atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek594 img00001c-32eedefde3b28710bac9d4aad2bbc4f641fe256a _dsc0976-f77a0d81c011343e015197429d94491c3f7c320e cimg1941-86fdfa3eb9794260b9a22152d7fd62e09311abf6 nasi_ptaci74.jpg nasi_ptaci484.jpg nasi_ptaci2148 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info birds-217590_1920 www.nasiptaci.info most150 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 50bird
Atlas ptáků

Holub hřivnáč

holubhrivnac

Velikost

Délka: 38-43 cm.
Rozpětí: 68-77 cm.
Hmotnost: 350-680 g.

Popis

Holub hřivnáč je pták veliký jako holub domácí, hřbet má tmavě šedohnědý, kostřec modrošedý, krk je červenavě hnědý a na stranách krku má bílou skvrnu. Při letu je vidět bílá příčná křídelní páska. Samice a samec se navzájem neliší, mláďata pouze nemají bílou skvrnu na krku. Létá rychle, při vzletu plácá křídly a také za toku létá vlnivým plácavým letem.
Hlas – vrkavé „hú rkú-ku-ku“.

Ekologie

Hnízdění – Hojně hnízdí v lesích všech typů, v západní Evropě též ve městech. Hnízdí v dubnu až srpnu 2 – 3 x ročně. Hnízdo je talířovitá stavba ze suchých větviček v korunách stromů.
Samice snáší 2 bílá vejce na kterých oba rodiče sedí po dobu 16 – 17 dní a mláďata poté krmí též oba rodiče po dobu 4 týdnů.
Potrava – semena – zejména bukvice a žaludy, méně plži a bobule.
Holub hřivnáč je částečně tažný, v oblastech s mírným podnebím zůstává i přes zimu, přezimuje většinou v jižní a západní Evropě odkud se vrací na přelomu února a března a odlétá v srpnu až září.

Rozšíření

Západní část Palearktické oblasti (západní Eurasie včetně severní Afriky a Přední Asie), Východní část Palearktické oblasti (východní Eurasie včetně Japonska a severní Číny), Orientální oblast (jižní Asie).

Výskyt v ČR

Druh početně se vyskytující na celém území od nížin po horní hranici lesa. Stavy v celé Evropě silně vzrústají, od poloviny minulého století se i u nás u tohoto druhu projevuje synantropizace. Původně převážně lesní druh začal hnízdit v zahradách a na hřbitovech, později v městských parcích, nyní hnízdí i uprostřed zástavby velkých měst. V letech 2001-03 se počty u nás hnízdících párů odhadovaly na 150-300 tisíc párů (oproti letům 1985-89 nárůst cca o 25%), stavy v celé Evropě se odhadují na 9 milionů párů.
Ze zimovišť se k nám začínají vracet již od února, odlétají v listopadu, jednotliví ptáci se zdrží až do prosince, někteří u nás i zimují, zdá se že počty zimujících ptáků se stále zvyšují.

Význam

Lovný druh, v současnosti se ročně uloví kolem 20000 kusů, kolem roku 1970 počty ulovených kusů dosahovaly až 120000.

1 komentář u Holub hřivnáč

  • Dobry den ,muze být h.h.bily?V posledních letech se z vnitrobloku premistily do ulic,je jich v Brně čím dál vice,coz je asi dobre..

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek301 ptacek431 ptacek561 p4-d04b10e5424ac996b49d78076e9f5dd8fdc79d14 nasi_ptaci230.jpg nasi_ptaci283.jpg nasi_ptaci604.jpg nasi_ptaci793.jpg nasi_ptaci2189 nasi_ptaci2383 coal-953316_1280 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info animal-1766760_1920 golden-eagle-50713_1280 35birds_b 17bids_2017 www.nasiptaci.info most167 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
ptacek210 ptacek297 39bird ptacek241 ptacek488 nasi_ptaci743.jpg nasi_ptaci196.jpg nasi_ptaci216.jpg nasi_ptaci382.jpg nasi_ptaci399.jpg nasi_ptaci447.jpg nasi_ptaci494.jpg nasi_ptaci504.jpg nasi_ptaci612.jpg nasi_ptaci834.jpg nasi_ptaci842.jpg nasi_ptaci2220 nasi_ptaci2241 4822018_birds magpie-600266_1280 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info cimg2417-2777266c18d507912e62a43959ce38b89d82dd43 www.nasiptaci.info most71 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci408 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info