Foto příspěvky
Fotogalerie
www.nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info
Atlas

články a zajímavosti

Budníček lesní

kniha,shop,zoo,atlas,photo,free,gallerie

budniceklesni

Velikost

Délka: 11-12,5 cm.
Hmotnost: 8-15 g.

Popis

Budníček lesní je pták o něco menší než vrabec domácí. Je štíhlý, svrchní strana těla je zelená, hrdlo je nažloutlé, spodní strana těla je oproti ostatním budníčkům bílá. Nápadný je dosti široký žlutý proužek přes oko. Má světlé nohy. Je velmi pohyblivý a zdržuje se převážně v korunách stromů. Samec, samice a mláďata se navzájem neliší.
Hlas – zpěv se skládá z řady stejně vysokých zrychlujících se tónů „síb“, které ke konci splývají v cvrčivé „sirrr“. Často zpívá za toku v třepotavém letu a zpěv doprovází flétnovým „ty ty ty“.

Ekologie

Hnízdění – hnízdí v souvislých listnatých lesích, zejména bukových v květnu až červenci jednou ročně. Hnízdo je kulovitá stavba s postranním vchodem vytvořená ze suchých stébel trávy a je umístěno na zemi.
Samice snáší 6 – 7 bílých hnědě skvrnitých vajec na kterých sedí sama po dobu 13 dnů a o mláďata se poté starají oba rodiče po dobu též asi 13 dnů.
Potrava – hmyz a bobule.

Rozšíření

Evropa mimo Pyrenejského poloostrova, většiny středomořských ostrovů, části Balkánského poloostrova a severu Skandinávie. V Asii zasahuje až po řeku Irtyš a po západ Kavkazu. V celé Evropě je druh v posledních letech považován za ubývající, populace čítají přes 14 milionů párů. Tažný druh, zimuje v savanách subsaharské Afriky.
V ČR hnízdí pravidelně na celém území, chybí pouze v bezlesých oblastech. Na horách vystupuje až do výšek kolem 1200 m. n. m. I u nás dochází od 80. let minulého století k poklesu stavů, v průměru o 2,5% ročně. V letech 2001-03 u nás hnízdilo 70-140 tisíc párů.
kniha,shop,zoo,atlas,photo,free,gallerie

Budníček menší

kniha,shop,zoo,atlas,photo,free,gallerie

budnicekmensi

Velikost

Délka: 10-12 cm.
Hmotnost: 5,5-10 g.

Popis

Budníček menší je malý pták štíhlého vzhledu veliký asi jako sýkora modřinka. Má zelenošedou svrchní stranu těla a podobně, ale světleji zabarvenou spodní stranu těla. Má patrný proužek přes oko. Má tmavé nohy. Od podobného budníčka většího se liší barvou hohou a zejména odlišným zpěvem. Samec, samice a mláďata se navzájem neliší.
Hlas – vábení je měkké pískavé „tuit“, zpěv je opakované pravidelné „cilp calp cilp calp“.

Ekologie

Hnízdění – hnízdí v lesích s bohatým podrostem, v horách až po hranici lesa. Hnízdí v dubnu až červenci jednou až dvakrát ročně. Hnízdo je umístěno na zemi v husté trávě nebo nízko nad zemí v křoví, je spletené suchých stébel, mechů a listů a je vystlané peřím.
Samice snáší 6 – 7 bílých vajec s hnědými tečkami nakterých sedí zpravidla sama po dobu 14 – 15 dnů a o mláďata se stará též zpravidla sama po dubu 12 – 14 dnů.
Potrava – hmyz.
Budníček menší je částečně tažný pták přezimující v jižní Evropě odkud se vrací na přelomu března a dubna a odlétá v září.

Rozšíření

Naprostá většina Evropy, velká část Asie a severozápad Afriky (viz taxonomie). Populace v Evropě jsou stabilní, čítají přes 30 milionů párů. Většina populací je tažných, zimují od Středomoří přes Arabský poloostrov až do Indie a v Africe jižně od Sahary, ptáci z jihu areálu jsou stálí, každoročně několik kusů zimuje i u nás.
Na území ČR je tento druh rozšířen od nížin až do hor kolem 1400 m. n. m. Od 80. let minulého století je u nás zaznamenáván mírný nárůst stavů, v letech 2001-03 populace čítaly 0,9-1,8 milionu párů.
kniha,shop,zoo,atlas,photo,free,gallerie

Budníček větší

kniha,shop,zoo,atlas,photo,free,gallerie

budnicekvetsi

Velikost

Délka: 11-12,5 cm.
Hmotnost: 7-14 g.

Popis

Budníček větší je pták o něco menší než vrabec domácí. Je štíhlý, má zelenošedou svrchní stranu těla, spodní strana těla je světlejší. Na rozdíl od podobného budníčka menšího má světlé nohy, zřetelnější žlutý pásek přes oko a celkově je o něco žlutší. Hlavně se rozezná podle zpěvu. Samice, samec a mláďata se navzájem neliší. Velmi pohyblivý ptáček poletující a poskakující ve větvích v korunách stromů.
Hlas – vábení je tázavé „fyít“, zpěv je pomalu klasající sloka vzdáleně připomínající tlukot pěnkavy obecné.

Ekologie

Hnízdění – hnízdí v lesích všech druhů, v parcích a křovinách v dubnu až červenci jednou ročně. Hnízdo je otevřená miska z trávy a listí vystlaná peřím umístěná na zemi v trávě na okrajích křovin.
Samice snáší 6 – 7 bělavých, rezavě skvrnitých vajec na kterých sedí sama po dobu 13 – 15 dnů a o mláďata se poté starají oba rodiče po dobu 13 – 16 dnů.
Potrava – hmyz.
Budníček větší je tažný ptá, ze zimovišť v Africe se vrací v dubnu a odlétá v září až říjnu.

Rozšíření

Mimo jihu většina Evropy, areál pokračuje do Asie až po Čukotku. Obecně platí, že hustota se snižuje od severu k jihu. Přes pokles stavů v posledních letech jsou evropské populace považovány za zabezpečené, čítají přes 56 milionů párů. Přísně tažný druh zimující v tropické až jižní Africe.
U nás se jedná o běžný druh rozšířený od nížin až po vysoké horské oblasti-max 1490 m. n. m. na Pradědu. Početnost u nás mírně klesá, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 450-900 tisíc párů.
kniha,shop,zoo,atlas,photo,free,gallerie

Bukač velký

kniha,shop,zoo,atlas,photo,free,gallerie

bukac

Velikost

Délka: 69-81 cm.
Rozpětí: 100-130 cm.
Hmotnost: 960-1940 g.

Popis

Bukač velký je pták velký asi jako bažant obecný. Má zavalité tělo s krátkýma nohama a silným krkem. Obě pohlaví a mláďata se navzájem neliší. Žije velmi skrytě v rákosinách, o jeho přítomnosti se mnohdy dozvíme pouze po hlase. V nebezpečí znehybní ve vzpřímeném postoji, se zobákem nahoru. Takto se chová i v otevřeném terénu, kde ani svým postojem nemůže uniknout pozornosti.
Hlas – je slyšitelný zejména v noci, kdy do dáli zní tlumené troubivé „y-prumb“ několikrát opakované. Na malou vzdálenost je slyšet i nadechování před samotným troubením.

Ekologie

Hnízdění – sporadicky hnízdí v rozsáhlých rákosinách. Hnízdí v dubnu až červenci jednou ročně. Hnízdo z rákosí bývá nízko nad mělčinou.
Samice snáší 5 – 6 olovově hnědých vajec, mláďata jsou poté jeden měsíc krmena na hnízdě a další měsíc než jsou schopna letu se potulují v rákosí.
Potrava – Živí se plevelnými rybami, žábami, měkkýši, korýši.
Bukač velký je tažný pták přezimující většínou v západní a jižní Evropě. V ČR pravidelně zimuje několik jedinců. V období mimo hnízdění se může objevit i na polích, nebo u menších zarostlých vodních toků.

Rozšíření

Západní část Palearktické oblasti (západní Eurasie včetně severní Afriky a Přední Asie), Východní část Palearktické oblasti (východní Eurasie včetně Japonska a severní Číny), Etiopská oblast (Afrika od Sahary k jihu).

Význam

V Červeném seznamu ČR je v kategorii CR – kriticky ohrožený druh.

Výskyt v ČR.

Rozšířen je řídce v údolních nivách větších řek (Labe, Ohře, Dyje a Morava), výše položená hnízdiště jsou v rybničních pánvích jižních Čech a na rybnících na Českomoravské vrchovině – max. 540 m. n. m. V první polovině minulého století se početnost začala snižovat, úbytek byl nejsilnější od 50. let. Po 20 letech se úbytek zastavil a v posledních letech stavy pomalu stoupají. V letech 2001-03 u nás hnízdilo 30-40 párů.
Početnost kolísala i v celé Evropě, současná populace necelých 54 tisíc párů je hodnocena jako ztenčená.
kniha,shop,zoo,atlas,photo,free,gallerie

Bukáček malý

kniha,shop,zoo,atlas,photo,free,gallerie

bukacek

Velikost

Délka: 33-38 cm.
Rozpětí: 49-58 cm.
Hmotnost: M 110-160 g., F 70-125 g.

Popis

Bukáček malý je naše nejmenší volavka velká asi jako sojka obecná. Samec je dvoubarevný, s černým hřbetem a světle okrovým zbytkem těla, samice je na zádech hnědá a zbytek těla má rovněž okrový.Mláďata jsou podobná samici, pouze jsou silněji proužkovaná.
Hlas – samec v toku opakuje nepřetržitě monotónní „vruk“.

Ekologie

Hnízdění – hnízdí skrytě v rákosí na březích vnitrozemských vod všech druhů. V nebezpečí strne ve vzpřímeném postoji. Hnízdí v květnu až červenci jednou ročně. Kuželovité hnízdo z rákosu si staví nízko nad vodou v rákosinách nebo houštinách.
Samice snáší 4 – 6 vápenatě bílých vajec.
Potrava – Loví především za soumraku, opatrně se pohybuje nad vodou na rákosu který obepíná svými dlouhými prsty a lapá do vody po kořisti (rybky do délky 10 cm, žabky, pulci, čolci, měkkýši a vodní hmyz).
Bukáček malý je tažný pták, ze zimovišť v tropické Africe přilétá v dubnu a odlétá v září až říjnu.

Rozšíření

Západní část Palearktické oblasti (západní Eurasie včetně severní Afriky a Přední Asie), Východní část Palearktické oblasti (východní Eurasie včetně Japonska a severní Číny), Etiopská oblast (Afrika od Sahary k jihu), Orientální oblast (jižní Asie), Australská oblast (Austrálie, Nový Zéland).

Význam

V Červeném seznamu ČR je v kategorii CR – kriticky ohrožený druh.

Rozšíření v ČR

Hnízdí převážně v níže položených rybničních oblastech, max. 536 m.n.m. u Žďáru n. Sázavou. Do 60. let minulého století to byl u nás nejpočetnější volavkovitý pták hnízdící na všech větších rybnících i mokřadech. Do r. 1990 téměř ze všech oblastí vymizel, v současnosti hnízdí početněji pouze ve středních a východních Čechách, na jižní Moravě a na Ostravsku, jinde jen vyjímečně. V letech 2001-03 byl počet hnízdících párů odhadnut na 60-80 párů.
I v celé Evropě stavy v letech 1970-90 silně poklesly, v současnosti tam hnízdí méně než 120 tisíc párů.
kniha,shop,zoo,atlas,photo,free,gallerie

Cvrčilka slavíková

kniha,shop,zoo,atlas,photo,free,gallerie

cvrcilkaslavik

Velikost

Délka: 13,5-15 cm.
Hmotnost: 13-21 g.

Popis

Cvrčilka slavíková je pták menší než vrabec domácí. Je jednobarevně načervenale hnědá se spodní stranou těla rezavě bílou se širokým, stupňovitě zakulaceným ocasem. Obě pohlaví i mláďata se neliší. Hlas – mlaskavé vábení je slyšitelné pouze zblízka, zpěv je monotonní, někdy velmi dlouhé cvrčení „errrrr“ (hlubší než u cvrčilky zelené).

Ekologie

Žije skrytě v bažinatých oblastech s rozsáhlými rákosinami, často zarostlými vrbovým křovím. Při zpěvu obvykle šplhá vzhůru po rákosových stéblech. Hnízdí v květnu až červenci, 2x ročně. Dosti velké hnízdo z rákosových stébel a listů si staví v hustém porostu nízko nad vodou.
Samice snáší 4- 5 bělavých, jemně červenohnědě skvrnitých vajec na kterých sedí oba rodiče po dobu 12 dnů a mláďata poté oba krmí po dobu 12 – 14 dnů.
Potrava: hmyz
Cvrčilka slavíková je tažný pták, ze zimovišť v Africe přilétá v dubnu a odlétá koncem srpna a v září.

Rozšíření

Obývá ostrůvkovitý areál v severní Africe, západní, střední a východní Evropě (L. l. luscinioides) a v Asii od Kaspického moře po jihozápadní Sibiř (L. l. fusca). V Evropě hnízdí více než 530 tisíc párů, ve střední a východní Evropě a v Pobaltí v posledních desetiletích početnost stoupá, na jižním a západním okraji areálu výrazně poklesla. Přísně tažný druh, zimuje v tropické Africe jižně od Sahary.
U nás se jedná o zdaleka nejvzácnější druh cvrčilky. Vyskytuje se převážně v rybničnatých oblastech nižších poloh, většinou do 500 m.n.m (max 665 m.n.m. na Českomoravské vrchovině). Zdá se, že početnost se mírně zvyšuje, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 450-900 párů.
kniha,shop,zoo,atlas,photo,free,gallerie

Cvrčilka říční

kniha,shop,zoo,atlas,photo,free,gallerie

cvrcilkaslav

Velikost

Délka: 11,5-12,5 cm.
Hmotnost: 15-23 g.

Popis

Cvrčilka říční je pták velikosti vrabce domácího, zemitě hnědý se spodní stranou těla bělavou a nejasně proužkovanou hrudí. Má široký, stupňovitě zakulacený ocas. Obě pohlaví i mláďata mají stejné zabarvení. Hlas – zpěv je neustálé cvrčení „dzedzedzedzedze“, polohou a rytmem podobné začátku zpěvu stranada obecného. Pravidelně zpívá i v noci.

Ekologie

Hnízdění – hnízdí v hájích s hustým podrostem kopřiv, borůvčí, křoví atd., zejména podél řek a potoků, na bažinatých loukách s vrbovým křovím a někdy i na zarostlých pasekách. Hnízdí v květnu až červenci 1 – 2 krát ročně. Miskovité hnízdo ze stébel, listů a mechů je umístěno v hustém křoví nízko nad zemí.
Samice snáší 4 – 5 bílých, hustě červenohnědě kropenatých vajec. Doba sezení je 13 dní.
Potrava – hmyz.
Cvrčilka říční je tažný pták, ze zimovišť přilétá v květnu a odlétá koncem srpna.

Rozšíření

Od Finska, Nizozemska, Německa a Chorvatska po západ Ruska. Od poloviny minulého století se v Evropě šíří na sever a západ, v celé Evropě hnízdí přes 1,9 milionu párů. Tažný druh, zimuje v jihovýchodní Africe.
U nás se vyskytuje ve vhodném prostředí roztroušeně na celém území od nížin do zhruba 850 m.n.m. Populace se zdají být stabilní, v letech 2001-03 čítaly 10-20 tisíc párů.
kniha,shop,zoo,atlas,photo,free,gallerie

Cvrčilka zelena

kniha,shop,zoo,atlas,photo,free,gallerie

cvrzel

Velikost

Délka: 12,5-13,5 cm.
Hmotnost: 12-16 g.

Popis

Cvrčilka zelená je pták mnohem menší než vrabec domácí. Svrchní část těla je olivově hnědá s mohutnými podélnými proužky. Spodní strana těla je žlutobílá beze skvrn. Obě pohlaví nejsou rozlišena, mláďata jsou na hrdle mírně proužkovaná.
Hlas – zpěv je dlouhé kovově zvonivé cvrčení „sirrrrr“ velmi podobné monotónnímu cvrkání kobylky a zní převážně v noci.

Ekologie

Hnízdění – hnízdí v mokrých lukách s vrbovým křovím, na okrajích bahnitých rybníků, někdy i na řepkových a jetelových polích a na pasekách. Hnízdí v květnu až červenci 1 – 2 krát ročně. Hnízdo je hluboká miska z listů trav skrytá v nejhustší rostlinné spleti.
Samice snáší 5 – 6 růžových, hustě červenohnědě kropenatých vajec na kterých sedí oba rodiče po dobu 14 dnů, mláďata krmí též oba rodiče po dobu 10 – 13 dní. Potrava – hmyz.
Cvrčilka zelená je tažný pták, ze zimovišť přilétá koncem dubna a odlétá začátkem září.

Rozšíření

Široký pás od britských ostrovů a severního Španělska na východ až po Bajkal. V Evropě hnízdí více než 840 tisíc párů. Přísně tažný druh, zimuje v severní polovině Afriky a v Přední Asii až po Indii.
U nás patří ve vhodných prostředích (vlhké louky, okolí vodních ploch) k běžně hnízdícím druhům od nížin až do hor i více než 1300 m. n. m. V posledních desetiletích početnost mírně stoupá, v letech 2001-2003 u nás hnízdilo 18-36 tisíc párů.
kniha,shop,zoo,atlas,photo,free,gallerie

Čáp bílý

kniha,shop,zoo,atlas,photo,free,gallerie

capbil

Velikost

Délka: 95-110 cm.
Rozpětí: 180-218 cm.
Hmotnost: 3,0-4,4 kg.

Popis

Celý čistě bílý, pouze letky a velké křídelní krovky černé. Zobák i nohy červené. Obě pohlaví jsou zbarvena stejně.

Ekologie

Hnízdí na vyvýšených místech (střechy, komíny, sloupy vedení, staré stromy), hlavně v jižnějších oblastech i v koloniích. Hnízdo každým rokem dostavují, takže může mít značné rozměry – až více než 2 m na výšku a váhu až 1 tuny. Ve starých hnízdech společně s čápy hnízdí i další druhy ptáků – vrabci, špačci, kavky, poštolky. Od dubna do května snáší zpravidla ve dvoudenních intervalech 1-5 čistě bílých vajec, sedí obě pohlaví 33-34 dní. Mláďata jsou po 25. dnu schopná se na hnízdě postavit, vzletná jsou po 55-68 dnech, dalších asi 14 dní se ještě na hnízdo vracejí pro potravu. Pohlavně dospívají ve 2 letech věku, nejstarší kroužkovaný pták se dožil 26 let.
Potrava je výhradně živočišná, uloví vše co může udolat – od hmyzu po mláďata ondater a kachen.

Rozšíření

Viz taxonomie. V Evropě se v minulosti početnost silně snižovala, v západní Evropě místy úplně vymizel. Od 90. let minulého století se stavy na většině území začaly zvyšovat, i tak současná populace více než 180 tisíc párů nedosahuje dřívějších počtů a je hodnocena jako zmenšená. V celém areálu tažný druh zimující v jižní polovině Afriky (asijské populace na jihu Asie). Hlavně v jižní Evropě se jednotlivé kusy pokouší přezimovat, zimní pozorování pocházejí i od nás.
V ČR hnízdí na většině území od nížin do 800 m.n.m. V 19. století u nás hnízdil vzácně prakticky pouze na Třeboňsku, Písecku a na jižní Moravě. Šířit po celém území se začal až počátkem 20. století. Při prvním sčítání v roce 1934 u nás hnízdilo 202 párů, v r. 1958 už 459 párů. Od r.1984 jsou hnízda sčítána každoročně – např v r. 2001 u nás bylo 1282 hnízd, obsazeno celým párem bylo 901 hnízd, alespoň jedno mládě bylo vyvedeno z 634 hnízd.

Význam

kniha,shop,zoo,atlas,photo,free,gallerie

Čáp černý

kniha,shop,zoo,atlas,photo,free,gallerie

capcer

Velikost

Délka: 90-105 cm.
Rozpětí: 173-205 cm.
Hmotnost: 2400-3200 g.

Popis

Černý se silným zelenopurpurovým leskem. Spodina těla od prsou po spodní krovky ocasní včetně podpaždí bílá. Zobák, nohy i holá kůže kolem očí červené. V prostém šatu je zobák i nohy hnědší. Obě pohlaví jsou zbarvena stejně.
Mláďata jsou hnědší, bez kovového lesku, ten je jen slabý na zádech a na křídelních krovkách.

Ekologie

Vyskytuje se především v rozsáhlejších lesích v okolí vod, v posledních letech i v kulturní krajině. Hnízdí jednotlivě, jsou ale známy i případy vyhnízdění v kolonii čápa bílého (Ciconia ciconia). Hnízdo staví zpravidla na stromech, v menším počtu případů i na skalách nebo i na zemi. Od začátku dubna do května snáší nejčastěji 2-4(1-6) vejce ve dvoudenních intervalech. Inkubační doba je 32 dní, vzhledem k tomu, že sedí od snesení 1. nebo 2. vejce je celková doba zezení 35-46 dní. Při sezení se střídají oba rodiče, mláďata se líhnou v rozmezí několika dnů. Letuschopná jsou ve věku 55-60 dní, na hnízdě se ale zdržují déle – až 73 dní. Pohlavně dospívají ve třech letech, nejvyšší věk je 18 let.
Potrava je téměř výlučně živočišná – ryby, obojživelníci, plazi, větší hmyz i malí savci.

Rozšíření

Mírnější oblasti Eurasie od Beneluxu a Francie po Dálný východ. Dále se vyskytuje na části Pyrenejského poloostrova a počátkem 20. století vznikla patrně ze zimujících ptáků izolovaná hnízdní populace v jižní Africe. Současné stavy v Evropě jsou považovány za stabilní, cca 7800 párů. Tažný druh zimující v Africe na jih od Sahary a v jižní Asii.
Z ČR je z 19. století jen několik neurčitých zpráv o hnízdění. První pravidelnou hnízdní oblastí se od 30. let minulého století stalo okolí Moravy a Dyje pod Lanžhotem, odkud se postupně šířil dál. V Čechách bylo hnízdění poprvé prokázáno v r. 1952 u Trutnova. V letech 1973-77 u nás hnízdilo 100-150 párů, v letech 1985-89 200-300 párů a v současnosti hnízdí v lesnatých oblastech na téměř celém území 300-400 párů. Hnízdí od lužních lesů v nížinách až téměř po horní hranici lesa – nejvýše na Šumavě v 1050 m.n.m.

Význam

V Červeném seznamu ČR je i přes pokračující zvyšování počtů řazen do kategorie VU – zranitelný druh.
kniha,shop,zoo,atlas,photo,free,gallerie
Výběr z galerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 29_4_19_14 27_4_19_14 www.nasiptaci.info dravci_13_4_19_20 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most199 most57 most52 P1000677 9birds_b



Nové foto
www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 29_4_19_22 26_4_19_39 26_4_19_28 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info DSCN2070