atlas našich ptáků
Fotogalerie
www.nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 6222018_birds 30bird www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 8222018_birds 24bird 76bird
Atlas ptáků

Jiřička obecná

jirickaob

Velikost

Délka: 13,5-15 cm.
Hmotnost: 13-28 g.

Popis

Jiříčka obecná je pták menší než vlaštovka obecná, na rozdíl od které má menší ocasní vidlici, bílý spodek těla včetně hrdla a bílý kostřec. Pohlaví se nazájem neliší, mláďata jsou ze svrchu nahnědlá, mají bílé špičky vnitřních pažních letek.
Hlas – tiché štěbetání, vábení „crr“ nebo „črr“.

Ekologie

Hnízdění – žije v osídlené kulturní krajině, hnízda staví hojně a pospolitě na budovách, řídčeji na skalách, mostech nedaleko lidských sídlišť. Hnízdí během května až srpna 2x ročně. Hnízdo má polokulovitý uzavřený tvar s malým otvorem, je slepeno z hliněných hrudek a uvnitř je vystláno stébly a peřím.
Samice snáší 4 – 5 čistě bílých vajec na kterých sedí oba rodiče po dobu 13 – 13 dnů a mláďata krmí též oba rodiče po dobu 18 – 22 dnů.
Potrava – létající hmyz.
Jiřička obecná je tažný pták, ze zomovišť v Africe přilétá na přelomu dubna a května a odlétá v září.

Význam

Ve starších Červených seznamech nebyl druh uváděn, vzhledem k poklesu stavů v posledních desetiletích je nově zařazena do kategorie NT – téměř ohrožený druh.

Rozšíření

Západní část Palearktické oblasti (západní Eurasie včetně severní Afriky a Přední Asie), Východní část Palearktické oblasti (východní Eurasie včetně Japonska a severní Číny), Etiopská oblast (Afrika od Sahary k jihu), Orientální oblast (jižní Asie).

Rozšíření v ČR

Vyskytuje se hojně na celém území republiky, početné kolonie tvoří i vysoko v horách na nejvýše položených horských boudách. Početní stavy se snižují, i když méně než u vlaštovky obecné (Hirundo rustica), v letech 2001-03 u nás hnízdilo 600 tisíc až 1,2 milionu párů.
Evropská populace byla celkem stabilní, v posledních zhruba 20 letech došlo k poklesu o více než 10% na necelých 10 milionů párů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Výběr z galerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most221 most174 most164 most158 most138 most123 most92 most87 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info P1000747 most20 2birds_b most102 most85 261a 25birds_b



Nové foto
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info