Foto příspěvky
Fotogalerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 13_4_19_23 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info
Atlas

Bramborníček černohlavý

brambornicekcernohlavy

Velikost

Velikost

Délka: 11,5-13 cm.
Hmotnost: 10-18 g.

Popis

Bramborníček černohlavý (Saxicola torquata) je pták menší než vrabec domácí, samec má černou hlavu a hřbet, bílou ramenní skvrnu a rezavě hnědou hruď. Samice má spodní stranu těla nahnědlou a na hlavě, hrdle a zádech je proužkovaná. Mláďata mají proužkování i na hrudi.
Hlas – varování „fit tak tak“, zpěv jsou rychlé skřípavé opakované tóny.

Ekologie

Hnízdění – hnízdí na slunečných pahorkatinách s dostatkem křovin v dubnu až červenci dvakrát ročně. Hnízdo je miska postavená ze stébel, kořínků, mechů a suchého listí skrytá na zemi v důlku.
Samice snáší 5 – 6 nazelenalých vajec s jemnými rezavými skvrnami na kterých sedí sama po dobu 14 dnů a mláďata poté krmí oba rodiče po dobu 12 – 14 dnů.
Potrava – hmyz.
Bramborníček černohlavý je částečně tažný pták který na zimu odlétá do krajin jižní Evropy a přilétá zpět v únoru.

Rozšíření

Severozápadní Afrika, západní, střední a jihovýchodní Evropa po Ukrajinu a Krym, na jihovýchodě areál pokrývá celou Malou Asii po Kavkaz a Zakavkazí. Částečně tažný druh, populace ze západu, jihu a částečně i ze středu Evropy jsou stálé, severnější zimují v západní Evropě, ve Středomoří, v severozápadní Africe a v oázách na severu Sahary. Početnost v Evropě se v letech 1970-90 znatelně zmenšovala, poté se stav otočil a v současnosti se jedná o přibývající druh, na celém území Evropy hnízdí přes 2 miliony párů.
V ČR obývá především teplejší a sušší oblasti na větší části území, i když je známo i hnízdění z hřebenů hor. V letech 2001-03 u nás hnízdilo 2500-5000 párů, v posledních desetiletích jsou stavy celkem stabilní.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Výběr z galerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info DSCN7890 DSCN7852 DSCN7836 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 13_4_19_50 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info