atlas našich ptáků
Fotogalerie
www.nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 6222018_birds 30bird www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 8222018_birds 24bird 76bird
Atlas ptáků

Husa velká

husavelk

Velikost

Délka: 74-84 cm.
Rozpětí: 150-168 cm.
Hmotnost: 2000-4370 g.

Popis

Husa velká je pták veliký téměř jako husa domácí. Je šedohnědá, od ostatních druhů hus se liší mohutným oranžově žlutým zobákem s bílým nehtem na konci a stříbrošedou přední částí křídel. Samec a samice se navzájem neliší, mláďata jsou olivově šedá a zespodu žlutá. Létá pomalými údery křídel. Hejno se řadí do tvaru písmene V a žije pospolitě.
Hlas – štěbetání „gagaga“ jako husa domácí a troubivý pokřik.

Ekologie

Hnízdění – řídce hnízdí na některých klidných rybnících a jezerech v březnu až dubnu jednou ročně. Hnízdo je ukryto v rákosí a je vystláno světle šedým prachovým peřím.
Samice snáší 4 – 8 velkých špinavě bílých vajec na kterých sedí sama 28 – 29 dní, nekrmivá mláďata poté vodí oba rodiče po dobu asi dvou měsíců.
Potrava – výlučně rostlinná, převážně trávy.
Husa velká je částečně tažný pták, ze zimovišť přilétá počátkem března a odlétá v říjnu. Středoevropské husy odtahují přes Francii do Španělska, severské husy přezimují na Britských ostrovech a v okolí Severního moře. Hejna se při tahu řadí ve tvaru písmene V.

Rozšíření

Celá Euroasie.

Význam

V Červeném seznamu ČR je zařazena v kategorii EN – ohrožený druh.

Rozšíření v ČR

Počty hnízdících párů i obsazování nových lokalit u nás probíhá zhruba od roku 1945. V současnosti jsou hlavními oblastmi výskytu jihočeské rybniční pánve a jižní Morava, dalšími významějšími hnízdišti se stává i Písecko, Pardubicko, Českomoravská vrchovina a severozápadní Čechy. V letech 2001-03 u nás hnízdilo 670-800 párů, počty i velikost obsazených území se i nadále zvyšují.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Výběr z galerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most193 most178 most171 most107 most106 most84 most57 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most60 15bids_2017 2birds_b most97 most90 most86 11birds_b



Nové foto
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info DSCN2069