atlas našich ptáků
Fotogalerie
dscf5187-b265249642d56fb41a0c369acecd96fe4e3d4413 _dsc0976-f77a0d81c011343e015197429d94491c3f7c320e nasi_ptaci147.jpeg nasi_ptaci205.jpg nasi_ptaci712.jpg nasi_ptaci744.jpg nasi_ptaci2269 nasi_ptaci2303 guaraquecaba-116460_1920 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info 32bird 42bird 8422018_birds 31bird
Atlas ptáků

Chocholouš obecný

choch

Velikost

Délka: 17-19 cm.
Hmotnost: 33-49 g.

Popis

Chocholouš obecný je pták o něco větší než vrabec domácí, se světlějším břichem a pískově hnědými zády. Podobá se skřivanovi obecnému, ale na hlavě má trochu větší chocholku. Samice a samec se navzájem neliší. Velmi rychle běhá po zemi.
Hlas – zpívá i v zimě, častěji na zemi než za letu. Zpěv je podobný skřivanovi obecnému.

Ekologie

Hnízdění – hnízdí na rumištích, na okrajích měst, v kolejištích a na staveníštích a podobných místech. Hnízdí v dubnu až červnu dvakrát ročně. Hnízdo bývá umístěno na zemi, nebo na střechách domů, je vytvořeno z neuměle spletených stébel a kořínků.
Samice snáší 3 – 5 jemně skvrnitých vajec na kterých sedí sama po dobu 12 – 14 dnů a mláďata poté krmí oba rodiče po dobu asi 14 dnů.
Potrava – semena, zelené části rostlin a hmyz.
Chocholouš obecný je přísně stálý pták. Do poloviny 20. století býval velmi hojný, dnes je vzácný.

Rozšíření

Zhruba jižní polovina Evropy, severní polovina Afriky, Arábie, střední Asie. V celém areálu převážně stálý druh, u našich ptáků zjištěny jen velmi krátké potulky. Do střední Evropy pronikl teprve ve 13. a 14. století a s rozšiřováním kulturních stepí (polí) se šířil dál na západ. V letech 1970-90 početnost v Evropě klesala, poté se ustálila na současných více než 3,6 milionu párech.
U nás se řídce vyskytuje především v nížinách a pahorkatinách, souvislejší osídlení je pouze na jižní a střední Moravě. Početnost neustále klesá, oproti sčítání z let 1985-89 klesly stavy v letech 2001-03 o polovinu-na 500-1000 párů.

Význam

I přes silný pokles stavů je v Červeném seznamu ČR stále řazen pouze do kategorie EN – ohrožený druh.

2 komentáře u Chocholouš obecný

  • Jsem ráda, že se opět v naší přírodě začíná objevovat chocholouš. Včera, tj. 14.4.2014 jsem totiž po čtyřiceti letech zase spatřila chocholouška (a to zrovna dva) v pilné práci se svou obživou. Bohužel, foto, které jsem si pořídila ale pro plachost ptáků není kvalitní tak se nemůhu podělit o vizuální zážitek. Spatřeni byli na dosti frekventované ulici v Kroměříži.

  • Nejsem si moc jistý, ale létá sem k chatě (osada Řehačka), asi párek chocholoušů. Usuzuji z toho, že když přiletí k zásobníku ptačího zobu, který je na zemi, tak na hlavičce vidím, jak se mu zvedá chocholka. Uvedeného ptáčka zde vidím poprvé a nebo jsem si toho nikdy nevšiml.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek255 photo0022-1a44cb3848bd29ef54a5837f12d7897d1e3ac63a nasi_ptaci375.jpg nasi_ptaci389.jpg nasi_ptaci640.jpg nasi_ptaci792.jpg nasi_ptaci2135 nasi_ptaci2136 nasi_ptaci2144 nasiptaci.info nasiptaci.info bird-2092786_1920 most13 most80 most197 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 30bird 5422018_birds www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
2722018_birds 46bird 3622018_birds 8822018_birds 19bird 72bird 20bird 4022018_birds 40bird 30bird 3522018_birds kalous4 DSCN2064 6222018_birds 9022018_birds 28bird 8bird www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info