atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek236 ptacek244 ptacek411 ptacek431 ptacek597 SONY DSC nasi_ptaci2241 37bird bullfinch-1893200_1280 barn-owl-1107397_1920 nasiptaci.info nasiptaci.info bullfinch-1575205_1920-f1d6acbaaa10fcd6acf253d2f4fd5f444568d293 most16 most89 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info
Atlas ptáků

Jestřáb lesní

jestrables

Velikost

Délka: M 50-56 cm, F 58-65 cm.
Rozpětí: M 95-105 cm, F 110-120 cm.
Hmotnost: M 570-950 g, F 970-1750 g.
Vejce(data z ČR a SR).
Výška x šířka:50-65×40-47 mm.
Hmotnost:35-62 g.

Popis

Jestřáb lesní je dravec veliký jako káně lesní. Rozpětí křídel je asi 100 – 120 cm. Samec je menší než samice. V letu je podobný jako krahujec obecný, je však větší. Nohy jsou žluté s mohutnými spáry. Mladí jedinci jsou celkově hnědaví, na hrudi s podélným vzorem, jejich oční duhovka je hnědočervená, staří ptáci jsou popelavě šedí na hrudi mají příčný vlnkovaný vzor, oční duhovka je oranžová.
Hlas – na hnízdišti se ozývá pronikavým „kekekekekekekekekekekekekekekekekekekekekek“.

Ekologie

Hnízdění – tok a stavba hnízda probíhá už od konce zimy, hnízdí v lesních porostech v březnu až červnu jednou ročně. Hnízdo z větví je umístěno vysoko v korunách stromů a je obloženo zelenými větvičkami. Samice snáší 2 – 4 oblá zelenobílá vejce na kterých sedí sama asi po dobu 36 dnů, mláďata poté krmí oba rodiče na hnízdě asi 38 dní, nějakou dobu ještě i po opuštění hnízda.
Potrava – převážně ptáci do velikosti kachny, méně i savci do velikosti králíka. Kořist loví obratně ve vzduchu nebo se na ni vrhá na zemi. Jestřáb lesní je typický lovec číhající v záloze na kořist, kterou překvapí náhlým útokem.
Jestřáb lesní je u nás stálý pták, severní populace přetahují na zimu do jižnějších částí Evropy.

Rozšíření

Stálý pták vyskytující se v Evropě, Severní Americe a v severní a střední Asii. Vzácně se objevuje na severu Afriky, poněkud hojnější je pouze v Maroku. V jednotlivých oblastech existují různé barevné rasy.

Rozšíření v ČR

Vyskytuje se na většině území, chybí jen v bezlesých oblastech. Hnízdí po horní hranici lesa, za potravou vystupuje i výše.
Při sčítání v letech 1985-89 byla početnost odhadnuta na 2000-2800 párů, v současnosti mírně poklesla na 1800-2500 párů.
V Evropě došlo k silnému poklesu stavů vinou pronásledování již v 19. století. Během 20. století početnost kolísala, hlavně v 50. a 60. letech silně klesla, patrně v souvislosti s užíváním vysoce toxických pesticidů v zemědělství. Od 70. let potom stavy stoupají, v současnosti hnízdí v Evropě více než 160 tisíc párů.

 

Vyhledávání

Vyhledat obrázky pomocí Google
Vyhledat na internetu pomocí Google
Vyhledat na internetu pomocí uBio
Vyhledat v ITIS – Integrated Taxonomic Information System

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
23-2-2011-522-38d3f0bf9c5e7ca4d0631006bde80784776e4393 57bird ptacek261 ptacek399 ptacek595 ptacek611 sam_3271-aafdd2d8509574b0988b85a90d0b3fae79926334 nasi_ptaci65.jpeg nasi_ptaci213.jpg nasi_ptaci347.jpg nasi_ptaci719.jpg nasi_ptaci822.jpg nasi_ptaci874.jpg nasi_ptaci219 nasi_ptaci283 dudek-5472b51b0cdb3384c5014444eea1eafed33c630e small-birds-1046525_1920-d6daaf0676e76acd1cb851dc288b9602915d6404 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info 83bird P1000716 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
ptacek47 ptacek325 ptacek228 ptacek442 ptacek594 cimg1941-86fdfa3eb9794260b9a22152d7fd62e09311abf6 nasi_ptaci53.jpg nasi_ptaci132.jpeg nasi_ptaci233.jpg nasi_ptaci331.jpg nasi_ptaci415.jpg nasi_ptaci439.jpg nasi_ptaci745.jpg nasi_ptaci28 nasi_ptaci218 nasi_ptaci2292 nasi_ptaci2332 animal-881095_1280 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info 22bids_2017 P1000728 most100 most154 most186 most234 www.nasiptaci.info 6722018_birds www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info