atlas našich ptáků
Fotogalerie
img_7764_modrinka-8e10462407d5348a13e2a543ec6fc740f34cca6e ptacek469 ptacek644 4722018_birds nasi_ptaci153.jpeg nasi_ptaci266.jpg nasi_ptaci528.jpg nasi_ptaci249 nasi_ptaci2120 nasi_ptaci2493 nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info most97 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci316 www.nasiptaci.info
Atlas ptáků

Čížek lesní

cizeklesni

Velikost

velikost 11 – 12,5 cm, váha 12 g

Popis

Malý a úhledný, má dost malou hlavu se štíhlým, silně zašpičatělým zobáčkem. Sameček působí celkově žlutozeleným dojmem. Strany hlavy, hrdlo, hruď a kostřec jsou žlutozelené, bez čárek. Temeno a podbradek jsou černé (existují však i samečci bez černé skvrny pod zobákem). Hřbet je tmavě šedozelený s tmavými podélnými čárkami. Břicho a boky světle šedozelené, boky navíc hustě čárkované. Na černozelených křídlech je kontrastní žlutá, nebo žlutobílá kresba. Žluté jsou i kořeny krajních ocasních per krátkého, vykrojeného ocasu (jako u zvonka zeleného – Carduelis chloris). Samička nemá černé znaky na hlavě, hruď a kostřec jsou bílé se žlutozeleným nádechem a rozpitými čárkami. Mladí ptáci mají hnědavý pláštík a hřbet, světlou hlavu a celkově jsou hustě tmavě čárkovaní.

Ekologie

Hnízdí v rozsáhlých jehličnatých a smíšených lesích, hlavně smrkových, dává přednost blízkým olším a břízám kde hledá potravu. Vyjímečně zahnízdí v listnatých porostech nízkých poloh. Hnízdí od dubna do července 2x ročně. Samička staví hnízdo obvykle vysoko v nejhustším jehličí na konci postranní větve. Splétá je velmi dovedně z tenkých větviček, kořínků, suchých trav, mechu a lišejníku. Vše proplétá hmyzím předivem a vnitřek měkce vystele rostlinnou vlnou, srstí a peřím. Snáší 4-5 namodralých, červenohnědě skvrnitých vajec, na kterých sedí sama a sameček ji krmí. Vylíhlá mláďata krmí rodiče téměř výhradně hmyzem. Hlavní potravu čížků tvoří převážně semena olší a bříz. Charakteristickým rysem je velké kolísání početnosti na hnízdištích.

Rozšíření

Žije v lesích boreální a mírné zóny od Španělska po Sachalin. Na jihu se vyskytuje od Pyrenejí přes Balkán po Kavkaz. Druhá část světové populace žije daleko na východě v Mongolsku, ve východním Rusku a Číně. Je částečně tažný.

Rozšíření v ČR.

Je rozšířen nepravidelně, preferuje podhorské a horské jehličnaté lesy. Početnost silně kolísá, v tzv semenných letech může být velice hojný, zatímco v mezidobí téměř vymizí. Dlouhodobě se stavy u nás udržují na přibližně stejné úrovni, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 90-180 tisíc párů. V zimních měsících se u nás objevují hejna ptáků ze severu Evropy, v některých letech může výskyt být až invazní.
K výrazným změnám v početnosti v jednotlivých letech v návaznosti na úrodu semen jehličnanů dochází v celém areálu. V Evropě je druh považován za zabezpečený, na celém území hnízdí více než 10 milionů párů, z tohoto počtu cca 90% ve Skandinávii, Pobaltí a Rusku.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
imgp9375-7b10ef73d843f1f302f7ed1fd74b208f44e4a9ca ptacek563 43bird nasi_ptaci23.jpeg nasi_ptaci26.jpg nasi_ptaci410.jpg nasi_ptaci538.jpg nasi_ptaci237 nasi_ptaci2157 nasi_ptaci2174 nasi_ptaci2485 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info owl-1688848_1920 bird-1703808_1280 3birds_b 4bids_2017 www.nasiptaci.info most193 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci314 ptaci382 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
ptacek11 ptacek19 ptacek101 12-6-9-967fa6a4887bccb0619e56a2eb5114be0a050f86 ptacek244 ptacek251 2422018_birds cimg1940-ded62952ac49da18c2e4b99a1aa2e4aefa7a88f6 4-1-2015-44-197e3b93a341b7f2f38edc2d640bfad1cfc0e7dc 18042015792-a70bcb8770451154762273662555ff964c1ddbed nasi_ptaci135.jpeg nasi_ptaci247.jpg nasi_ptaci485.jpg nasi_ptaci490.jpg nasi_ptaci621.jpg nasi_ptaci833.jpg nasi_ptaci2311 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info most89 111a www.nasiptaci.info most5 most41 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci337 kalous10 DSCN2064 522018_birds