Foto příspěvky
Fotogalerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info DSCN7744 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 29_4_19_17 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info
Atlas

Cvrčilka slavíková

cvrcilkaslavik

Velikost

Délka: 13,5-15 cm.
Hmotnost: 13-21 g.

Popis

Cvrčilka slavíková je pták menší než vrabec domácí. Je jednobarevně načervenale hnědá se spodní stranou těla rezavě bílou se širokým, stupňovitě zakulaceným ocasem. Obě pohlaví i mláďata se neliší. Hlas – mlaskavé vábení je slyšitelné pouze zblízka, zpěv je monotonní, někdy velmi dlouhé cvrčení „errrrr“ (hlubší než u cvrčilky zelené).

Ekologie

Žije skrytě v bažinatých oblastech s rozsáhlými rákosinami, často zarostlými vrbovým křovím. Při zpěvu obvykle šplhá vzhůru po rákosových stéblech. Hnízdí v květnu až červenci, 2x ročně. Dosti velké hnízdo z rákosových stébel a listů si staví v hustém porostu nízko nad vodou.
Samice snáší 4- 5 bělavých, jemně červenohnědě skvrnitých vajec na kterých sedí oba rodiče po dobu 12 dnů a mláďata poté oba krmí po dobu 12 – 14 dnů.
Potrava: hmyz
Cvrčilka slavíková je tažný pták, ze zimovišť v Africe přilétá v dubnu a odlétá koncem srpna a v září.

Rozšíření

Obývá ostrůvkovitý areál v severní Africe, západní, střední a východní Evropě (L. l. luscinioides) a v Asii od Kaspického moře po jihozápadní Sibiř (L. l. fusca). V Evropě hnízdí více než 530 tisíc párů, ve střední a východní Evropě a v Pobaltí v posledních desetiletích početnost stoupá, na jižním a západním okraji areálu výrazně poklesla. Přísně tažný druh, zimuje v tropické Africe jižně od Sahary.
U nás se jedná o zdaleka nejvzácnější druh cvrčilky. Vyskytuje se převážně v rybničnatých oblastech nižších poloh, většinou do 500 m.n.m (max 665 m.n.m. na Českomoravské vrchovině). Zdá se, že početnost se mírně zvyšuje, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 450-900 párů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Výběr z galerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info DSCN7714 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 29_4_19_9 27_4_19_14 26_4_19_4 Slipka_zelenonoha_31 13_4_19_30 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info DSCN7862 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 29_4_19_4 26_4_19_54 26_4_19_26 Slipka_zelenonoha_39 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info