atlas našich ptáků
Fotogalerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci2018_45 ptaci2018_13 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 7bird www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 82bird 36bird
Atlas

Drozd cvrčala

drozdcvr

Velikost

Délka: 19-23 cm.
Hmotnost: 43-78 g.

Popis

Drozd cvrčala je pták menší než kos černý. Od podobného drozd zpěvný|drozda zpěvného je menší a má bílý proužek přes oko, hlavním rozlišovacím znamením jsou rezavě červené boky, rezavá spodní strana křídel. Samice a samec se navzájem neliší, mláďata nemají rezavé boky a mají skvrnitá záda.
Hlas – vábení je protažené „cjíí“, hejna na tahu se ozývají hlasitým štěbetáním podobně jako špaček obecný.

Ekologie

Hnízdění – drozd cvrčala je severský pták hnízdící ve světlých lesích, často v močálech, někdy se vyskytuje i v tamějších parcích a zahradách. U nás se vyskytuje na hlavně na tahu, vzácně i zahnízdí. Hnízdo je polokulovitá miska postavená nízko v křovinách. Hnízdí v květnu až červnu jednou až dvakrát ročně.
Samice snáší 4 – 6 modrozelených vajec na kterých sedí sama 13 – 14 dnů a mláďata poté krmí oba rodiče po dobu 13 – 15 dní.
Drozd cvrčala je tažný pták přezimující v oblasti středomoří, někdy i ve střední Evropě. Ze zimovišť se vrací na přelomu března a dubna a odlétá na přelomu října a listopadu.
Potrava – hmyz, plži, červi, žížaly, bobule.

Rozšíření

Typický druh severských lesů. Hnízdí od Islandu přes Skandinávii a sever Evropy po východní Sibiř. Do Evropy pronikla v poledové době spolu s rozšiřující se tajgou. K výraznému zvyšování stavů v Evropě došlo v 50. a 60. letech minulého století, tehdy začalo i výraznější šíření do střední Evropy, kde místy hnízdí i jižněji od hranice souvislého osídlení. Na většině území Evropy jsou počty stabilní, hnízdí zde více než 16 milionu párů. Tažný druh, zimuje od Britských ostrovů přes jižní Evropu, severozápad Afriky, Malou a Přední Asii po severozápad Indie.
Naše území leží za jižním okrajem souvislého hnízdního areálu, hnízdí vzácně nepravidelně na většině území, s vyjímkou jižní Moravy. Hnízdění není prokázáno každoročně, v letech 2001-03 u nás hnízdilo do 5 párů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Výběr z galerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most168 most161 most160 most151 most142 most109 most108 most107 most59 most54 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info P1000696 17bids_2017 13bids_2017 most96 25birds_b



Nové foto
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info