atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek88 ptacek346 ptacek252 nasi_ptaci836.jpg nasi_ptaci251 nasi_ptaci2470 nasi_ptaci2490 common-redstart-182136_1280-6fb148e08b6a7905aa9c57c9a6c2adb755709177 nasiptaci.info nasiptaci.info
Atlas ptáků

Bukač velký

bukac

Velikost

Délka: 69-81 cm.
Rozpětí: 100-130 cm.
Hmotnost: 960-1940 g.

Popis

Bukač velký je pták velký asi jako bažant obecný. Má zavalité tělo s krátkýma nohama a silným krkem. Obě pohlaví a mláďata se navzájem neliší. Žije velmi skrytě v rákosinách, o jeho přítomnosti se mnohdy dozvíme pouze po hlase. V nebezpečí znehybní ve vzpřímeném postoji, se zobákem nahoru. Takto se chová i v otevřeném terénu, kde ani svým postojem nemůže uniknout pozornosti.
Hlas – je slyšitelný zejména v noci, kdy do dáli zní tlumené troubivé „y-prumb“ několikrát opakované. Na malou vzdálenost je slyšet i nadechování před samotným troubením.

Ekologie

Hnízdění – sporadicky hnízdí v rozsáhlých rákosinách. Hnízdí v dubnu až červenci jednou ročně. Hnízdo z rákosí bývá nízko nad mělčinou.
Samice snáší 5 – 6 olovově hnědých vajec, mláďata jsou poté jeden měsíc krmena na hnízdě a další měsíc než jsou schopna letu se potulují v rákosí.
Potrava – Živí se plevelnými rybami, žábami, měkkýši, korýši.
Bukač velký je tažný pták přezimující většínou v západní a jižní Evropě. V ČR pravidelně zimuje několik jedinců. V období mimo hnízdění se může objevit i na polích, nebo u menších zarostlých vodních toků.

Rozšíření

Západní část Palearktické oblasti (západní Eurasie včetně severní Afriky a Přední Asie), Východní část Palearktické oblasti (východní Eurasie včetně Japonska a severní Číny), Etiopská oblast (Afrika od Sahary k jihu).

Význam

V Červeném seznamu ČR je v kategorii CR – kriticky ohrožený druh.

Výskyt v ČR.

Rozšířen je řídce v údolních nivách větších řek (Labe, Ohře, Dyje a Morava), výše položená hnízdiště jsou v rybničních pánvích jižních Čech a na rybnících na Českomoravské vrchovině – max. 540 m. n. m. V první polovině minulého století se početnost začala snižovat, úbytek byl nejsilnější od 50. let. Po 20 letech se úbytek zastavil a v posledních letech stavy pomalu stoupají. V letech 2001-03 u nás hnízdilo 30-40 párů.
Početnost kolísala i v celé Evropě, současná populace necelých 54 tisíc párů je hodnocena jako ztenčená.

1 komentář u Bukač velký

  • Dobrý den.
    Ve dnech 14.-15. 7. 2016 jsem několikrát pozoroval 3 kusy bukače velkého na revíru ČRS Stonávka 3 A v lokalitě
    obce Střítež v Moravskoslezském kraji. Ptáci ve večerních hodinách opakovaně přelétávali nad rybníkem a okolí, jednalo se asi o matku a dvě mláďata. Čtyři bukače ve stejné lokalitě jsem pozoroval v červenci 2014, v roce 2015 (jezdím na tento rybářský revír o prázdninách již několik let ) jsem nepozoroval žádného jedince. Před rokem 2014 jsem žádné bukače nezaznamenal.
    S pozdravem
    L. Šebesta

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek137 ptacek47 nasi_ptaci321.jpg nasi_ptaci403.jpg nasi_ptaci256 nasi_ptaci2198 nasi_ptaci2250 nasi_ptaci2340 dscn3398-bbaa788f5ccecfbfae87c72fbf886265df7dd0ce nasiptaci.info 61a 25bids_2017 most55 hyl-obecny-160e3a3dc4e71864ca90f8aaca17be25522bc7c7
Nové foto
6birds_b 16birds_b most91 most102 271a most7 41a 33birds_b most23 most31 P1000652 most50 most56 P1000756