atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek156 1bird p4-d04b10e5424ac996b49d78076e9f5dd8fdc79d14 18042015792-7bb897dd325fc600bd6787d4a35ed2c8b26923f8 nasi_ptaci66.jpg nasi_ptaci93.jpg nasi_ptaci115.jpeg nasi_ptaci419.jpg nasi_ptaci446.jpg nasi_ptaci728.jpg nasi_ptaci843.jpg nasi_ptaci2475 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info
Atlas ptáků

Budníček větší

budnicekvetsi

Velikost

Délka: 11-12,5 cm.
Hmotnost: 7-14 g.

Popis

Budníček větší je pták o něco menší než vrabec domácí. Je štíhlý, má zelenošedou svrchní stranu těla, spodní strana těla je světlejší. Na rozdíl od podobného budníčka menšího má světlé nohy, zřetelnější žlutý pásek přes oko a celkově je o něco žlutší. Hlavně se rozezná podle zpěvu. Samice, samec a mláďata se navzájem neliší. Velmi pohyblivý ptáček poletující a poskakující ve větvích v korunách stromů.
Hlas – vábení je tázavé „fyít“, zpěv je pomalu klasající sloka vzdáleně připomínající tlukot pěnkavy obecné.

Ekologie

Hnízdění – hnízdí v lesích všech druhů, v parcích a křovinách v dubnu až červenci jednou ročně. Hnízdo je otevřená miska z trávy a listí vystlaná peřím umístěná na zemi v trávě na okrajích křovin.
Samice snáší 6 – 7 bělavých, rezavě skvrnitých vajec na kterých sedí sama po dobu 13 – 15 dnů a o mláďata se poté starají oba rodiče po dobu 13 – 16 dnů.
Potrava – hmyz.
Budníček větší je tažný ptá, ze zimovišť v Africe se vrací v dubnu a odlétá v září až říjnu.

Rozšíření

Mimo jihu většina Evropy, areál pokračuje do Asie až po Čukotku. Obecně platí, že hustota se snižuje od severu k jihu. Přes pokles stavů v posledních letech jsou evropské populace považovány za zabezpečené, čítají přes 56 milionů párů. Přísně tažný druh zimující v tropické až jižní Africe.
U nás se jedná o běžný druh rozšířený od nížin až po vysoké horské oblasti-max 1490 m. n. m. na Pradědu. Početnost u nás mírně klesá, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 450-900 tisíc párů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek142 ptacek356 dscf5187-b265249642d56fb41a0c369acecd96fe4e3d4413 OLYMPUS DIGITAL CAMERA 11-6-09-20-1ab531b62611e859b620a709c099bc98ae3c95e4 3-2-2010-odpoledne-94-caf37242cd4cc9f3ad30de0889ec37d230c9b687 eagle-1753002_1920 39bird 2422018_birds raptor-1690871_1920 006-f5dd605b4b1d54f7185e51c3b1f57ec64dc2d1ee nasi_ptaci691.jpg nasi_ptaci2338 bird-of-prey-1008497_1920 nasiptaci.info nasiptaci.info 351a P1010165 most43 most209 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci248 ptaci288 79bird www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové fotky
nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info