atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek91 nasi_ptaci72.jpg nasi_ptaci136.jpg nasi_ptaci528.jpg nasi_ptaci668.jpg nasi_ptaci723.jpg nasi_ptaci826.jpg nasi_ptaci847.jpg nasi_ptaci2136 nasi_ptaci2393 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci419
Atlas ptáků

Kalous pustovka

kalous

Velikost

Délka: 33-40 cm.
Rozpětí: 95-105 cm.
Hmotnost: 210-464 g.

Popis

Kalous pustovka je sova veliká jako holub hřivnáč, zbarvení je hnědé. Ušní pera jsou krátší a oční duhovka světlejší (sýrově žlutá), než u příbuzného kalouse ušatého (který má oční duhovku oranžovou). Pustovka je často aktivní i ve dne, zejména v období toku a hnízdění, kdy krouží na obloze. Samice se od samců zbarvením neliší.
Hlas – za toku rychlé opakované bublavé „bu bu bu bu bu“ doprovázené tleskáním křídel.

Ekologie

Hnízdění – hnízdí v otevřené krajině s močály a mokrými loukami v dubnu až květnu, jednou ročně. Hnízdo je jednoduchá hromádka ze stonlů rostlin, bývá ukryté v ostřicových porostech. Často vytváří kolonie několika párů. Samice snáší 3 – 7 bílých kulatých vajec na kterých sedí 26 – 27 dní, mláďata se z hnízda rozlézají před dosažením vzletnosti, krmí je oba rodiče.
Potrava – převážně hraboš polní.

Rozšíření

Převážně tažný pták, který je rozšířen v celé Evropě a Asii. Vyhledává otevřenou krajinu s močály a vlhkými loukami. Výskyt je nepravidelný a často až invazní. Hnízdění v ČR je velmi vzácné, s pustovkami se u nás lze nejčastěji setkat v době jejich tahu a zimování.

Výskyt v ČR

Hnízdí u nás jen řídce a značně nepravidelně, hlavně v rovinách a pahorkatinách. Každoroční hnízdiště nejsou vůbec známa, málokdy zahnízdí v jedné oblasti více let po sobě. V letech 2001 – 03 u nás hnízdilo do 5 párů.
V celé Evropě hnízdí přes 58 tisíc párů, zdá se, že počty mírně klesají.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek25 img00004a sam_3271-aafdd2d8509574b0988b85a90d0b3fae79926334 nasi_ptaci322.jpg nasi_ptaci515.jpg nasi_ptaci587.jpg nasi_ptaci2331 nasi_ptaci2367 small-birds-1046525_1920-d6daaf0676e76acd1cb851dc288b9602915d6404 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info full27170-9e472d999d7dc3423bf63f6b8c929e30239ee00d 18bids_2017 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most5 most96 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most20 most30 most47 most59 most62 most93 most118 most176 most192 most200 most207 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info