atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek334 ptacek266 nasi_ptaci510.jpg nasi_ptaci625.jpg nasi_ptaci2149 nasi_ptaci2504 nasiptaci.info bird-1218841_1920 241a P1000652
Atlas ptáků

Břehule říční

brehulericni

Velikost

11,5 – 12,5 cm, hmotnost 12-19 g

Taxonomie

Riparia riparia riparia – Evropa, západní Sibiř a Severní Amerika.

Další 3 ssp. obývají Egypt a zbytek areálu druhu v Asii.

Popis

O něco menší než vlaštovka, svrchu hnědá, ze spodu světlejší s tmavším páskem na hrudi. Ocásek je krátký a slabě vykrojený.
Ze zimoviště k nám přilétá v druhé polovině dubna a obsazuje svá oblíbená hnízdiště – vyhlédává strmé stěny pískoven, cihelen a břehů řek a potoků. Hnízdí v nadmořské výšce maximálně 450 m.n.m. Vyhrabává si více než metr hlubokou noru. Její konec vystele peřím a snáší do ní od poloviny května pět až sedm bílých vajíček. Mláďata se líhnou po patnácti dnech a rodiče je krmí asi tři týdny. Hnízdí v koloniích, většinou dvakrát ročně. Kolonie se často mění a stěhují. Na zimoviště odlétají v září, evropské břehule dávají přednost oblastem ve střední Africe.

Rozšíření

Mimo severu a jihu téměř celá Severní Amerika, Evropa, mimo nejsevernějších oblastí celá Asie na jih po severní Indii, jihovýchodní Čínu a tichomořské příbřežní ostrovy. Tažný druh zimující v Jižní Americe, v Africe na jih od Sahary a v Indii. V celé Evropě po poklesu stavů ve druhé polovině 20. století hnízdí přes 5,4 milionu párů.
U nás hnízdí na vhodných místech na většině území. I v ČR stavy stále klesají, v letech 2001-2003 u nás hnízdilo 15-30 tisíc párů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek250 ptacek472 nasi_ptaci30.jpeg nasi_ptaci414.jpg nasi_ptaci230 nasi_ptaci2287 nasi_ptaci2433 nasi_ptaci2471 4birds_b nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info most53
Nové foto
91a most104 most8 281a 351a 14birds_b 28birds_b 39birds_b 14bids_2017 P1000648 most67 most69 P1000687 P1000716