Foto příspěvky
Fotogalerie
26_4_19_43 27_4_19_37 29_4_19_26 29_4_19_37 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 20_5_19_11 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info
Atlas

Bramborníček černohlavý

brambornicekcernohlavy

Velikost

Velikost

Délka: 11,5-13 cm.
Hmotnost: 10-18 g.

Popis

Bramborníček černohlavý (Saxicola torquata) je pták menší než vrabec domácí, samec má černou hlavu a hřbet, bílou ramenní skvrnu a rezavě hnědou hruď. Samice má spodní stranu těla nahnědlou a na hlavě, hrdle a zádech je proužkovaná. Mláďata mají proužkování i na hrudi.
Hlas – varování „fit tak tak“, zpěv jsou rychlé skřípavé opakované tóny.

Ekologie

Hnízdění – hnízdí na slunečných pahorkatinách s dostatkem křovin v dubnu až červenci dvakrát ročně. Hnízdo je miska postavená ze stébel, kořínků, mechů a suchého listí skrytá na zemi v důlku.
Samice snáší 5 – 6 nazelenalých vajec s jemnými rezavými skvrnami na kterých sedí sama po dobu 14 dnů a mláďata poté krmí oba rodiče po dobu 12 – 14 dnů.
Potrava – hmyz.
Bramborníček černohlavý je částečně tažný pták který na zimu odlétá do krajin jižní Evropy a přilétá zpět v únoru.

Rozšíření

Severozápadní Afrika, západní, střední a jihovýchodní Evropa po Ukrajinu a Krym, na jihovýchodě areál pokrývá celou Malou Asii po Kavkaz a Zakavkazí. Částečně tažný druh, populace ze západu, jihu a částečně i ze středu Evropy jsou stálé, severnější zimují v západní Evropě, ve Středomoří, v severozápadní Africe a v oázách na severu Sahary. Početnost v Evropě se v letech 1970-90 znatelně zmenšovala, poté se stav otočil a v současnosti se jedná o přibývající druh, na celém území Evropy hnízdí přes 2 miliony párů.
V ČR obývá především teplejší a sušší oblasti na větší části území, i když je známo i hnízdění z hřebenů hor. V letech 2001-03 u nás hnízdilo 2500-5000 párů, v posledních desetiletích jsou stavy celkem stabilní.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Výběr z galerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info Slipka_zelenonoha_29 www.nasiptaci.info 27_4_19_21 27_4_19_24 27_4_19_32 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 20_5_19_15 20_5_19_28 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info