atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek243 nasi_ptaci181.jpeg nasi_ptaci496.jpg nasi_ptaci663.jpg www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info bullfinch-1575205_1920 cimg2417-30f25742b075d8023e36125e3e02417b30c57f1f 231a most27 www.nasiptaci.info most68 most227 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info
Atlas ptáků

Chocholouš obecný

choch

Velikost

Délka: 17-19 cm.
Hmotnost: 33-49 g.

Popis

Chocholouš obecný je pták o něco větší než vrabec domácí, se světlějším břichem a pískově hnědými zády. Podobá se skřivanovi obecnému, ale na hlavě má trochu větší chocholku. Samice a samec se navzájem neliší. Velmi rychle běhá po zemi.
Hlas – zpívá i v zimě, častěji na zemi než za letu. Zpěv je podobný skřivanovi obecnému.

Ekologie

Hnízdění – hnízdí na rumištích, na okrajích měst, v kolejištích a na staveníštích a podobných místech. Hnízdí v dubnu až červnu dvakrát ročně. Hnízdo bývá umístěno na zemi, nebo na střechách domů, je vytvořeno z neuměle spletených stébel a kořínků.
Samice snáší 3 – 5 jemně skvrnitých vajec na kterých sedí sama po dobu 12 – 14 dnů a mláďata poté krmí oba rodiče po dobu asi 14 dnů.
Potrava – semena, zelené části rostlin a hmyz.
Chocholouš obecný je přísně stálý pták. Do poloviny 20. století býval velmi hojný, dnes je vzácný.

Rozšíření

Zhruba jižní polovina Evropy, severní polovina Afriky, Arábie, střední Asie. V celém areálu převážně stálý druh, u našich ptáků zjištěny jen velmi krátké potulky. Do střední Evropy pronikl teprve ve 13. a 14. století a s rozšiřováním kulturních stepí (polí) se šířil dál na západ. V letech 1970-90 početnost v Evropě klesala, poté se ustálila na současných více než 3,6 milionu párech.
U nás se řídce vyskytuje především v nížinách a pahorkatinách, souvislejší osídlení je pouze na jižní a střední Moravě. Početnost neustále klesá, oproti sčítání z let 1985-89 klesly stavy v letech 2001-03 o polovinu-na 500-1000 párů.

Význam

I přes silný pokles stavů je v Červeném seznamu ČR stále řazen pouze do kategorie EN – ohrožený druh.

2 komentáře u Chocholouš obecný

  • Jsem ráda, že se opět v naší přírodě začíná objevovat chocholouš. Včera, tj. 14.4.2014 jsem totiž po čtyřiceti letech zase spatřila chocholouška (a to zrovna dva) v pilné práci se svou obživou. Bohužel, foto, které jsem si pořídila ale pro plachost ptáků není kvalitní tak se nemůhu podělit o vizuální zážitek. Spatřeni byli na dosti frekventované ulici v Kroměříži.

  • Nejsem si moc jistý, ale létá sem k chatě (osada Řehačka), asi párek chocholoušů. Usuzuji z toho, že když přiletí k zásobníku ptačího zobu, který je na zemi, tak na hlavičce vidím, jak se mu zvedá chocholka. Uvedeného ptáčka zde vidím poprvé a nebo jsem si toho nikdy nevšiml.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
OLYMPUS DIGITAL CAMERA nasi_ptaci85.jpg nasi_ptaci439.jpg nasi_ptaci475.jpg nasi_ptaci526.jpg nasi_ptaci644.jpg nasi_ptaci667.jpg nasi_ptaci716.jpg nasi_ptaci790.jpg nasi_ptaci269 nasi_ptaci2374 nasi_ptaci2486 nasi_ptaci2510 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info 83bird most101 3bids_2017 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci311 ptaci374 www.nasiptaci.info



Nové foto
ptacek78 ptacek197 11-6-09-9-9c030695779f0c78c16a2c40d4aac6535779ee20 SONY DSC ptacek280 img00036c-025f04ae3e8b80efea644708382cc67acb4109a3 imgp5652-92fa76db308276b580dd93b845205ace41d67047 nasi_ptaci58.jpg nasi_ptaci98.jpg nasi_ptaci291.jpg nasi_ptaci565.jpg nasi_ptaci836.jpg nasi_ptaci2252 nasi_ptaci2307 dsc02337-1cc6b8df74f91e0bed745b972e44a8e14f72b660 www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info most52 P1010229 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most90 most158 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci301 ptaci303 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info