atlas našich ptáků
Fotogalerie
www.nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 6222018_birds 30bird www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 8222018_birds 24bird 76bird
Atlas ptáků

Čírka modrá

cirkamodr

Velikost

Délka: 37-41 cm.
Rozpětí: 59-67 cm.
Hmotnost: 240-600 g.
Vejce (prům hodnoty pro ČR).
Výška x šířka: 46×33 mm.
Hmotnost: 26 g.

Popis

Samec ve svatebním šatě má hnědou hlavu s nápadnou bílou páskou. Vrch těla je šedobílý, boky bělavé, ostře ohraničené od tmavohnědé hrudi. Samice je hnědá, nenápadně skvrnitá, má světlejší nadoční proužek. Samec v prostém šatě je podobný samici. Obě pohlaví mají nevýrazné kovově zelené zrcátko vpředu i vzadu bíle lemované.

Ekologie

Hnízdo si staví na zemi v rostlinném krytu. Od dubna do června snáší 5-12 vajec, sedí pouze samice 23 dní, samec se celou dobu zdržuje v okolí. Vylíhlá mláďata jsou během prvního dne odvedena k vodě, vzletná jsou po 1 měsíci, pohlavně dospívají v jednom roce.
Potravu tvoří pulci, rybí potěr, korýši, měkkýši, červi a hmyz, živí se i semeny a zelenými částmi rostlin.

Rozšíření

Většina Evropy a navazující široký pruh středem Asie. Hranice areálu dosti kolísají, hlavně v Evropě se během posledního století několikrát rozšířil na sever a opět ustoupil. Po roce 1950 se početnost v Evropě začala snižovat a tento trend přetrvává dodnes. Celoevropská populace čítá v současnosti více než 390 tisíc párů a je považována za ubývající. Tažný druh zimující převážně daleko na jih od hnízdního areálu v Africe mezi Saharou a rovníkem, východní populace v jižní Asii.
Naším územím pravidelně protahuje, v malém množství hnízdí především v nížinách, max. vystupuje do výšek 670 m.n.m. Stejně jako v celé Evropě klesají stavy i u nás, v letech 2001-03 byl počet hnízdících párů odhadnut na 60-120.

Význam

Je řazena mezi zvěř, v malých počtech se loví. V Červeném seznamu ČR je v kategorii CR – kriticky ohrožený druh.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Výběr z galerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most221 most174 most164 most158 most138 most123 most92 most87 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info P1000747 most20 2birds_b most102 most85 261a 25birds_b



Nové foto
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info