasi_ptaci818.jpg nasi_ptaci281 nasiptaci.info most11 16bids_2017
Nové foto
5birds_b 301a most101 robin-2197691_1920 11a 20birds_b 22birds_b 24birds_b most34 most37 P1000626 most42 most76 P1000819