atlas našich ptáků
Fotogalerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci2018_37 ptaci2018_8 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info kalous7 www.nasiptaci.info 7722018_birds www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 44bird www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 43bird
Atlas

Holub hřivnáč

holubhrivnac

Velikost

Délka: 38-43 cm.
Rozpětí: 68-77 cm.
Hmotnost: 350-680 g.

Popis

Holub hřivnáč je pták veliký jako holub domácí, hřbet má tmavě šedohnědý, kostřec modrošedý, krk je červenavě hnědý a na stranách krku má bílou skvrnu. Při letu je vidět bílá příčná křídelní páska. Samice a samec se navzájem neliší, mláďata pouze nemají bílou skvrnu na krku. Létá rychle, při vzletu plácá křídly a také za toku létá vlnivým plácavým letem.
Hlas – vrkavé „hú rkú-ku-ku“.

Ekologie

Hnízdění – Hojně hnízdí v lesích všech typů, v západní Evropě též ve městech. Hnízdí v dubnu až srpnu 2 – 3 x ročně. Hnízdo je talířovitá stavba ze suchých větviček v korunách stromů.
Samice snáší 2 bílá vejce na kterých oba rodiče sedí po dobu 16 – 17 dní a mláďata poté krmí též oba rodiče po dobu 4 týdnů.
Potrava – semena – zejména bukvice a žaludy, méně plži a bobule.
Holub hřivnáč je částečně tažný, v oblastech s mírným podnebím zůstává i přes zimu, přezimuje většinou v jižní a západní Evropě odkud se vrací na přelomu února a března a odlétá v srpnu až září.

Rozšíření

Západní část Palearktické oblasti (západní Eurasie včetně severní Afriky a Přední Asie), Východní část Palearktické oblasti (východní Eurasie včetně Japonska a severní Číny), Orientální oblast (jižní Asie).

Výskyt v ČR

Druh početně se vyskytující na celém území od nížin po horní hranici lesa. Stavy v celé Evropě silně vzrústají, od poloviny minulého století se i u nás u tohoto druhu projevuje synantropizace. Původně převážně lesní druh začal hnízdit v zahradách a na hřbitovech, později v městských parcích, nyní hnízdí i uprostřed zástavby velkých měst. V letech 2001-03 se počty u nás hnízdících párů odhadovaly na 150-300 tisíc párů (oproti letům 1985-89 nárůst cca o 25%), stavy v celé Evropě se odhadují na 9 milionů párů.
Ze zimovišť se k nám začínají vracet již od února, odlétají v listopadu, jednotliví ptáci se zdrží až do prosince, někteří u nás i zimují, zdá se že počty zimujících ptáků se stále zvyšují.

Význam

Lovný druh, v současnosti se ročně uloví kolem 20000 kusů, kolem roku 1970 počty ulovených kusů dosahovaly až 120000.

1 komentář u Holub hřivnáč

  • Dobry den ,muze být h.h.bily?V posledních letech se z vnitrobloku premistily do ulic,je jich v Brně čím dál vice,coz je asi dobre..

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Výběr z galerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most168 most161 most160 most151 most142 most109 most108 most107 most59 most54 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info P1000696 17bids_2017 13bids_2017 most96 25birds_b



Nové foto
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info