atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek390 imgp5632a-746685838ea8cc2bb5d130692c38e5f57b19dac0 nasi_ptaci49.jpg nasi_ptaci165.jpg nasi_ptaci485.jpg nasi_ptaci586.jpg nasi_ptaci2457 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info
Atlas ptáků

Bělořit šedý

beloritsedy

Velikost

Délka: 14-16,5 cm.
Hmotnost: 20-35 g.

Popis

Bělořit šedý je pták veliký asi jako vrabec domácí. Samec ve svatebním šatě má šedivé temeno, černou skvrnu za okem a bílou pásku nad okem, černá křídla i konec ocasu. Spodní strana těla je žlutá. Samice, samec v prostém šatě nejsou tak kontrastně zbarveni. Mláďata jsou skvrnitá. Všichni mají bílý kostřec a kořen ocasu, což je nápadné zejména za letu. Zdržuje se zejména na zemi, rád sedává na velkých balvanech.
Hlas – vábení je opakované „jiv“ nebo „jiv-tek“, zpěv je krátká cvrčivá tlumená sloka. Mnohdy napodobuje i zpěv jiných ptáků.

Ekologie

Hnízdění – hnízdí v skalnatých územích, v lomech, na pastvinách s kameny, v horách i nad pásmem lesa. Hnízdí v květnu až červnu jednou ročně. Hnízdo je volně spleteno ze stébel a kořínků, je umístěno nízko nad zemí v křovinách.
Samice snáší 4 – 6 světle modrých neskvrnitých vajec na kterých sedí oba rodiče asi 13 – 14 dní a mláďata poté krmí též oba rodiče po dobu asi 13 – 17 dní.
Potrava – hmyz, pavouci a malí plži.
Bělořit šedý je tažný pták, ze zimovišť v Africe jižně od Sahary se vrací na přelomu března a dubna a odlétá v říjnu.

Rozšíření

Západní část Palearktické oblasti (západní Eurasie včetně severní Afriky a Přední Asie), Východní část Palearktické oblasti (východní Eurasie včetně Japonska a severní Číny), Etiopská oblast (Afrika od Sahary k jihu), Nearktická oblast (Severní Amerika).

Význam

V Červeném seznamu ČR je v kategorii EN – ohrožený druh.

Rozšíření v ČR

Rozšířen je nepravidelně po celém území republiky, hojnější je v nižších teplých oblastech, celkem pravidelně ale hnízdí i na bezlesých hřebenech hor. Od poloviny minulého století se početnost stále silně snižuje, z některých oblastí téměř vymizel (např. na Českomoravské vrchovině to býval hojný druh, v současnosti na celém území hnízdí pouze do 10 párů). Na celém území ČR v letech 2001-03 hnízdilo 200-400 párů, druh je i nadále hodnocen jako silně ubývající.
V posledních desetiletích počty ubývají i v celé Evropě, v současnosti se odhadují na 4,6 milionu hnízdících párů.

1 komentář u Bělořit šedý

  • Dobrý den, tento ptáček se mi zahnízdil ve špajzu a já vůbec nevím kam se obrátit nebo co dělat. Ptáčata už mají 10 dní a pokoušejí se létat, takže propadávají škvírou ve špajzu na zem, pak mi nezbývá než je vzít a strčit zpátky do hnízda, což asi není nejlepší řešení. Prosím o odpověď na uvedený e-mail.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek113 ptacek191 ptacek183 ptacek340 ptacek365 img_6560_a-a1f80f8a6a08da07cf8430a61796eb12881d910f img_6560_a-a1f80f8a6a08da07cf8430a61796eb12881d910f nasi_ptaci177.jpeg nasi_ptaci2302 34birds_b birds-poland_00393945 nasiptaci.info nasiptaci.info 23bids_2017
Nové foto
16birds_b most92 28birds_b 32birds_b 41birds_b most35 2bids_2017 6bids_2017 24bids_2017 P1000626 most56 most78 P1000687 P1000724