atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek135 ptacek147 ptacek353 img_3735ptacek-f43970f668409027f00b705cb4dc21f12d345f61 nasi_ptaci27.jpeg nasi_ptaci529.jpg nasi_ptaci558.jpg nasi_ptaci2265 nasi_ptaci2494 nasiptaci.info vlcsnap-2016-04-13-14h39m25s033-50990ca6120bd5d8272fcb124aa110c32699530e most29 3bids_2017 www.nasiptaci.info most36 www.nasiptaci.info ptaci404 www.nasiptaci.info
Atlas ptáků

Kalous ušatý

kalousus

Velikost

Délka: 31-37 cm.
Rozpětí: 86-98 cm
Hmotnost: M 177-350 g, F 240-490 g.

Popis

Kalous ušatý je pták veliký jako holub hřivnáč. Má oválný obličej a bílé peří v závoji kolem očí tvoří písmeno X. Dlouhá pera kolem uší a žlutočervené oči. Samice jsou na přední straně těla nepatrně tmavější. Let je tichý, v letu se pozná podle silné hlavy, dlouhých štíhlých křídel a pomalých křídelních úderů. Ve dne odpočívá v korunách stromů a za kořistí létá při stmívání. V zimě často žije pospolitě. Jsou známa pravidelná nocoviště (parky a hřbitovy), kde přes den na stromech přespává větší množství ptáků.
Hlas – Samec: poměrně tiché, monotónně se opakující „hú“, v toku (únor – duben) klape zobákem a tleská křídly. Samice: se ozývá jen zřídka, její hlasový projev se podobá pískání na hřeben. Mláďata se ozývají naříkavým kolísavým pískáním. Kalous v nebezpečí klape zobákem.

Ekologie

Hnízdění – hnízdí převážně v otevřené zemědělské krajině a v údolních nivách (břehové porosty, remízky, stromořadí, staré sady), méně často ve vyšších polohách a při okrajích lesa. Kalousi nejsou nijak výrazně teritoriální, v příhodných biotopech může hnízdit i více párů v malé vzdálenosti. Vlastní hnízdo nestaví, používají opuštěná hnízda jiných ptáků, nejčastěj strak, vran a kání. Hnízdí v průběhu března až června jedenkrát ročně.
Samice snáší vejce obden. Plnou snůšku tvoří 3 – 7 bílých zakulacených vajec ze kterých se mláďata líhnou po 27 – 28 dnech inkubace. Protože samice zpravidla zasedá na první, či druhé vejce, bývá mezi mláďaty dobře viditelný věkový rozdíl. Na vejcích sedí pouze samice, potravu nosí oba rodiče. Mláďata se rozlézají z hnízda ve věku 3 – 4 týdnů, dokáží s pomocí zobáku obratně šplhat, ukrývají se v hustých porostech keřů a stromů. Vzletnosti dosahují ve věku cca 5 týdnů. Osamostatňují se ve věku 6 – 7 týdnů.
Početnost v ČR – Kalous ušatý je nejhojnější sovou zemědělské krajiny.
Potrava – převážně drobní hlodavci (hraboši, myšice, norníci), méně ptáci, hmyzožravci, hmyz.
Kalousi ušatí jsou stálí, přelétaví i tažní ptáci. Více migrují severské populace. V České republice zimují ptáci ze severní a východní Evropy.

Rozšíření

Rozšířen téměř v celé Evropě, ve střední Sibiři, v části severní Afriky a Severní Ameriky.

Výskyt v ČR

Po puštíkovi obecném (Strix aluco) naše nejhojnější sova. Vyskytuje se téměř na celém území,nejhojnější je v nižších nadmořských výškách, nad 600 m.n.m. jeho početnost klesá, i když v horách vzácně hnízdí až ve výškách více než 1100 m.n.m. Početní stavy nepodléhají dlouhodobým změnám, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 4-8 tisíc párů.
I v Evropě jsou stavy stabilní, počty se odhadují na více než 380 tisíc párů.

Význam

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek73 ptacek21 ptacek215 vojtech_novotny_152779-42acb8abbabde0775ca2d3ce0652702ecd25b28a 12-6-9-967fa6a4887bccb0619e56a2eb5114be0a050f86 img00071b-f399d937f72b27b48a2c43bfbfe260d0cbc74dcb nasi_ptaci743.jpg 2222018_birds nasi_ptaci25.jpeg nasi_ptaci104.jpg nasi_ptaci119.jpg nasi_ptaci426.jpg nasi_ptaci534.jpg nasi_ptaci541.jpg nasiptaci.info 24birds_b www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci279 ptaci355 8122018_birds kalous5 www.nasiptaci.info



Nové foto
ptacek330 ptacek412 ptacek611 ptacek612 ptacek613 ptacek622 img00036c-025f04ae3e8b80efea644708382cc67acb4109a3 jerabek-lesni-cd9d91503d3855be06d7b847636b3cbc4c175f84 dsc_0032-d8a57c5361f0cbc3d053a0ea683333a1a2fba033 nasi_ptaci364.jpg nasi_ptaci430.jpg nasi_ptaci494.jpg nasi_ptaci2154 nasi_ptaci2352 nasi_ptaci2421 img_0250-brhlik-lesni-2-f6ac50b602923edfc3c886238257766b45cc0d43 red-bellied-woodpecker-941325_1280 star-649707_1920 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info 21bird small-birds-1046540_1920 most93 most18 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci330 ptaci341 3522018_birds kalous15 kalous7 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info