atlas našich ptáků
Fotogalerie
nasi_ptaci15.jpg nasi_ptaci567.jpg nasi_ptaci2322 nasi_ptaci2482 bullfinch-1893200_1280 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info most30 2bids_2017 P1000728 P1010200 www.nasiptaci.info most51 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info
Atlas ptáků

Brhlík lesní

brhliklesni

Velikost

Délka: 12-14,5 cm.
Hmotnost: 19-29 g.

Popis

Vrch hlavy modrošedý, přes oko černý pásek, bílé hrdlo. Vrch těla modrošedý, rýdovací pera černá, na krajních 3 u špice bílá skvrna. Prsa a břicho okrově rezavé, boky živě kaštanově hnědé, spodní krovky ocasní šedé s bílou špicí. Letky hnědé až šedé, vnější prapory modrošedé. Samice má užší oční proužek a méně výraznou spodinu těla.

Ekologie

Obývá hlavně listnaté a smíšené lesy, méně častý je v lesích jehličnatých, v parcích a zahradách. Hnízdí 1x do roka, dvojí hnízdění je spíše vyjímkou. Hnízda si staví v dutinách stromů, běžně používá i budky. Pro brhlíka je typické, že u vybrané dutiny vymaže hlínou smíchanou se slinami spáry v okolí vletového otvoru a ten vymazáním upraví k velikosti těla. U budek, kde není třeba nic upravovat, lepí často hlínu pod stříšku. Od konce března do začátku června snáší 5-8 (4-10) vajec, sedí pouze samice 14-16 (18) dní. Hnízdní péče trvá 23-24 dní, při opouštění hnízda jsou mláďata již plně vzletná. Ještě asi 8-10 dní zůstává rodinka spolu a mláďata jsou první dny po vylétnutí ještě krmena rodiči. Pohlavně dospívají v prvním roce života, nejvyšší věk u kroužkovaného ptáka je 9 let.
Potravu tvoří veškerý hmyz, který velikostně zvládne a různá semena. Živočišná potrava převládá v jarním a letním období, na podzim, když dozrávají nejrůznější semena (slunečnice, lípa, javor, dub, šišky) se přeorientuje na potravu rostlinnou.

Rozšíření

Od severozápadu Afriky přes Evropu (mimo severu Skandinávie a britských ostrovů), dál širokým pruhem přes celou Asii po Kamčatku a jihovýchod Asie. Převážně stálý pták, pouze mladí se můžou přesunovat na kratší vzdálenosti. Popupace v Evropě jsou stabilní a považují se za zabezpečené, čítají přes 7,5 milionů párů.
V ČR se ve vhodném prostředí vyskytuje na celém území od nížin až vysoko do hor-max. 1370 m. n. m. v Jeseníkách. V posledních desetiletích u nás početní stavy mírně stoupají, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 0,6-1,2 milionu párů.

3 komentáře u Brhlík lesní

  • Dobrý den. Dovoluji si Vás oslovit s prosbou ,zda by bylo možné, použít vaše nádherné ilustrace ptáků do připravované knihy básniček pro děti. Básničky jsou právě o ptácích našich měst, polí, luk a lesů. Psal jsem je pro své děti a nyní jsem se rozhodl vlastním nákladem tyto vydat. Byl bych rád ,kdyby jste souhlasil a kdyby jste jako odborník básničky posoudil ,zda se v některé nevyskytují nějaké nesmysly. Prosím o sdělení, zda je to za určitých podmínek možné. Děkuji

  • Dobrý den, dnes jsem našla na zahradě pod korejskou jedličkou tyrkysově zbarvené rozbité vajíčko. Který náš ptáček má takto zbarvená vajíčka ?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek142 ptacek61 ptacek126 ptacek179 ptacek204 ptacek260 ptacek288 ptacek654 nasi_ptaci30.jpeg nasi_ptaci119.jpg nasi_ptaci243.jpg nasi_ptaci813.jpg nasi_ptaci2472 bird-of-prey-1008497_1920 nasiptaci.info 25bids_2017 most93 most149 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
most89 P1000701 P1010202 P1010237 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most52 most102 most111 most156 most160 most175 most224 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info