Foto příspěvky
Fotogalerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 13_4_19_23 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info
Atlas

Káně lesní

kaneles

Velikost

Vejce (data z ČR).
Výška x šířka: 43-62 x 37-49 mm.
Hmotnost: 48-67 g.

Rozšíření v ČR.

V ČR se vyskytuje na většině území, hnízdí po horní hranici lesa, za potravou se vydává i výše. Početnost mírně stoupá, v letech 2001-03 byla odhadnuta na 11-14 tisíc párů.

Velikost

Délka: 50-58 cm.
Rozpětí: 110-135 cm.
Hmotnost: 700-1020 g, samice jsou o málo větší,platí pro ně horní hranice.

Popis

Káně lesní , dříve nazývané též káně myšilov je dravý pták s rozpětím křídel asi 110 – 135 cm. Jeho zbarvení je velmi proměnlivé. V letu často krouží a plachtí. Nohy jsou žluté a neopeřené. Samec, samice a mladí jedinci se navzájem neliší. Káně lesní je (společně s poštolkou obecnou) náš nejhojnější dravec.
Hlas – ozývá se mňoukavým „vjiéé“.

Ekologie

Hnízdění – běžně v lesích i v otevřené polní krajině. Hnízdí v březnu až květnu jednou ročně. Hnízdo je umístěno na stromech.
Samice snáší 2 – 5 zelenavých vejec s hnědými skvrnami, na kterých sedí oba rodiče po dobu 28 – 31 dní, mláďata zůstávají na hnízdě cca 42 dní a po jeho opuštění jsou ještě určitou dobu krmena rodiči.
Potrava – převážně drobní hlodavci, loví v otevřené krajině za pomalého letu nebo číhá na stromech.
Káně lesní je částečně tažný pták, v zimě se u nás objevují sevení populace, přilétají v říjnu a listopadu a zpět odlétají počátkem března.

Rozšíření

Káně je rozšířena v Evropě, v Asii a v zimě se vyskytuje až v rovníkové a jižní Africe. Je to stálý, přelétavý i tažný pták, ale v zimním období se potuluje po širokém okolí domova a někteří jedinci zalétají až do severní Afriky.

Zajímavosti

V Evropě hnízdí asi 820000 párů, v ČR asi 10-12 tisíc. Na zimu se k nám stahují severnější populace, taže u nás zimuje až 50000 kusů.
Nejstarší doložený věk ve volné přírodě je 26 let, v zajetí 30 let. Nejstarší káně kroužkovaná u nás, byla sražena autem ve věku 17 let a 1 měsíc.

4 komentáře u Káně lesní

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Výběr z galerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info DSCN7890 DSCN7852 DSCN7836 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 13_4_19_50 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info