Foto příspěvky
Fotogalerie
www.nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info
Atlas

články a zajímavosti

Žluna zelená

kniha,shop,zoo,atlas,photo,free,gallerie

zlunazel

Velikost

Délka: 30-36 cm.
Rozpětí: 45-51 cm.
Hmotnost: 130-250 g.

Popis

Celý vrch hlavy červený, vrch těla zelený na kostřeci přechází do žlutozelena. Spodek těla žlutozelený, boky a spodní krovky ocasní tmavozeleně příčně pruhované. Uzdička a okolí oka černé, černě lemovaný červený vous (u samice chybí na vousu červená barva).

Ekologie

Žije hlavně v otevřené krajině s řídkými lesíky, sady a alejemi, ve vyšších polohách v údolích kolem vodních toků.
Hnízdí v dutinách stromů, vyjímečně v dutinách ve zdivu nebo v budkách z dutých kmenů. Dutiny si sami vydlabávají, méně často použijí starou neobsazenou. Od poloviny dubna do začátku června snáší 4-8 vajec, sedí oba rodiče 15-17 dní. Mláďata opouštějí dutinu po 27-28 dnech, někdy již od stáří 19 dní, v tomto případě se ale při náznaku nebezpečí a na noc vracejí zpět. Po vylétnutí jsou ještě téměř 3 týdny krmena rodiči v okolí, během srpna až října se rozlétají do širšího okolí. Pohlavně dospívají následující rok, nejstarší kroužkovaný pták se dožil 7 roků a 4 měsíců.
Hlavní součástí potravy jsou mravenci a jejich kukly, hlavně rody LasiusFormica a Camponotus. Při lovu mraveniště rozhrabávají a mravence loví pomocí až 10 cm dlouhého jazyka. V menší míře požírá i jiný hmyz – blanokřídlé, dvoukřídlé a brouky. Rostlinnou potravu požírá příležitostně – semena jehličnanů, žaludy a menší plody. Hlavně v jarních měsících naklovává kůru stromů až na lýko a olizuje tekoucí mízu nabo pryskyřice.

Možné záměny

V našich podmínkách je možná záměna pouze se žlunou šedou (Picus canus), ta je poněkud menší, červenou čepičku má pouze samec a to jen malou na čele, má užší vous i u samců bez červené barvy a na spodku těla nemá tmavší příčné pruhování.

Rozšíření

Více než 75% areálu leží v Evropě, kde chybí jen na severu Skandinávie a Ruska, v Irsku a na středomořských ostrovech. Po mírném úbytku v letech 1970-90 je v současnosti evropská populace stabilizovaná (více než 590 tisíc párů). V celém areálu stálý druh, potuluje se většinou pouze do vzdálenosti 20 km.
Vyskytuje se na celém území ČR, hojnější je v nižších polohách, nevystupuje tak vysoko do hor jako ž. šedá (Picus canus). Na rozdíl od většiny Evropy se poklesy stavů z konce minulého století na početnosti u nás neprojevily, naše populace čítají 9-18 tisíc párů a početnost se pomalu zvyšuje.
kniha,shop,zoo,atlas,photo,free,gallerie

Žluva hajní

kniha,shop,zoo,atlas,photo,free,gallerie

zluvahajni

Velikost

Délka: 22-25 cm.
Hmotnost: 50-85 g.

Popis

Samec má svítivě žlutý vrch hlavy a černou uzdičku. Rýdovací pera jsou černá se žlutým koncovým lemem. Křídlo černé, ruční letky s bílými vnějšími lemy. Svrchní křídelní krovky žluté, u kořene černé. Zbytek těla žlutý. Samice má vrch těla olivově zelený, kostřec a svrchní krovky ocasní žlutavé, spodina těla šedá s podélnými šedočernými čárkami. Na bocích žlutý nádech, spodní ocasní krovky žluté. Letky tmavě olivově hnědé. Mláďata mají vrch těla světle zelený, pera mají světle žluté špice. Spodina těla je téměř bílá s černavými čárkami.

Ekologie

Obývá listnaté lesy, zahrady, parky, remízky a porosty kolem vod. Méně často se vyskytuje i v lesích smíšených, jehličnatým se vyhýbá. Přílet ze zimovišť probíhá od poloviny dubna do poloviny května, zpět se vrací od srpna do poloviny září, později se objevují vzácně jednotliví ptáci.
Hnízdí jednou do roka. Hnízdo je umístěno ve vodorovných vidlicích slabších větví dál od kmene. Okraje hnízda jsou zapleteny do větví a hnízdo mezi nimi visí. Od konce května do června snáší 3-5 vajec, sedí zpravidla pouze samice 14-17 dní, dalších 14-15 dní jsou mláďata krmena oběma rodiči na hnízdě a dál i po vylétnutí. Rodinky spolu zůstávají až do odletu do zimoviště. Pohlavně dospívají v prvním roce života, nejvyšší věk je téměř 15 let.
Živí se potravou jak živočišnou, tak rostlinnou. Ze živočichů je to hlavně hmyz, dále pavouci a měkkýši, z rostlin požírá různé dužnaté plody (třešeň, vinná réva, střemcha apod.).

Rozšíření

Vyskytuje se od severozápadu Afriky přes Evropu (severní hranice rozšíření probíhá severním Dánskem, jižním Švédskem a jihovýchodním Finskem), dál na východ areál pokračuje po jihozápadní Sibiř a Indii. Přísně tažný druh, zimuje v Africe na jih od rovníku. Celoevropské populace jsou stabilní, čítají přes 3,4 milionu párů.
U nás hnízdí pravidelně, i když ne příliš hojně. Preferuje nížiny, hnízdí do výšek kolem 500-600 m.n.m., pozorována bývá i v horách, ale chybí doklad o hnízdění. Od 80. let minulého století u nás dochází k mírnému nárůstu početnosti, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 8-16 tisíc párů.

Význam

V Červeném seznamu ČR je v kategorii LC – málo dotčený druh.

Literatura

Hudec,K.a kol.1983:Fauna ČSSR.Ptáci 3/2.Academia Praha.
Šťastný K.,Bejček,V.,Hudec,K.2006:Atlas hnízdního rozšíření ptáků v ČR 2001-2003.AVENTINUM.
kniha,shop,zoo,atlas,photo,free,gallerie
Výběr z galerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 29_4_19_14 27_4_19_14 www.nasiptaci.info dravci_13_4_19_20 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most199 most57 most52 P1000677 9birds_b



Nové foto
www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 29_4_19_22 26_4_19_39 26_4_19_28 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info DSCN2070