atlas našich ptáků
Fotogalerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci2018_46 ptaci2018_45 ptaci2018_41 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 5bird 4bird nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 69bird 24bird 41bird
Atlas ptáků

Kachna divoká

kachdiv

Velikost

Délka: 50-60 cm.
Rozpětí: 81-95 cm.
Hmotnost: 690-1300 g.

Velikost vajec

Výška x šířka:48-63×35-45 mm.
Hmotnost:42-61,5 g.

Popis

Kachna divoká je naše největší plovavá kachna. Samec ve svatebním šatě je nezaměnitelný svou kovově lesklou hlavou s bílým páskem okolo krku. Tělo má hnědavě bílé a má modré, bíle orámované křídelní zrcátko. V prostém šatě se podobá samici a je celý hnědě skvrnitý. Mláďata jsou jsou v prachovém šatě olivově hnědá se žlutými skvrnami a černým proužkem přes oko. Létá rychlými, zvonivě šumivými údery křídel.
Hlas – samec hluboké „reb reb“, v toku vysoký hvizd „síííb“, samice kváká „kvakkvakkvakkvak“.

Ekologie

Hnízdění – hojně hnízdí na stojatých vnitrozemních vodách. Hnízdí v březnu až dubnu jednou ročně. Hnízdo je umístěno na zemi poblíž vody, je kryté travou a vybudováno z suchých trav a je vystláno černým, u kořene bílým prachovým peřím.
Samice snáší 7 – 11 zelených až modrozelených vajec, na kterých sedí 28 dní. Mládata jsou nekrmivá, samice je pouze doprovází.
Potrava – živí se rostlinami, plži, červy, pulci a žábami. Potravu hledají na hladině nebo pod vodou. Pro potravu se však nepotápějí, ale nanejvýš potopí hlavu pod hladinu a zadek zvednou kolmo vzhůru. Tomu se říká že „panáčkují“. Potravu hledají také na pobřeží a v noci často zaletují daleko do polí, kde se živí zeleným osením, nebo zralým obilím.
Kachna divoká přezimuje na nezamrzajících vodních plochách.

Rozšíření

Kachna je rozšířena v celé Evropě a Asii a téměř v celé Severní Americe.

Rozšíření v ČR

Nejhojnější druh naší kachny hnízdící na celém území od nížin až vysoko do hor – nejvýše v Krkonoších v 1430 m. n. m. V letech 2001-03 u nás hnízdilo 25-50 tisíc párů.
Počty ptáků v Evropě jsou celkem stabilní, současná populace má více než 3,3 milionu párů.

Zajímavosti

Vajíčka březňaček jsou poměrně velká, jednobarevná, bývá jich větší počet. Nekryté hnízdo je tedy samo o sobě značně nápadné a snadno nalezitelné pro predátory (např. vrány). Proto se samice pokouší na vejcích zůstávat do poslední chvíle i v případě rizika a zbarvením svého těla maskovat hnízdo v podrostu, čímž dosahuje vysokého kryptického efektu. V případě záměrného opuštění hnízda (hledání potravy) zahrnuje kachna vejce hnízdním materiálem a snaží se tak minimalizovat šanci na jejich odhalení predátorem.

3 komentáře u Kachna divoká

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Výběr z galerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most204 most177 most172 most171 most170 most169 most155 most146 most112 most13 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most52 17bids_2017 10bids_2017 201a most14 most98 most85



Nové foto
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info