atlas našich ptáků
Nejnovější příspěvky
Fotogalerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 13_4_19_35 13_4_19_20 dravci_13_4_19_47 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 25_2_19_8 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info
Atlas

Budníček menší

budnicekmensi

Velikost

Délka: 10-12 cm.
Hmotnost: 5,5-10 g.

Popis

Budníček menší je malý pták štíhlého vzhledu veliký asi jako sýkora modřinka. Má zelenošedou svrchní stranu těla a podobně, ale světleji zabarvenou spodní stranu těla. Má patrný proužek přes oko. Má tmavé nohy. Od podobného budníčka většího se liší barvou hohou a zejména odlišným zpěvem. Samec, samice a mláďata se navzájem neliší.
Hlas – vábení je měkké pískavé „tuit“, zpěv je opakované pravidelné „cilp calp cilp calp“.

Ekologie

Hnízdění – hnízdí v lesích s bohatým podrostem, v horách až po hranici lesa. Hnízdí v dubnu až červenci jednou až dvakrát ročně. Hnízdo je umístěno na zemi v husté trávě nebo nízko nad zemí v křoví, je spletené suchých stébel, mechů a listů a je vystlané peřím.
Samice snáší 6 – 7 bílých vajec s hnědými tečkami nakterých sedí zpravidla sama po dobu 14 – 15 dnů a o mláďata se stará též zpravidla sama po dubu 12 – 14 dnů.
Potrava – hmyz.
Budníček menší je částečně tažný pták přezimující v jižní Evropě odkud se vrací na přelomu března a dubna a odlétá v září.

Rozšíření

Naprostá většina Evropy, velká část Asie a severozápad Afriky (viz taxonomie). Populace v Evropě jsou stabilní, čítají přes 30 milionů párů. Většina populací je tažných, zimují od Středomoří přes Arabský poloostrov až do Indie a v Africe jižně od Sahary, ptáci z jihu areálu jsou stálí, každoročně několik kusů zimuje i u nás.
Na území ČR je tento druh rozšířen od nížin až do hor kolem 1400 m. n. m. Od 80. let minulého století je u nás zaznamenáván mírný nárůst stavů, v letech 2001-03 populace čítaly 0,9-1,8 milionu párů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Výběr z galerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most168 most161 most160 most151 most142 most109 most108 most107 most59 most54 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info P1000696 17bids_2017 13bids_2017 most96 25birds_b



Nové foto
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info Slipka_zelenonoha_23 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info