atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek352 ptacek319 SONY DSC 29-1-2015-park-5-1-7ffdeef1638845023744a0172a9c9dcbd085db91 nasi_ptaci852.jpg nasi_ptaci232 nasi_ptaci2236 stehlici-9fe707d43cee21e5f7f59129de720e28438fd0c9-025b715229d37399e9cf82b3b78107be08542b4b nasiptaci.info nasiptaci.info
Atlas ptáků

Bažant obecný

bazantobecny

Velikost

Délka: M 70-90 cm (z toho ocas 35-45 cm),F 55-70 cm (ocas 20-25 cm).
Hmotnost: 1100 g.
Vejce(data z ČR).
Výška x šířka:41,5-52,1×33,5-37,8 mm.
Hmotnost:24,5-37,9 g.

Popis

Bažant obecný, někdy nazývaný též bažant kolchický je pták veliký jako kohout domácí. Má dlouhý špičatý ocas. Samec má kovově lesklé opeření na hlavě tmavě zelené se zářivě červenými kožními lalučky okolo očí. Samice a mladí jedinci jsou zemitě hnědě zbarvení, mají tmavě skvrnitý hřbet a kratší ocas. Při vzletu vydávájí křídla rámusivý zvuk.Hlas – samec v toku volá „kerrkok“ a poté hlasitě tluče křídly. Hřadující ptáci na stromech se ozývají „geggeg gegeg“.

Ekologie

Hnízdění – hnízdí v kulturní krajině bohaté na stromy a křoviny, v Evropě pocházejí téměř všechny populace bažantů z umělých odchovů. Hnízdí v květnu až červnu jednou ročně. Hnízdo je v důlku slabě vystlaném stébly a ukrytém ve vegetaci.
Samice snáší 8 – 12 šedozelených vajec na kterých sedí sama po dobu 24 – 25 dnů a nekrmivá mláďata poté doprovází asi jeden měsíc.
Potrava – v létě převážně hmyz, červi a měkkýši, jinak též semena a zelené části rostlin.
Bažant obecný je stálý pták. Je chován v bažantnicích.

Význam

Významná lovná zvěř. V ČR bylo nejvíce kusů loveno před 2 sv. válkou – až více než 2 miliony ročně. V současnosti se ročně uloví kolem 50000 kusů. V Evropě začali s vysazováním bažantů už Římané. Mimo Evropu byl introdukován v S. Americe, na Havajských ostrovech, v Japonsku a na Novém Zélandu.

Rozšíření v ČR.

.V současnosti hnízdí na většině ůzemí od nížin až po zhruba 900 m.n.m.v Krkonoších-rodinka však byla pozorována i výše-na hřebenech ve výšce 1200 m.n.m.
První zprávy o chovu bažantů u nás pocházejí již z 11.století.Až do 19.století byl převážně chován v bažantnicích,z uniklých jedinců však vznikaly volně žijící populace.Ve 20.století stavy prudce stoupaly,vrcholu dosáhly kolem roku 1970,kdy bylo ročně loveno až 1,2 milionu kusů.Už v polovině 70.let však dochází k prudkému poklesu stavů,a tento trend se doposud nezastavil.V letech 1985-89 byly počty odhadovány na 300-600 tisíc kusů,v letech 2001-03 již jen polovina těchto počtů.
V Evropě byly nejčastšji vysazovány ssp. P.c.colchicus,P.c.principalis,P.c.mongolicus,P.c.torquatus a P.c.formosanus.Kříženci těchto ssp.tvoří většinu u nás žijících populací.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek43 ptacek48 ptacek225 nasi_ptaci260.jpg nasi_ptaci386.jpg nasi_ptaci639.jpg nasi_ptaci642.jpg nasi_ptaci722.jpg nasi_ptaci859.jpg nasi_ptaci2165 nasi_ptaci2332 nasi_ptaci2516 nasiptaci.info img_20160509_153404646_hdr-99303e22264b7dd3fd122b9567b2e8e5a15db156
Nové foto
most92 P1000631 most40 most46 most55 most64 most67 most71 most77 P1000687 P1000701 P1000810 P1010224 P1010235