atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek157 ptacek298 ptacek250 ptacek285 5birds_b nasi_ptaci302.jpg nasi_ptaci305.jpg nasi_ptaci409.jpg nasi_ptaci707.jpg nasi_ptaci244 nasi_ptaci286 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info animal-1766760_1920 most115 28bird www.nasiptaci.info
Atlas ptáků

Holub doupňák

holubdoupnak

Velikost

Délka: 28-32 cm.
Rozpětí: 60-66 cm.
Hmotnost: 250-310 g.

Popis

Holub doupňák je pták velký jako holub domácí, na rozdíl od podobného holuba hřivnáče nemá bílý kostřec ani bílý pásek okolo krku a bílou křídelní pásku. Na křídlech má 1 – 2 nejasné černé pásky, ocas je šedý s nejasnou černou koncovou páskou, strany krku jsou zářivě zelené, hrdlo je nahnědlé až vínově červené. Samice a samec se navzájem neliší, mláďata pouze nemají kovový lesk hrdla.
Hlas – spíše vytí než houkání „huu hu huhuhuhu“.

Ekologie

Hnízdění – hnízdí ve starších světlých listnatých porostech v dubnu až červenci 2 – 3x ročně. Hnízdo je umístěno ve vhodných dutinách, mnohdy po datlu černém, vystlané kupkou klacíků, stébel a listů.
Samice snáší 2 bílá vejce na nichž sedí oba rodiče po dobu 17 – 18 dní a mláďata poté krmí oba rodiče asi 25 dní.
Potrava – různá semena.
Holub doupňák je částečně tažný pták, přezimující většinou v jižní a západní Evropě. Část středoevropské populace táhne na zimu do západní a jižní Evropy, v oblastech s mírnějším klimatem zůstává po celý rok. Přílétá v březnu a odlétá na přelomu září a října.

Rozšíření

Západní část Palearktické oblasti (západní Eurasie včetně severní Afriky a Přední Asie), Východní část Palearktické oblasti (východní Eurasie včetně Japonska a severní Číny), Orientální oblast (jižní Asie).

Výskyt v ČR.

Hnízdí na celém území od nížin až do hor po cca 1200 m.n.m., kde zvláště bučiny jsou jeho oblíbeným stanovištěm. V letech 2001-03 u nás hnízdilo 4000-7000 párů, oproti letům 1985-89 se jedná o zvýšení stavů zhruba o 20-30%.
Každoročně u nás někteří ptáci zůstávají zimovat (cca do 60 kusů), počty přezimujících ptáků se pravděpodobně zvyšují.

Význam

V Červeném seznamu je zařazen do kategorie VU – zranitelný druh.
V minulosti loven, stále veden jako lovný druh, i když celoročně hájený.

Chov

V zoologických zahradách se chová celkem běžně. Umisťuje se po párech do venkovních voliér. Společně s těmito holuby je možné chovat jiné ptáky. Zde by měli mít k dispozici mělký bazének s vodou. Na zem se nasype vrstva jemného písku. Voliéra má být alespoň částečně zarostlá keři. Na hnízdění potřebují budku o rozměru 25 x 25 x 40 cm. V zajetí se rozmnožují bez obtíží. Doupňáky krmíme různými semeny (pšenice, ječmen, proso, kukuřice, hrách…). Dále dostávají ovoce a různé bobule, zelené části rostlin. V období rozmnožování jim přidáváme míchanici ze šrotů, vařené rýže, strouhané zeleniny, tvarohu a na tvrdo uvařených vajec.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek17 ptacek163 ptacek178 ptacek259 ptacek442 nasi_ptaci102.jpg nasi_ptaci162.jpg nasi_ptaci541.jpg nasi_ptaci546.jpg nasi_ptaci826.jpg nasi_ptaci828.jpg nasi_ptaci227 nasi_ptaci2200 nasi_ptaci2219 nasi_ptaci2267 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info lanner-falcon-1683004_1280 P1000795 www.nasiptaci.info most214 www.nasiptaci.info DSCN2062 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
ptacek45 ptacek370 ptacek659 OLYMPUS DIGITAL CAMERA 1bird 12-6-9-967fa6a4887bccb0619e56a2eb5114be0a050f86 ptacek262 drozd-zpevny-3-0782a59b8ff2b099b10ab993dc8736f7d1e84771 nasi_ptaci236.jpg nasi_ptaci320.jpg nasi_ptaci368.jpg nasi_ptaci450.jpg nasi_ptaci596.jpg nasi_ptaci842.jpg nasi_ptaci274 nasi_ptaci2171 nasi_ptaci2230 nasi_ptaci2248 nasi_ptaci2423 005-78d0007d3ac05dcae8e388535b6f59de24ac0418 owl-275941_1280 www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info P1010238 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci250 DSCN2052