atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek135 ptacek147 ptacek353 img_3735ptacek-f43970f668409027f00b705cb4dc21f12d345f61 nasi_ptaci27.jpeg nasi_ptaci529.jpg nasi_ptaci558.jpg nasi_ptaci2265 nasi_ptaci2494 nasiptaci.info vlcsnap-2016-04-13-14h39m25s033-50990ca6120bd5d8272fcb124aa110c32699530e most29 3bids_2017 www.nasiptaci.info most36 www.nasiptaci.info ptaci404 www.nasiptaci.info
Atlas ptáků

Bělořit šedý

beloritsedy

Velikost

Délka: 14-16,5 cm.
Hmotnost: 20-35 g.

Popis

Bělořit šedý je pták veliký asi jako vrabec domácí. Samec ve svatebním šatě má šedivé temeno, černou skvrnu za okem a bílou pásku nad okem, černá křídla i konec ocasu. Spodní strana těla je žlutá. Samice, samec v prostém šatě nejsou tak kontrastně zbarveni. Mláďata jsou skvrnitá. Všichni mají bílý kostřec a kořen ocasu, což je nápadné zejména za letu. Zdržuje se zejména na zemi, rád sedává na velkých balvanech.
Hlas – vábení je opakované „jiv“ nebo „jiv-tek“, zpěv je krátká cvrčivá tlumená sloka. Mnohdy napodobuje i zpěv jiných ptáků.

Ekologie

Hnízdění – hnízdí v skalnatých územích, v lomech, na pastvinách s kameny, v horách i nad pásmem lesa. Hnízdí v květnu až červnu jednou ročně. Hnízdo je volně spleteno ze stébel a kořínků, je umístěno nízko nad zemí v křovinách.
Samice snáší 4 – 6 světle modrých neskvrnitých vajec na kterých sedí oba rodiče asi 13 – 14 dní a mláďata poté krmí též oba rodiče po dobu asi 13 – 17 dní.
Potrava – hmyz, pavouci a malí plži.
Bělořit šedý je tažný pták, ze zimovišť v Africe jižně od Sahary se vrací na přelomu března a dubna a odlétá v říjnu.

Rozšíření

Západní část Palearktické oblasti (západní Eurasie včetně severní Afriky a Přední Asie), Východní část Palearktické oblasti (východní Eurasie včetně Japonska a severní Číny), Etiopská oblast (Afrika od Sahary k jihu), Nearktická oblast (Severní Amerika).

Význam

V Červeném seznamu ČR je v kategorii EN – ohrožený druh.

Rozšíření v ČR

Rozšířen je nepravidelně po celém území republiky, hojnější je v nižších teplých oblastech, celkem pravidelně ale hnízdí i na bezlesých hřebenech hor. Od poloviny minulého století se početnost stále silně snižuje, z některých oblastí téměř vymizel (např. na Českomoravské vrchovině to býval hojný druh, v současnosti na celém území hnízdí pouze do 10 párů). Na celém území ČR v letech 2001-03 hnízdilo 200-400 párů, druh je i nadále hodnocen jako silně ubývající.
V posledních desetiletích počty ubývají i v celé Evropě, v současnosti se odhadují na 4,6 milionu hnízdících párů.

2 komentáře u Bělořit šedý

  • Dobrý den, tento ptáček se mi zahnízdil ve špajzu a já vůbec nevím kam se obrátit nebo co dělat. Ptáčata už mají 10 dní a pokoušejí se létat, takže propadávají škvírou ve špajzu na zem, pak mi nezbývá než je vzít a strčit zpátky do hnízda, což asi není nejlepší řešení. Prosím o odpověď na uvedený e-mail.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek73 ptacek21 ptacek215 vojtech_novotny_152779-42acb8abbabde0775ca2d3ce0652702ecd25b28a 12-6-9-967fa6a4887bccb0619e56a2eb5114be0a050f86 img00071b-f399d937f72b27b48a2c43bfbfe260d0cbc74dcb nasi_ptaci743.jpg 2222018_birds nasi_ptaci25.jpeg nasi_ptaci104.jpg nasi_ptaci119.jpg nasi_ptaci426.jpg nasi_ptaci534.jpg nasi_ptaci541.jpg nasiptaci.info 24birds_b www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci279 ptaci355 8122018_birds kalous5 www.nasiptaci.info



Nové foto
ptacek330 ptacek412 ptacek611 ptacek612 ptacek613 ptacek622 img00036c-025f04ae3e8b80efea644708382cc67acb4109a3 jerabek-lesni-cd9d91503d3855be06d7b847636b3cbc4c175f84 dsc_0032-d8a57c5361f0cbc3d053a0ea683333a1a2fba033 nasi_ptaci364.jpg nasi_ptaci430.jpg nasi_ptaci494.jpg nasi_ptaci2154 nasi_ptaci2352 nasi_ptaci2421 img_0250-brhlik-lesni-2-f6ac50b602923edfc3c886238257766b45cc0d43 red-bellied-woodpecker-941325_1280 star-649707_1920 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info 21bird small-birds-1046540_1920 most93 most18 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci330 ptaci341 3522018_birds kalous15 kalous7 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info