Foto příspěvky
Fotogalerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info DSCN7744 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 29_4_19_17 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info
Atlas

Bukáček malý

bukacek

Velikost

Délka: 33-38 cm.
Rozpětí: 49-58 cm.
Hmotnost: M 110-160 g., F 70-125 g.

Popis

Bukáček malý je naše nejmenší volavka velká asi jako sojka obecná. Samec je dvoubarevný, s černým hřbetem a světle okrovým zbytkem těla, samice je na zádech hnědá a zbytek těla má rovněž okrový.Mláďata jsou podobná samici, pouze jsou silněji proužkovaná.
Hlas – samec v toku opakuje nepřetržitě monotónní „vruk“.

Ekologie

Hnízdění – hnízdí skrytě v rákosí na březích vnitrozemských vod všech druhů. V nebezpečí strne ve vzpřímeném postoji. Hnízdí v květnu až červenci jednou ročně. Kuželovité hnízdo z rákosu si staví nízko nad vodou v rákosinách nebo houštinách.
Samice snáší 4 – 6 vápenatě bílých vajec.
Potrava – Loví především za soumraku, opatrně se pohybuje nad vodou na rákosu který obepíná svými dlouhými prsty a lapá do vody po kořisti (rybky do délky 10 cm, žabky, pulci, čolci, měkkýši a vodní hmyz).
Bukáček malý je tažný pták, ze zimovišť v tropické Africe přilétá v dubnu a odlétá v září až říjnu.

Rozšíření

Západní část Palearktické oblasti (západní Eurasie včetně severní Afriky a Přední Asie), Východní část Palearktické oblasti (východní Eurasie včetně Japonska a severní Číny), Etiopská oblast (Afrika od Sahary k jihu), Orientální oblast (jižní Asie), Australská oblast (Austrálie, Nový Zéland).

Význam

V Červeném seznamu ČR je v kategorii CR – kriticky ohrožený druh.

Rozšíření v ČR

Hnízdí převážně v níže položených rybničních oblastech, max. 536 m.n.m. u Žďáru n. Sázavou. Do 60. let minulého století to byl u nás nejpočetnější volavkovitý pták hnízdící na všech větších rybnících i mokřadech. Do r. 1990 téměř ze všech oblastí vymizel, v současnosti hnízdí početněji pouze ve středních a východních Čechách, na jižní Moravě a na Ostravsku, jinde jen vyjímečně. V letech 2001-03 byl počet hnízdících párů odhadnut na 60-80 párů.
I v celé Evropě stavy v letech 1970-90 silně poklesly, v současnosti tam hnízdí méně než 120 tisíc párů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Výběr z galerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info DSCN7714 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 29_4_19_9 27_4_19_14 26_4_19_4 Slipka_zelenonoha_31 13_4_19_30 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info DSCN7862 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 29_4_19_4 26_4_19_54 26_4_19_26 Slipka_zelenonoha_39 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info