atlas našich ptáků
Fotogalerie
www.nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 6222018_birds 30bird www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 8222018_birds 24bird 76bird
Atlas ptáků

Cvrčilka slavíková

cvrcilkaslavik

Velikost

Délka: 13,5-15 cm.
Hmotnost: 13-21 g.

Popis

Cvrčilka slavíková je pták menší než vrabec domácí. Je jednobarevně načervenale hnědá se spodní stranou těla rezavě bílou se širokým, stupňovitě zakulaceným ocasem. Obě pohlaví i mláďata se neliší. Hlas – mlaskavé vábení je slyšitelné pouze zblízka, zpěv je monotonní, někdy velmi dlouhé cvrčení „errrrr“ (hlubší než u cvrčilky zelené).

Ekologie

Žije skrytě v bažinatých oblastech s rozsáhlými rákosinami, často zarostlými vrbovým křovím. Při zpěvu obvykle šplhá vzhůru po rákosových stéblech. Hnízdí v květnu až červenci, 2x ročně. Dosti velké hnízdo z rákosových stébel a listů si staví v hustém porostu nízko nad vodou.
Samice snáší 4- 5 bělavých, jemně červenohnědě skvrnitých vajec na kterých sedí oba rodiče po dobu 12 dnů a mláďata poté oba krmí po dobu 12 – 14 dnů.
Potrava: hmyz
Cvrčilka slavíková je tažný pták, ze zimovišť v Africe přilétá v dubnu a odlétá koncem srpna a v září.

Rozšíření

Obývá ostrůvkovitý areál v severní Africe, západní, střední a východní Evropě (L. l. luscinioides) a v Asii od Kaspického moře po jihozápadní Sibiř (L. l. fusca). V Evropě hnízdí více než 530 tisíc párů, ve střední a východní Evropě a v Pobaltí v posledních desetiletích početnost stoupá, na jižním a západním okraji areálu výrazně poklesla. Přísně tažný druh, zimuje v tropické Africe jižně od Sahary.
U nás se jedná o zdaleka nejvzácnější druh cvrčilky. Vyskytuje se převážně v rybničnatých oblastech nižších poloh, většinou do 500 m.n.m (max 665 m.n.m. na Českomoravské vrchovině). Zdá se, že početnost se mírně zvyšuje, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 450-900 párů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Výběr z galerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most193 most178 most171 most107 most106 most84 most57 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most60 15bids_2017 2birds_b most97 most90 most86 11birds_b



Nové foto
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info DSCN2069