atlas našich ptáků
Fotogalerie
11-6-09-20-1ab531b62611e859b620a709c099bc98ae3c95e4 ptacek595 nasi_ptaci107.jpeg nasi_ptaci2113 nasi_ptaci2360 tree-1033754_1920 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info
Atlas ptáků

Bekasina otavní

bekasina

Velikost

Délka: 24-28 cm.
Rozpětí: 39-45 cm.
Hmotnost: 80-135 g.

Popis

Bekasina otavní je pták o velikosti kosa. Má černohnědá záda s 2 – 4 světlými podélnými proužky. Obě pohlaví a mláďata se neliší šatem.
Létá prudce, často náhle mění směr. Při vylétnutí provádí rychlé obraty sem a tam a ozývá se „keč“, což je důležitý rozdíl oproti podobným slukám. Typickým zvukovým projevem jsou mekavé zvuky vydávaneé samci chvěním ocasních pírek při střemhlavém letu ptáka. Tyto zvuky vydává zejména v ranních a podvečerních hodinách, kdy obletuje své teritorium, přičemž se v určitých fázích letu střemhlav spouští k zemi.
Hlas – rytmické většinou na zemi opakované „tik ke tik ke“.

Ekologie

Hnízdění – Žije na rašeliništích, slatiništích, vlhkých a podmáčených loukách a okrajích rybníků. Hnízdí na zemi v travinách. Hnízdí v dubnu až červenci jednou ročně. Hnízdo je na zemi v travinách.
Samice snáší asi 4 hruškovitá, olivově zelená a tmavě skvrnitá vejce na kterých sedí oba rodiče po dobu 19 – 21 dní. Mláďata po vylíhnutí se krmí sama, pouze jsou rodiči doprovázena.
Potrava – převládající složku potravy tvoří červi, dále pak hmyz a pavouci.
Žije kromě jižních oblastí v celé Evropě a v Asii až po Japonsko. Přílet na hnízdiště může začínat už v prvé polovině března; podzimní tah je od konce července.
Bekasina otavní patří mezi tažné ptáky a zimuje zejména ve Středozemní oblasti, především v Itálii a ve Francii.
V České republice je to silně ohrožený, zvláště chráněný druh.

Rozšíření

Západní část Palearktické oblasti (západní Eurasie včetně severní Afriky a Přední Asie), Východní část Palearktické oblasti (východní Eurasie včetně Japonska a severní Číny), Orientální oblast (jižní Asie), Nearktická oblast (Severní Amerika).

Význam

V minulosti lovný druh, max. počty byly v českých zemích loveny kolem r.1935 – cca 1500 ročně. Od roku 1975 je lov zakázán.

Výskyt v ČR

Pravidelně hnízdí, hojnější je v Čechách než na Moravě. Stavy v posledních letech silně klesají, v letech 1985-89 byl počet hnízdících párů odhadnut na 1200-2400, v roce 2000 už jen 500-800.
Přes naše území také početně protahují, při podzimním tahu se dají zastihnout pohromadě až stovky jedinců. Každoročně u nás také několik desítek kusů zimuje.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
red-tailed-hawk-1712098_1280 ptacek496 ptacek644 nasi_ptaci87.jpg nasi_ptaci291.jpg nasi_ptaci319.jpg nasi_ptaci879.jpg nasi_ptaci2246 stehlici-9fe707d43cee21e5f7f59129de720e28438fd0c9-025b715229d37399e9cf82b3b78107be08542b4b the-amount-of-grass-black-head-843707_1280 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info
Nové foto
4birds_b 301a most101 31a most19 most38 2bids_2017 3bids_2017 17bids_2017 P1000677 most60 most65 P1000697 P1000716