atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek140 ptacek41 ptacek595 3422018_birds nasi_ptaci342.jpg nasi_ptaci372.jpg nasi_ptaci521.jpg nasi_ptaci640.jpg nasi_ptaci732.jpg nasi_ptaci2466 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info P1010197 most229 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info kalous3
Atlas ptáků

Kachna divoká

kachdiv

Velikost

Délka: 50-60 cm.
Rozpětí: 81-95 cm.
Hmotnost: 690-1300 g.

Velikost vajec

Výška x šířka:48-63×35-45 mm.
Hmotnost:42-61,5 g.

Popis

Kachna divoká je naše největší plovavá kachna. Samec ve svatebním šatě je nezaměnitelný svou kovově lesklou hlavou s bílým páskem okolo krku. Tělo má hnědavě bílé a má modré, bíle orámované křídelní zrcátko. V prostém šatě se podobá samici a je celý hnědě skvrnitý. Mláďata jsou jsou v prachovém šatě olivově hnědá se žlutými skvrnami a černým proužkem přes oko. Létá rychlými, zvonivě šumivými údery křídel.
Hlas – samec hluboké „reb reb“, v toku vysoký hvizd „síííb“, samice kváká „kvakkvakkvakkvak“.

Ekologie

Hnízdění – hojně hnízdí na stojatých vnitrozemních vodách. Hnízdí v březnu až dubnu jednou ročně. Hnízdo je umístěno na zemi poblíž vody, je kryté travou a vybudováno z suchých trav a je vystláno černým, u kořene bílým prachovým peřím.
Samice snáší 7 – 11 zelených až modrozelených vajec, na kterých sedí 28 dní. Mládata jsou nekrmivá, samice je pouze doprovází.
Potrava – živí se rostlinami, plži, červy, pulci a žábami. Potravu hledají na hladině nebo pod vodou. Pro potravu se však nepotápějí, ale nanejvýš potopí hlavu pod hladinu a zadek zvednou kolmo vzhůru. Tomu se říká že „panáčkují“. Potravu hledají také na pobřeží a v noci často zaletují daleko do polí, kde se živí zeleným osením, nebo zralým obilím.
Kachna divoká přezimuje na nezamrzajících vodních plochách.

Rozšíření

Kachna je rozšířena v celé Evropě a Asii a téměř v celé Severní Americe.

Rozšíření v ČR

Nejhojnější druh naší kachny hnízdící na celém území od nížin až vysoko do hor – nejvýše v Krkonoších v 1430 m. n. m. V letech 2001-03 u nás hnízdilo 25-50 tisíc párů.
Počty ptáků v Evropě jsou celkem stabilní, současná populace má více než 3,3 milionu párů.

Zajímavosti

Vajíčka březňaček jsou poměrně velká, jednobarevná, bývá jich větší počet. Nekryté hnízdo je tedy samo o sobě značně nápadné a snadno nalezitelné pro predátory (např. vrány). Proto se samice pokouší na vejcích zůstávat do poslední chvíle i v případě rizika a zbarvením svého těla maskovat hnízdo v podrostu, čímž dosahuje vysokého kryptického efektu. V případě záměrného opuštění hnízda (hledání potravy) zahrnuje kachna vejce hnízdním materiálem a snaží se tak minimalizovat šanci na jejich odhalení predátorem.

3 komentáře u Kachna divoká

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek309 ptacek318 ptacek354 bird_winter_snow 9222018_birds drozd-zpevny-1-6027a629f3b956a937230f7606cb8486d13c4635 nasi_ptaci45.jpeg nasi_ptaci489.jpg nasi_ptaci593.jpg nasi_ptaci720.jpg nasi_ptaci870.jpg nasi_ptaci2123 nasi_ptaci2138 nasi_ptaci2168 nasi_ptaci2211 nasi_ptaci2289 mirror-633747_1920 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info 3birds_b most43 most175 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci338



Nové foto
ptacek71 ptacek419 eagle-1753002_1920 SONY DSC ptacek448 ptacek590 ptacek606 dsc02968-e125b8ed62ff3a9e89564e68616a059579ada5bc 6-1-2015-park-zahradka-27-b-73a46d818c118cd7cee469ee898f55ec019ee0c8 drozd-zpevny-1-6027a629f3b956a937230f7606cb8486d13c4635 nasi_ptaci24.jpg nasi_ptaci75.jpeg nasi_ptaci226.jpg nasi_ptaci330.jpg nasi_ptaci877.jpg nasi_ptaci2156 nasi_ptaci2217 owl-591302_1920 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info 211a 3birds_b most37 most138 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 7522018_birds www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info