atlas našich ptáků
Nejnovější příspěvky
Fotogalerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info
Atlas

Dřemlík tundrový

 

Velikost

Délka: 25-35 cm.
Rozpětí: 60-70 cm.
Hmotnost: 180-230 g.
 
Vejce.
Výška x šířka:36-43×28-33 mm.
Hmotnost:cca 22 g.
 

Popis

Dřemlík tundrový je nejmenší zástupce řádu sokolů. Rozpětí křídel dosahuje 60 – 70 cm. V letu se podobá větší vlašťovce. Samec má šedomodrý hřbet a černou pásku na konci ocasu. Hrudní strana těla je světle hnědá s podélnými skvrnami. Samice a mladí jedinci jsou na svrchní straně těla tmavě hnědí a mají příčně proužkovaný ocas. Nohy jsou žluté.
Hlas – volání „kikiki“ podobné jako hlas poštolky obecné.
 

Ekologie

Hnízdění – hnízdní areál se nalézá v severní Evropě v bezlesých územích tundry. Hnízdí v květnu až červnu jedou ročně. Hnízdo je vybudováno na zemi.
Samice snáší 4 – 5 hustě hnědě skvrnitých vajec na kterých sedí oba rodiče po dobu asi26 – 30 dnů a mláďata krmí též oba rodiče po dobu 25 – 27 dnů.
Potrava – obvykle drobní ptáci do velikosti kosa, též hmyz a myši. Kořist loví i z třepotavého letu.
Dřemlík tundrový je částečně tažný pták, mladí jedinci táhnou až ke Středozemnímu moři a dospělí zůstávají ve střední Evropě. Na hnízdiště se vrací počátkem dubna a odlétá v říjnu až listopadu.
 

Rozšíření

Obývá severní Evropu, dále na jih se pravidelně objevují přetahující jedinci. V Evropě hnízdí cca 44000 párů. Tažný druh – pravidelná zimoviště jsou v jižní a západní Evropě, v mírných zimách zimují i severněji.
U nás každoročně protahuje i přezimuje. Objevuje se i v hnízdní době, hnízdění zatím nebylo doloženo, ale hlavně v Krkonoších, kde byly v hnízdním období pozorovány i celé páry, není úplně vyloučené.
 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Výběr z galerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most168 most161 most160 most151 most142 most109 most108 most107 most59 most54 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info P1000696 17bids_2017 13bids_2017 most96 25birds_b



Nové foto
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info 13_4_19_46 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info