Foto příspěvky
Fotogalerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info DSCN7881 DSCN7905 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info
Atlas

Hohol severní

hohol

Velikost

Délka: 40-48 cm.
Rozpětí: 62-77 cm.
Hmotnost: M 500-1400 g., F 450-900 g.
Vejce – populace z ČR.
Výška x šířka: 51-68×34-50 mm.
Hmotnost: 48-70 g.

Popis

Hohol severní je zavalitá morčákům příbuzná kachna s hranatou hlavou a krátkým zobákem. Samec ve svatebním šatě je leskle černobílý a na černé hlavě má velkou oválnou bílou skvrnu. V prostém šatě a samice má na krku úzký bílý proužek a hnědavě zabarvené tělo. Mláďatům chybí bílý krční proužek. Při letu vyluzují křídla melodický, tiše znějící šum. Mláďata v prachovém šatě jsou kontrastně černobílá.
Hlas – samec v toku volá „kniirrr“, samice volá „garrr, gra“.

Ekologie

Hnízdění – Hnízdí v dubnu až květnu jednou ročně. Hnízdo s mohutnou výstelkou prachového peří je umístěno v dutinách stromů mnohdy až 20 m vysoko.
Samice snáší 6 – 11 kulatě oválných modrozelených vajec na kterých sedí 28 – 30 dnů a nekrmivá mláďata poté doprovází asi 6 týdnů.
Potrava – larvy hmyzu a měkkýši. Při lovu potravy se potápí téměř kolmo až 8 metrů hluboko, pod vodou zůstává asi 30 sekund.
Hohol severní je tažná kachna a v zimě se často vyskytuje u nás.

Rozšíření

Severský druh, místy hnízdí na rybnících a jezerech střední Evropy. Je pravidelným zimním hostem na našich nezamrzajících vodách. Přezimuje většinou v západní části Baltu, na britských ostrovech a na západním evropském pobřeží. Východní populace táhne do Kaspického a Černého moře, do východního Středomoří a alpských jezer.

Význam

V Červeném seznamu ČR je v kategorii EN – ohrožený druh.

Rozšíření v ČR

Naším územím pravidelně protahuje a přezimuje. Poprvé u nás vyhnízdil v roce 1960 na Třeboňsku a postupně se začal šířit dál. Nehojnější je v současnosti v jižních Čechách, nejvýše hnízdí na Jindřichohradecku v 530 m. n. m. Šíření druhu probíhá i v současnosti, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 100-120 párů.
V celé Evropě hnízdí více než 490 tisíc párů, populace je považována za stabilní, místy se počty zvyšují.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Výběr z galerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info dravci_13_4_19_44 www.nasiptaci.info 26_4_19_3 29_4_19_31 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info