atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek315 ptacek653 _dsc0125-881b13a121a80fb1fa170c37b6af7ab12f22cb3c nasi_ptaci194.jpg nasi_ptaci649.jpg nasi_ptaci744.jpg nasi_ptaci808.jpg nasi_ptaci2457 goldfinch-739079_1280 5birds5 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info most47 www.nasiptaci.info most178 most182 www.nasiptaci.info
Atlas ptáků

Bukač velký

bukac

Velikost

Délka: 69-81 cm.
Rozpětí: 100-130 cm.
Hmotnost: 960-1940 g.

Popis

Bukač velký je pták velký asi jako bažant obecný. Má zavalité tělo s krátkýma nohama a silným krkem. Obě pohlaví a mláďata se navzájem neliší. Žije velmi skrytě v rákosinách, o jeho přítomnosti se mnohdy dozvíme pouze po hlase. V nebezpečí znehybní ve vzpřímeném postoji, se zobákem nahoru. Takto se chová i v otevřeném terénu, kde ani svým postojem nemůže uniknout pozornosti.
Hlas – je slyšitelný zejména v noci, kdy do dáli zní tlumené troubivé „y-prumb“ několikrát opakované. Na malou vzdálenost je slyšet i nadechování před samotným troubením.

Ekologie

Hnízdění – sporadicky hnízdí v rozsáhlých rákosinách. Hnízdí v dubnu až červenci jednou ročně. Hnízdo z rákosí bývá nízko nad mělčinou.
Samice snáší 5 – 6 olovově hnědých vajec, mláďata jsou poté jeden měsíc krmena na hnízdě a další měsíc než jsou schopna letu se potulují v rákosí.
Potrava – Živí se plevelnými rybami, žábami, měkkýši, korýši.
Bukač velký je tažný pták přezimující většínou v západní a jižní Evropě. V ČR pravidelně zimuje několik jedinců. V období mimo hnízdění se může objevit i na polích, nebo u menších zarostlých vodních toků.

Rozšíření

Západní část Palearktické oblasti (západní Eurasie včetně severní Afriky a Přední Asie), Východní část Palearktické oblasti (východní Eurasie včetně Japonska a severní Číny), Etiopská oblast (Afrika od Sahary k jihu).

Význam

V Červeném seznamu ČR je v kategorii CR – kriticky ohrožený druh.

Výskyt v ČR.

Rozšířen je řídce v údolních nivách větších řek (Labe, Ohře, Dyje a Morava), výše položená hnízdiště jsou v rybničních pánvích jižních Čech a na rybnících na Českomoravské vrchovině – max. 540 m. n. m. V první polovině minulého století se početnost začala snižovat, úbytek byl nejsilnější od 50. let. Po 20 letech se úbytek zastavil a v posledních letech stavy pomalu stoupají. V letech 2001-03 u nás hnízdilo 30-40 párů.
Početnost kolísala i v celé Evropě, současná populace necelých 54 tisíc párů je hodnocena jako ztenčená.

1 komentář u Bukač velký

  • Dobrý den.
    Ve dnech 14.-15. 7. 2016 jsem několikrát pozoroval 3 kusy bukače velkého na revíru ČRS Stonávka 3 A v lokalitě
    obce Střítež v Moravskoslezském kraji. Ptáci ve večerních hodinách opakovaně přelétávali nad rybníkem a okolí, jednalo se asi o matku a dvě mláďata. Čtyři bukače ve stejné lokalitě jsem pozoroval v červenci 2014, v roce 2015 (jezdím na tento rybářský revír o prázdninách již několik let ) jsem nepozoroval žádného jedince. Před rokem 2014 jsem žádné bukače nezaznamenal.
    S pozdravem
    L. Šebesta

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek223 ptacek398 SONY DSC sam_3271-aafdd2d8509574b0988b85a90d0b3fae79926334 drozd-zpevny-2-238d22163814d5e2d1f026ee1c7c761d51f546fe nasi_ptaci78.jpg nasi_ptaci207.jpg nasi_ptaci466.jpg nasi_ptaci2168 bird-984376_1280 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info harris-hawk-1710660_1920 most84 most222 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
most86 most95 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most13 most117 most120 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info