Foto příspěvky
Fotogalerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 13_4_19_23 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info
Atlas

Havran polní

havranpol

Velikost

Délka: 41-49 cm.
Rozpětí: 81-94 cm.
Hmotnost: 200-625 g.

Popis

Havran polní je pěvec čeledi krkavcovitých. Dosahuje stejné velikosti jako vrána obecná, liší se od ní kalhotkami, tj. peřím na nohách a neopeřeným kořenem zobáku.
V Čechách se vyskytuje běžně.
Hlas – krátké, hluboké „gag“ nebo protáhlé „króó“, někdy i vysoké „kirrr“.

Ekologie

Hnízdění – havran hnízdí v koloniích na stromech v otevřené krajině, a také v parcích. Samice snáší 3–5 nazelenalých, hnědě skvrnitých vajec na kterých sedí po dobu 16–18 dní. Mláďata krmí oba rodiče po dobu asi 30 dnů.
Potrava – živí se hmyzem, drobnými obratlovci, ovocem či semeny.
Havran polní je částečně tažný pták, jedinci od nás odlétají do jižní Evropy a k nám přilétají ze severu.

Rozšíření

Evropa mimo nejsevernějších a nejjižnějších oblastí, Asie po východní Čínu. Jižní populace jsou stálé, severní se na zimu stahují jižněji. Od počátku minulého století evropské populace silně početně kolísaly v souvislosti se změnami zemědělského využívání krajiny, používáním pesticidů a jedovatých mořidel osiva i v důsledku přímého pronásledování člověkem. V posledních 30 letech minulého století se ovšem stavy ve většině zemí zvyšovaly, v současnosti v Evropě hnízdí více než 10 milionů párů.
U nás hnízdí hlavně v nížinách, pravidelně v okolí velkých řek, jen místy vystupuje do středních poloh. Největší hnízdní kolonie u nás je ve Veltrusích, známá je již od konce 19. století, hnízdí v ní i více než 800 párů. V posledních desetiletích se počty zvyšují, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 3-4 tisíce párů.
Hejna, která se objevují u nás v zimě jsou zimující ptáci ze severovýchodu areálu.

2 komentáře u Havran polní

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Výběr z galerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info DSCN7890 DSCN7852 DSCN7836 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 13_4_19_50 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info