Foto příspěvky
Fotogalerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 27_4_19_3 27_4_19_10 27_4_19_51 29_4_19_25 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info
Atlas

Káně rousná

kanarous

Velikost

Délka:50-60 cm.
Rozpětí:120-150 cm.
Hmotnost:M 730-1340 g,F 950-1300 g.
Vejce.
Výška x šířka:50-60×40-47 mm.
Hmotnost:cca 60 g.

Popis

Káně rousná je velká jako káně lesní, rozlišovacími znaky jsou světlejší spodní strana ocasu a křídel, černá skvrna na rameni, černá koncová páska na ocase a tmavé břicho. Nohy jsou opeřené až po prsty. Rozpětí křídel je 110 – 135 cm. Samice a samec se navzájem neliší a mladí jedinci jsou o něco světlejší.
Hlas – v zimě se neozývá, při toku je velmi hlučná.

Ekologie

Hnízdění – hlavní hnízdní areál se rozkládá v tundře severního Ruska a Skandinávie, hnízdí v květnu až červnu jednou ročně. Hnízdo je umístěno na zemi.
Samice snáší 3 – 4 bílá vejce na kterých sedí sama po dobu asi 31 dnů a o mláďata se starají oba rodiče po dobu asi 6 – 7 týdnů.
Potrava – drobní hlodavci, převážně lumíci.
Káně rousná je tažný pták přezimující v západní a střední Evropě. Od srpna táhne směrem na jih, v listopadu se objevuje ve střední Evropě v oblastech chudých na lesy, kde přezimuje a v dubnu se opět vrací na svá severská hnízdiště. Odlétá v říjnu až listopadu a vrací se v březnu.

Rozšíření

Západní část Palearktické oblasti (západní Eurasie včetně severní Afriky a Přední Asie), Východní část Palearktické oblasti (východní Eurasie včetně Japonska a severní Číny), Nearktická oblast (Severní Amerika). Tažná (X-XI a II-IV). Od srpna táhne směrem na jih, v listopadu se objevuje ve střední Evropě v oblastech chudých na lesy, kde přezimuje a v dubnu se opět vrací na svá severská hnízdiště.

Zajímavosti

Množství u nás zimujících k.rousných je ovlivňována výší populací drobných hlodavců i klimatickými podmínkami v zimovištích. Podle toho se odvíjí její početnost u nás v zimních měsících – uvádí se od 2 do 10% ze všech káňat (1-5 tisíc).
Vyjímečně se jednotlivé kusy i celé páry u nás zdržují i v hnízdním období, hnízdění dosud nebylo potvrzeno.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Výběr z galerie
www.nasiptaci.info Slipka_zelenonoha_39 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 29_4_19_15 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 20_5_19_21 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info DSCN7766 DSCN7832 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info