atlas našich ptáků
Foto příspěvky
Fotogalerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 29_4_19_36 dravci_13_4_19_50 dravci_13_4_19_4 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info
Atlas

Havran polní

havranpol

Velikost

Délka: 41-49 cm.
Rozpětí: 81-94 cm.
Hmotnost: 200-625 g.

Popis

Havran polní je pěvec čeledi krkavcovitých. Dosahuje stejné velikosti jako vrána obecná, liší se od ní kalhotkami, tj. peřím na nohách a neopeřeným kořenem zobáku.
V Čechách se vyskytuje běžně.
Hlas – krátké, hluboké „gag“ nebo protáhlé „króó“, někdy i vysoké „kirrr“.

Ekologie

Hnízdění – havran hnízdí v koloniích na stromech v otevřené krajině, a také v parcích. Samice snáší 3–5 nazelenalých, hnědě skvrnitých vajec na kterých sedí po dobu 16–18 dní. Mláďata krmí oba rodiče po dobu asi 30 dnů.
Potrava – živí se hmyzem, drobnými obratlovci, ovocem či semeny.
Havran polní je částečně tažný pták, jedinci od nás odlétají do jižní Evropy a k nám přilétají ze severu.

Rozšíření

Evropa mimo nejsevernějších a nejjižnějších oblastí, Asie po východní Čínu. Jižní populace jsou stálé, severní se na zimu stahují jižněji. Od počátku minulého století evropské populace silně početně kolísaly v souvislosti se změnami zemědělského využívání krajiny, používáním pesticidů a jedovatých mořidel osiva i v důsledku přímého pronásledování člověkem. V posledních 30 letech minulého století se ovšem stavy ve většině zemí zvyšovaly, v současnosti v Evropě hnízdí více než 10 milionů párů.
U nás hnízdí hlavně v nížinách, pravidelně v okolí velkých řek, jen místy vystupuje do středních poloh. Největší hnízdní kolonie u nás je ve Veltrusích, známá je již od konce 19. století, hnízdí v ní i více než 800 párů. V posledních desetiletích se počty zvyšují, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 3-4 tisíce párů.
Hejna, která se objevují u nás v zimě jsou zimující ptáci ze severovýchodu areálu.

2 komentáře u Havran polní

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Výběr z galerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 26_4_19_49 26_4_19_35 Slipka_zelenonoha_4 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most194 most185 most65 most45 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most39 most20 most15 most89 bird-of-prey-2171316_1920



Nové foto
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 27_4_19_33 27_4_19_10 26_4_19_37 26_4_19_1 dravci_13_4_19_7 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info