atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek15 nasi_ptaci259.jpg nasi_ptaci817.jpg nasi_ptaci21 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info P1010223 www.nasiptaci.info most149 most164 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci220 ptaci336 2822018_birds
Atlas ptáků

Čáp černý

capcer

Velikost

Délka: 90-105 cm.
Rozpětí: 173-205 cm.
Hmotnost: 2400-3200 g.

Popis

Černý se silným zelenopurpurovým leskem. Spodina těla od prsou po spodní krovky ocasní včetně podpaždí bílá. Zobák, nohy i holá kůže kolem očí červené. V prostém šatu je zobák i nohy hnědší. Obě pohlaví jsou zbarvena stejně.
Mláďata jsou hnědší, bez kovového lesku, ten je jen slabý na zádech a na křídelních krovkách.

Ekologie

Vyskytuje se především v rozsáhlejších lesích v okolí vod, v posledních letech i v kulturní krajině. Hnízdí jednotlivě, jsou ale známy i případy vyhnízdění v kolonii čápa bílého (Ciconia ciconia). Hnízdo staví zpravidla na stromech, v menším počtu případů i na skalách nebo i na zemi. Od začátku dubna do května snáší nejčastěji 2-4(1-6) vejce ve dvoudenních intervalech. Inkubační doba je 32 dní, vzhledem k tomu, že sedí od snesení 1. nebo 2. vejce je celková doba zezení 35-46 dní. Při sezení se střídají oba rodiče, mláďata se líhnou v rozmezí několika dnů. Letuschopná jsou ve věku 55-60 dní, na hnízdě se ale zdržují déle – až 73 dní. Pohlavně dospívají ve třech letech, nejvyšší věk je 18 let.
Potrava je téměř výlučně živočišná – ryby, obojživelníci, plazi, větší hmyz i malí savci.

Rozšíření

Mírnější oblasti Eurasie od Beneluxu a Francie po Dálný východ. Dále se vyskytuje na části Pyrenejského poloostrova a počátkem 20. století vznikla patrně ze zimujících ptáků izolovaná hnízdní populace v jižní Africe. Současné stavy v Evropě jsou považovány za stabilní, cca 7800 párů. Tažný druh zimující v Africe na jih od Sahary a v jižní Asii.
Z ČR je z 19. století jen několik neurčitých zpráv o hnízdění. První pravidelnou hnízdní oblastí se od 30. let minulého století stalo okolí Moravy a Dyje pod Lanžhotem, odkud se postupně šířil dál. V Čechách bylo hnízdění poprvé prokázáno v r. 1952 u Trutnova. V letech 1973-77 u nás hnízdilo 100-150 párů, v letech 1985-89 200-300 párů a v současnosti hnízdí v lesnatých oblastech na téměř celém území 300-400 párů. Hnízdí od lužních lesů v nížinách až téměř po horní hranici lesa – nejvýše na Šumavě v 1050 m.n.m.

Význam

V Červeném seznamu ČR je i přes pokračující zvyšování počtů řazen do kategorie VU – zranitelný druh.

5 komentářů u Čáp černý

  • Zdravím,
    dneska jsme měli to štěstí a viděli pár čápů černých. Okolí obce Vojnice u Olomouce.

  • Dnes jsem viděl čápa černého na louce u koupaliště katastru obce Nová Role okr.K.Vary

  • Zdravím všechny,
    dnešního dne jsme viděli pár čápů černých u bývalé požární nádrže v katastru obce Těchlovice u Děčína.

  • Dnes jsem měla štěstí na čápa černého…seděl na louce před naší chatou…Holčovice

  • uz prileteli! – Jiz nekolikaty rok se vraceji cerni capi k nam pod Jestrebi hory.Vcera 10.4.2018 jsme je mohly – ja i dcera – pozorovat pri letu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
drozd-zpevny-3-0782a59b8ff2b099b10ab993dc8736f7d1e84771 nasi_ptaci4.jpg nasi_ptaci258.jpg nasi_ptaci391.jpg nasi_ptaci871.jpg nasi_ptaci2202 nasi_ptaci2278 nasi_ptaci2306 nasi_ptaci2355 nasi_ptaci2516 img_0250-brhlik-lesni-2-f6ac50b602923edfc3c886238257766b45cc0d43 animal-910960_1920 nasiptaci.info nasiptaci.info 13bids_2017 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 89bird



Nové foto
7422018_birds 3922018_birds 1522018_birds 9622018_birds 6322018_birds 30bird 51bird 7722018_birds kalous29 kalous21 kalous16 kalous13 11bird 5622018_birds 9122018_birds 8bird 23bird www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info