atlas našich ptáků
Fotogalerie
ruddy-turn-stone-1700979_1920 ptacek395 ptacek477 _dsc0582-d90d5e45d67be8f82c1fa72e2f05a2626cf52a20 nasi_ptaci773.jpg nasi_ptaci2506 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info brhlik-lesni-5af63e45a79a20152083c2e409110efb7ac6708f 52bird www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci261 ptaci428 www.nasiptaci.info
Atlas ptáků

Hýl rudý

hylrud

Velikost

Délka: 13,5-15 cm.
Hmotnost: 17-26 g.

Popis

Hýl rudý je pták velký asi jako vrabec domácí, ale je zavalitější. Má kuželovitý zobák. Samec má hlavu, hruď i kostřec karmínově červené. Křídla a ocas jsou hnědé. Samice a mladí jedinci jsou olivově hnědí s hnědě proužkovanou hrudí a hnědými křídly se dvěma křídelními páskami.
Hlas – vábení je „clit clit“, zpěv je melodická hvízdavá sloka „hit hyt jehytjá“.

Ekologie

Hnízdění – hnízdí v červnu až červenci jednou ročně. Hnízdo je postaveno nízko v křoví a tvoří jej hladká kotlinka vystlaný chlupy a chmýřím.
Samice snáší 4 – 5 modrých vajec s tmavými skvrnami na kterých sedí sama asi 13 dnů a mláďata poté krmí oba rodiče asi 14 – 17 dní.
Potrava – semena a pupeny.
Hýl rudý je tažný pták, z hnízdišť odlétá již počátkem srpna a zimuje v Asii (pravděpodobně asi v Indii). Zpět se vrací asi kolem 10. května.

Rozšíření

Většina Evropy a Asie (viz taxonomie). Tažný druh, zimuje v jižní Asii. Hranice výskytu v Evropě se v minulém století výrazně posunula na západ, v současnosti dosahuje na Britské ostrovy a do Francie. Počty jsou stabilní, na celém území hnízdí více než 3 miliony párů a druh je považován za zabezpečený.
V průběhu druhé poloviny minulého století se početnost u nás výrazně zvyšovala, tento trend trvá i nadále. První hnízdění bylo prokázáno v roce 1962 na Moravě u Tovačova, v Čechách v roce 1968 v Krkonoších. v 70. letech minulého století u nás hnízdilo 30-50 párů, po 10 letech už byly počty odhadovány na desetinásobek a v letech 2001-03 na 1300-2000 párů. Většina údajů pochází z horských poloh (max. 1430 m. n. m. na Úpském rašeliništi v Krkonoších), stále častěji ale proniká i do nížin.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek68 ptacek291 SONY DSC 12-6-9-967fa6a4887bccb0619e56a2eb5114be0a050f86 _dsc0125-881b13a121a80fb1fa170c37b6af7ab12f22cb3c 69bird nasi_ptaci17.jpeg nasi_ptaci268.jpg nasi_ptaci358.jpg nasi_ptaci672.jpg nasi_ptaci859.jpg nasi_ptaci239 nasi_ptaci2289 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info most146 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci202 DSCN2043 89bird 7bird



Nové foto
ptacek185 ptacek410 ptacek224 ptacek267 ptacek487 ptacek553 ptacek576 cimg1940-ded62952ac49da18c2e4b99a1aa2e4aefa7a88f6 nasi_ptaci50.jpeg nasi_ptaci304.jpg nasi_ptaci363.jpg nasi_ptaci411.jpg nasi_ptaci523.jpg nasi_ptaci722.jpg nasi_ptaci740.jpg nasi_ptaci2284 38birds_b nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info 83bird most69 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most197 most230 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info DSCN2045