atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek600 21-3-2014-parkzahrada-19-3b31ed4205c0d0c77e574602b82adf611efaea7c 6922018_birds nasi_ptaci119.jpg nasi_ptaci182.jpg nasi_ptaci768.jpg nasi_ptaci2506 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info most151 most198 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info
Atlas ptáků

Bekasina otavní

bekasina

Velikost

Délka: 24-28 cm.
Rozpětí: 39-45 cm.
Hmotnost: 80-135 g.

Popis

Bekasina otavní je pták o velikosti kosa. Má černohnědá záda s 2 – 4 světlými podélnými proužky. Obě pohlaví a mláďata se neliší šatem.
Létá prudce, často náhle mění směr. Při vylétnutí provádí rychlé obraty sem a tam a ozývá se „keč“, což je důležitý rozdíl oproti podobným slukám. Typickým zvukovým projevem jsou mekavé zvuky vydávaneé samci chvěním ocasních pírek při střemhlavém letu ptáka. Tyto zvuky vydává zejména v ranních a podvečerních hodinách, kdy obletuje své teritorium, přičemž se v určitých fázích letu střemhlav spouští k zemi.
Hlas – rytmické většinou na zemi opakované „tik ke tik ke“.

Ekologie

Hnízdění – Žije na rašeliništích, slatiništích, vlhkých a podmáčených loukách a okrajích rybníků. Hnízdí na zemi v travinách. Hnízdí v dubnu až červenci jednou ročně. Hnízdo je na zemi v travinách.
Samice snáší asi 4 hruškovitá, olivově zelená a tmavě skvrnitá vejce na kterých sedí oba rodiče po dobu 19 – 21 dní. Mláďata po vylíhnutí se krmí sama, pouze jsou rodiči doprovázena.
Potrava – převládající složku potravy tvoří červi, dále pak hmyz a pavouci.
Žije kromě jižních oblastí v celé Evropě a v Asii až po Japonsko. Přílet na hnízdiště může začínat už v prvé polovině března; podzimní tah je od konce července.
Bekasina otavní patří mezi tažné ptáky a zimuje zejména ve Středozemní oblasti, především v Itálii a ve Francii.
V České republice je to silně ohrožený, zvláště chráněný druh.

Rozšíření

Západní část Palearktické oblasti (západní Eurasie včetně severní Afriky a Přední Asie), Východní část Palearktické oblasti (východní Eurasie včetně Japonska a severní Číny), Orientální oblast (jižní Asie), Nearktická oblast (Severní Amerika).

Význam

V minulosti lovný druh, max. počty byly v českých zemích loveny kolem r.1935 – cca 1500 ročně. Od roku 1975 je lov zakázán.

Výskyt v ČR

Pravidelně hnízdí, hojnější je v Čechách než na Moravě. Stavy v posledních letech silně klesají, v letech 1985-89 byl počet hnízdících párů odhadnut na 1200-2400, v roce 2000 už jen 500-800.
Přes naše území také početně protahují, při podzimním tahu se dají zastihnout pohromadě až stovky jedinců. Každoročně u nás také několik desítek kusů zimuje.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek134 ptacci-004-adf140234a16b1d9f39e7c695910e0bd245497ba nasi_ptaci86.jpeg nasi_ptaci127.jpeg nasi_ptaci431.jpg nasi_ptaci520.jpg nasi_ptaci537.jpg nasi_ptaci626.jpg nasi_ptaci877.jpg nasi_ptaci2212 nasi_ptaci2341 nasi_ptaci2437 ptacek-0bfe27b067d02832382985d7eed219fa9a64f1d3 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info _dsc9610-c70e7d1555c1d499d2bd880579ecbb7990d31e13 bird-1983851_1920 most5 most57 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
ptacek126 dsc_0017_1-a5e145946dd50b0533c44e6279fcd5f500524682 ptacek247 ptacek418 cimg1942-d6cfb648f21523f222fd89e991ba41ccc22950c5 14bird img_0003-2-4affa794401a855ee89d257ffcd049540b57bab9 nasi_ptaci17.jpeg nasi_ptaci103.jpeg nasi_ptaci366.jpg nasi_ptaci445.jpg nasi_ptaci646.jpg nasi_ptaci719.jpg nasi_ptaci2248 nasi_ptaci2334 nasi_ptaci2414 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most47 most174 most191 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci288 www.nasiptaci.info